Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ALLSVENSKAN

Många nyheter i svensk fotboll 2012 - här är förändringarna

Rejäla omstuvningar i damernas seriesystem och i Svenska cupen. Avbrutna matcher ska kunna återupptas där de slutade. Och alla guldhjältar får medalj.
Nu har svenska fotbollsrörelsen klubbat igenom nästa års nyheter.

Svenska fotbollförbundets ordförande Lars-Åke Lagrell använder ordet "representantskapet" titt som tätt i intervjuer. Enkelt beskrivet är det där fotbollsrörelsen fattar sina beslut.
På fredagens representantskapsmöte i Solna stadshus klubbades flera ändringar inför nästa säsong.

Den största nyheten är att damernas seriesystem görs om. Under damallsvenskan bildas en ny serie liknande herrsidans superetta. Dagens söderettan och norrettan slås ihop till Damettan med 14 lag år 2013.
-Det här är en förändring som ska spetsa damserieverksamheten på samma sätt som vi tidigare gjort på herrsidan, säger Lagrell till TT.

2012 blir ett övergångsår med speciella förutsättningar för upp- och nedflyttningar för att kunna införa det nya systemet. Under damettan blir det sex division 1-serier. Damallsvenskan kommer att bestå av tolv lag även i framtiden.

Fler beslut som klubbades på mötet:
Svenska cupen för herrar spänner framöver över två kalenderår. Första omgången spelas i juli och först i mars 2013 spels tredje omgången i gruppspelet. Finalen spelas i maj på nya nationalarenan i Solna. De svenska mästarlagen kan ansöka om medaljer för samtliga spelare i truppen som deltagit i allsvenska matcher. Det blir möjligt att i efterhand återuppta avbrutna matcher från samma minut och med aktuellt resultat. Samtidigt slår nya riktlinjer fast att avbrutna matcher "så långt det överhuvudtaget är möjligt" ska spelas färdigt samma dag. Elitfotbollen får eget regelverk under namnet "Särskilda tävlingsbestämmelser för föreningar i allsvenskan samt superettan". En tänkt vinst är att minska byråkratin för Disciplinnämnden och eliminera det värsta paragrafrytteriet från nitiska matchkontrollanter. Systemet med farmarklubbar skrotas eftersom det inte är i linje med de regler som Internationella fotbollsförbundet (Fifa) följer.

TT

Publicerad 2011-11-26 kl 09:20

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER