POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ALLSVENSKAN/MALMÖ FF

Wolff Eikrem: "Malmö är Nordens största klubb"

Foto: SCANPIX

Rollerna är ombytta.
Nu är det en svensk storklubb som lockar till sig Nordens toppspelare.
- Malmö har blivit nya FC Köpenhamn och Rosenborg, säger stjärnförvärvet Magnus Wolff Eikrem.

Att FC Köpenhamn, Bröndby och Rosenborg i början av 2000-talet behandlade fotbollsallsvenskan som ett överskottslager att fynda i var ett surt piller att svälja, men gick ändå att motvilligt acceptera sett till de nordiska rivalernas ekonomiska överläge.

När mindre klubbar som Randers, Haugesund, Sandnes Ulf och Esbjerg - med hjälp av Norges och Danmarks fördelaktiga skatteläge för fotbollsproffs - några år senare följde storklubbarnas exempel var det inte kul längre. Sommaren 2008 fanns det över 50 svenska spelare i Norge och Danmarks högstaligor.

2015 är tendensen en annan och de allsvenska föreningarna andas morgonluft. Rekryteringen av norske landslagsmannen Magnus Wolff Eikrem visar att Malmö FF nått en ny nivå i den skandinaviska konkurrensen. För två år sedan fanns det bara två norrmän i allsvenskan. Inför årets säsong har hela 18 stycken letat sig innanför landets gränser.

Besök av Ferguson

För Eikrem är det inga tvivel om att Malmö FF just nu måste räknas som Nordens klubblagsdominant.

- Ja, så är det. Det är nog den största klubben i Norden. Jag var väldigt positiv när Åge Hareide hörde av sig. Jag hade följt Malmö, och Åge, på tv:n eftersom de ju spelade i Champions League under vintern, säger han.

24-åringens karriär beskriver han lakoniskt som "upp och ned". Likt svenske Bojan Djordjic var han ett hajpat ungdomsproffs i Manchester United som aldrig lyckades etablera sig i A-laget. Den unge Eikrem hade svårt med fysiken, diagnosticerades med diabetes och fick uppmuntrande besök på sjukhuset av Cristiano Ronaldo och tränaren Alex Ferguson.

- Jag ångrar verkligen att Magnus aldrig riktigt fick chansen i seniorlaget, men tränaren (Alex Ferguson) tyckte inte han var bra nog, har Rene Meulensteen, tidigare assisterande tränare i United, sagt till Voetbal International och jämfört honom med Real Madrids Luka Modric.

"Inga kommentarer"

Efter succéartade sejourer i Molde och Heerenveen kritade innermittfältaren i januari 2014 på för Premier League-klubben Cardiff. Förre storspelaren Ole Gunnar Solskjær, dåvarande tränare för det walesiska laget, snålade inte med lovorden.

- Han är en spelfördelare, en quarterback om du så vill, en kille som vill ha mycket boll och som ser nya passningar. Han är tekniskt väldigt skicklig och dessutom duktig på fasta situationer.

Men den elegante norrmannen körde fast på de brittiska öarna och fick bara nio ligastarter. Han blir nästan barnsligt tjurig när han får frågan om vad som gick fel i Cardiff.

- Jag pratar inte om tiden där. Inga kommentarer.

Imponerad av Rosenberg

Malmö FF har värvat tre norrmän inför 2015: Andreas Vindheim, Jo Inge Berget - och så stjärnan Magnus Wolff Eikrem.

- Det ska bli kul att spela här. Malmö är ett väldigt spelande lag, och jag vill komma tillbaka till en hög nivå. Det känns också bra att Jon Inge är här, eftersom vi spelade tillsammans med Cardiff, säger Eikrem som är imponerad över nivån i Malmö FF:

- Det är så många bra spelare. Ta en kille som Markus Rosenberg, det är inte många klubbar i Norden som har en sån kille. Han är en riktigt bra målskytt och mer teknisk än vad de flesta tror.

Men mest upphetsad är han över stämningen i staden. Hur Malmö bär laget till segrar hemma på Swedbank Stadion.

- Det finns inget publiktryck som är i närheten i Norge, det är jag helt säker på. Det var viktigt för mig när jag valde ny klubb. Alla fotbollsspelare vill spela inför så mycket folk som möjligt, och det får man verkligen i Malmö.

Publicerad 2015-03-19 kl 13:59
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå