Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ALLSVENSKAN/MALMÖ FF

Rosenberg: "Det är för jävligt med konstgräs"

Foto: Scanpix

Fler än hälften av matcherna i allsvenskan kommer nu att spelas på konstgräs. Naturgräsromantikerna är dock lika många som vanligt.
- Det är för jävligt med konstgräs, säger Markus Rosenberg.

Malmö FF:s skyttekung hade stora problem när han kom tillbaka från proffslivet i Tyskland och England.

Av fjolårets alla mål gjorde han bara två på konstgräs.

- Det var inte så konstigt egentligen, jag hade ju aldrig spelat regelbundet på det tidigare. Innan jag lämnade Sverige fanns det ju inte, nu finns det plötsligt överallt. Men i år kan jag inte klaga lika mycket, nu är det nog inte konstgräsets fel att jag inte gör mål, säger han.

Skillnaden mellan naturgräs och plastgräs är stort, men det är även så pass stora skillnader mellan plast och plast vissa gånger.

Snabbast på Tele2 Arena
Mattan på Tele2 Arena anses vara den snabbaste.

- Det går riktigt snabbt på Tele2, och det är såklart en fördel för oss som spelar där ofta, säger till exempel Djurgårdens målvakt Kenneth Höie.

- Men samtidigt så tränar vi ju inte där till vardags, bara en gång inför varje match. Den vi har på Kaknäs är ju inte lika snabb.

Vad är den stora skillnaden, egentligen?
- Bollen går helt enkelt mycket snabbare, man kommer till avslut snabbare och skotten kommer snabbare. Det kan vara en omställning för lagen som kommer hit, även för dem som är vana med konstgräs.

För första gången någonsin spelas nu hälften av de allsvenska matcherna på konstgräs: 129 av 240, enligt statistikföretaget Infostrada som gått igenom spelschemat och tagit hänsyn till att Häcken byter arena och underlag i sommar.

Framtiden - eller inte?
Fördelarna med konstgräs på våra breddgrader är uppenbara, och bland nackdelarna finns ökad skaderisk för spelarna och en gympahallkänsla för åskådarna — som till exempel på Tele2 Arena där det inte doftar gräs över huvud taget.

- Konstgräs är inte framtiden. Klubbarna i Sverige pratar om att de vill ut i Europa, och samtidigt så hyllar de konstgräset. Det går inte ihop, säger IFK Göteborgs Mattias Bjärsmyr.

Alla spelare och tränare är dock inte naturgräsromantiker.

Djurgårdstränaren Pelle Olsson - mer eller mindre konstgräsveteran sedan sina år i Gefle - tillhör inte dem, inte heller Hammarbys Nanne Bergstrand.

- För fem år sedan hade jag inte sagt det här, men i dag tycker jag konstgräs är det bästa för svensk fotboll. Tempot är vårt stora problem, det märks direkt när ett svenskt lag kommer ut i Europa. Ska vi utveckla den offensiva fotbollen med ett snabbt passningsspel är konstgräset en jättefördel, säger Bergstrand.

Publicerad 2015-04-01 kl 12:02
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons