Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ALLSVENSKAN

Manifestation inför RF-mötet

Foto: Scanpix

Karin Mattsson Weijber.

51-procentsregeln hamnade i fokus när Riksidrottsförbundets stämma inleddes i Luleå på fredagen.
En manifestation mot ändring av regeln mötte delegaterna när de anlände.

-Vi vill att regeln ska vara kvar som den är i dag, det är bra att det är demokrati inom idrotten så alla kan vara med och bestämma, säger Jonas Hermansson, ordförande i Luleå hockeys supporterförening.

"Bevara 51-procentsregeln" stod det på en stor banderoll som hölls upp av några medlemmar.
Förslaget från Riksidrottsförbundet styrelse som väckt heta känslor i idrotts-Sverige går ut på att den regel som garanterar att ideella föreningar har kvar rösträttsmajoritet vid bildandet av aktiebolag tas bort. I stället föreslås idrottsförbunden själva få välja hur de vill göra.
"Missförstånd"
-Jag har respekt för de som känner oro, men det finns många uppfattningar som bygger på missförstånd, säger Karin Mattsson Weijber, Riksidrottsförbundets ordförande, om manifestationen.
-När man får förklara frågan så förstår alla man möter att det är inte i rösträttsregeln utan i det viktiga överlåtelseavtalet som man garanterar idrottens kärnvärden. När man förstår det blir man mindre orolig, säger hon.
Frågan om 51-procentsregeln ska behandlas av stämman efter lunch på lördagen.
På förmiddagen väntas beslut i frågan om nya förbund som vill vara med i Riksidrottsförbundet. Styrelsen föreslår Sveriges Skateboardförbund.
Karin Mattsson Weijber sade i sitt inledningstal vid stämman att det blivit ett problem att myndigheter allt oftare jämställer idrottsföreningar med företag, trots att det inte finns några politiska beslut bakom det.
Ändrad spelplan
Hon syftade exempelvis på Livsmedelsverket, Konsumentverket och Fortikationsverket.
-Spelplanen för föreningslivet håller sakta på att ritas om, utan att riksdag eller regering fattat ett enda nytt beslut, sade ordföranden.
Karin Mattsson Weijber sade att Riksidrottsförbundet med stor sannolikhet kommer att begära att regeringen utreder de förändringar som skett, och vilka konsekvenser de medfört.
-Vi önskar att riksdag och regering tar saken på allvar och blir en mer aktiv part för att fortsatt värna föreningslivets särart i förhållande till privat näringsliv, sade hon.

Publicerad 2013-05-24 kl 12:17
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons