Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ALLSVENSKAN/MALMÖ FF

Sanningen om Norlings avhopp: "Rikard sätter klubben i en svår sits"

Foto: Scanpix

Per Ågren och Rikard Norling

En fortsatt maktkamp med Per Ågren. En fru som flyttade hem till Järfälla. Rikard Norlings avhopp kom hastigt och överraskande även för hans närmaste i MFF.
- Alla i teamet hade gemensamt tagit sats för nästa år, säger en källa till fotbollskanalen.se.

Tidigt onsdag förmiddag gick Malmö FF ut med uppgifter om att klubben skulle hålla en presskonferens klockan 11:00. Spekulationerna var många och gick ut på allt från en ny spelare till att möjligen Per Ågren skulle kliva av.

I stället meddelade guldtränaren Rikard Norling att han slutar – ett chockbesked för alla i och runt klubben.

- Vi visste ingenting. Vi fick ett samtal vid 11-tiden med information, säger en chockad spelare till fotbollskanalen.se.

- Det kom som en total överraskning, det fanns inga sådana här signaler och alla i tränarteamet hade gemensamt tagit sats för nästa år, säger en källa med insyn i klubben.

- Rikard sätter klubben i en svår sits sett till att alla spelare är på semester, inga nyförvärv är klara och att upplägget är satt inför nästa år. Nu måste man ägna semestern åt att jaga en tränare. Kanske ville han trycka till Per Ågren?

I över ett år har MFF-tränaren Rikard Norling och klubbens sportchef Per Ågren varit inblandade i en bitter maktkamp och enligt uppgift till fotbollskanalen.se ville MFF-styrelsen sparka Norling för ett år sedan, och i somras var styrelsen ense om att byta ut Rikard Norling efter säsongen. Man träffade fem kandidater, bland dem Nanne Bergstrand och Magnus Haglund och man har även legat på José Morais. Närmast var Haglund och klubben ska ha haft en avsiktsförklaring med honom.

I takt med att MFF närmade sig SM-guldet insåg styrelsen att man inte kunde sparka Norling och vd:n Per Nilsson, som själv vill hoppa av så fort klubben hittat en ersättare, har varit på tränare Norlings sida. Maktkampen har pågått öppet och Norling drev i höst på för att Daniel Andersson kunde bli sportchef om Norling inte kunde bli manager och att man skulle ta tillbaka Jörgen Pettersson, enligt fotbollskanalens uppgifter.

Per Ågren drev på sitt håll att klubben skulle ta in Roland Andersson i klubben. Den tidigare assisterande förbundskaptenen skulle få en roll med stort ansvarsområde, något som inte uppskattades av Norling. Så här svarar MFF:s ordförande Håkan Jeppsson på frågan om Roland Andersson har varit aktuell:

- Ja, han har varit det, men det var ett tag sedan, säger Jeppsson.

Hur ser du på våra uppgifter om att ni har diskuterat det för någon vecka sedan?

- Inte så vitt jag vet. Det vet jag inte.

Malmös vd Per Nilsson har inte varit drivande i att ta in Roland Andersson, men han menar att klubben redan tar hjälp av honom.

- Faktum är att Roland är en resurs som vi använder för hans stora kunnande. Jag tar ibland hjälp av honom. Han har en roll i Malmö FF och det gör han väldigt bra, men det är på fri basis, säger Nilsson.

Roland Andersson var aktuell att kliva in i MFF under Roland Nilssons tid 2010, men då blev det inget eftersom han och Lars Lagerbäck tog över Nigerias landslag och då skulle han vara en slags sportchef med ansvar för rekrytering. Andersson har en stark koppling till Malmö FF och ingår i den klassiska 79-generationen och har gjort många år i klubben som spelare och även tränare för A-laget och ungdomslag.

Direkt efter att Malmö FF fixat SM-guldet i höst stod både Håkan Jeppsson och Rikard Norling i Borås och bekräftade att tränaren skulle fortsätta. Då sa Norlig: "Jag är vrålsugen på att ta mig an uppgiften". Detsamma var beskedet till ledarstaben som gemensamt lade upp planerna för 2014. Alla visste att Norlings fru skulle flytta hem till Järfälla efter att ha vantrivts i Skåne och barnen skulle följa med dit men att Norling skulle stanna.

- Tanken var att Rikard skulle pendla till familjen när han kunde och att han skulle ha sin bas i Malmö och familjen skulle ha den i Järfälla i huset som de haft kvar hela tiden de bott i Malmö, säger en person med kännedom om upplägget.

I förra veckan hade MFF-ledningen ett möte med Rikard Norling om att försöka hitta en bra form för att han skulle kunna fortsätta, något man trodde att man lyckats med. Men trots att han skulle få mer makt var tränaren inte nöjd med omorganisationen och i stället så kom vändningen när Norling i tisdags tog kontakt med en av få bundsförvanter i klubben, vd:n Per Nilsson, och förklarade att han hoppar av jobbet och enbart för honom uppgav skälen.

Uppgifter placerar Rikard Norling i norska Brann men en allsvensk fotbollsledare som känner honom väl undrar om det inte handlar om att straffa MFF-ledningen som inte trodde på honom.

- Nu när han hoppar av så är flera av de aktuella kandidaterna upptagna av andra jobb, säger personen.

När Per Ågren skrev kontrakt med Rikard Norling våren 2011 efter att Roland Nilsson försvunnit valde man att ge honom en tillsvidareanställning vilket innebar att man inte skulle behöva betala ut ett helt kontrakt om man ville sparka honom utan bara en uppsägningstid på tolv månader och Norling själv har sex månader. Det gjorde att Norling lätt kunde kliva av.

Det är inte första gången som Rikard Norling hoppar av ett tränarjobb på grund av en maktkamp. 2008 sparkades han från AIK efter ett bråk med ledningen och med sportchefen Ola Andersson om att han ville bli manager.

Publicerad 2013-11-27 kl 16:58
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons