Malmös heta siffror bakom guldet

Malmö FF blev inte bara svenska mästare. Laget höll sig också väl framme i många andra kategorier. Här är siffrorna bakom Malmös SM-guld.

Malmö FF säkrade på söndagen lagets 16:e SM-guld. Men det finns också många bakomliggande siffror till framgången.
FotbollDirekt har kollat närmare på dessa.

Malmö FF:s match mot Mjällby var också den match under säsongen som lockade flest åskådare. Inte ens stockholmsderbyna kunde konkurrera med de 24 148 åskådare som såg Malmös "guldmatch".
Malmö spelade också den näst mest publikdragande matchen, 23 743 åskådare mot Helsingborg.
Malmö hade därmed också bäst totalt publiksnitt (både hemma och borta) med 11 429 åskådare. Och det lag som lockade mest hemmapublik, 15 193. Tidigare års suveräner, AIK, lockade "bara" 11 925.

Inget annat lag än Malmö FF vann lika många matcher den här säsongen. 21 segrar på 30 matcher var det inget annat lag som nådde upp i. Malmö var också det lag som gjorde flest mål, 59 på 30 matcher och noterade därmed ett snitt på 1,97 mål per match.

Malmö spelade bara en 0-0-match under säsongen, premiären mot Gais. Fyra lag lyckades "nolla" Malmö FF den här säsongen. Det var dels Gais i premiären men också AIK på Råsunda (förlust 0-2), Djurgården på Stadion (förlust 0-1) och Kalmar FF hemma (förlust 0-1). I övrigt gjorde Malmö mål i varje match laget spelade.

Laget gjorde sina flesta mål i minut 16-30 (14 stycken) och var som tätast i minut 46-75, då laget släppte in totalt två mål. Näst flest mål gjorde MFF i spannet minut 76-90, då elva mål tillverkades.

Malmö vann både hemma och bortatabellen och gjorde fler mål på bortplan, 32, än hemma, 27.

Daniel Andersson var spelaren som begåvades med längst speltid. Han spelade 2 680 minuter och missade totalt 20 minuter av Malmös hela speltid under säsongen i allsvenskan. Den som spelade näst mest var målvakten Johan Dahlin med 2 565 minuter och tredje mest speltid hade Daniel Larsson med 2 529 minuter.

Agon Mehmeti blev Malmös bäste målgörare med elva mål. Han gjorde därmed 18,6 procent av Malmös alla mål denna säsong. Daniel Larsson gjorde tio av Malmös mål.
Bäste framspelare i allsvenskan var också Daniel Larsson. Han stod för tio målgivande passningar, två fler än både Rasmus Jönsson, Helsingborg och Stefan Selakovic, IFK Göteborg.
Guillermo Molins kom därefter på sju målgivande passningar.

I målet var Johan Dahlin den målvakt som höll nollan flest gånger. Han höll nollan i mer än hälften av matcherna han spelade - 15 nollor på 29 matcher. Näst bäst i den ligan var Örebros John Alvbåge med 14 nollor.

Den som sköt flest skott i Malmö var brasilianaren Wilton Figueiredo med 84 skott på 27 matcher. På dessa 84 skott satte han fem i mål, vilket ger ett målsnitt på 0,05 procent.
Bäst målsnitt hade den till AIK flyktade Robert Åhman Persson och Yago Fernandez med 50 procent, då dessa gjorde tre mål på de sex skott som de avlossade.
Malmö sköt totalt 325 skott och hade ett skottsnitt på 7,83 per match.

Publicerad 2010-11-09 kl 12:40

Årets fotbollsdeal!

Fotbollskanalen presenterar ett oslagbart erbjudande för dig som älskar fotboll. Nu kan du njuta av fotboll från några av världens bästa ligor och turneringar till ett extra bra pris på TV4 Play.

Streama alla matcher från UEFA Champions League, EM, Svenska Cupen, Allsvenskan & Superettan från discovery+, La Liga, Serie A och mycket mer för endast 299 kr/mån i 6 månader (ordinarie pris 399 kr/mån). Klicka här och använd koden PSSCFK.

I paketet TV4 Play+ Sport ingår även filmer, serier och underhållning för att förgylla dina dagar mellan matcherna.