Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ALLSVENSKAN

Martin Klettes svarar på anklagelserna

Efter att Aftonbladet publicerat texter där advokaten Martin Klette anklagas för att på olika vis ha lurat sina klienter väljer denne nu att svara med ett mejl till tidningen.
Här är brevet i sin helhet:

"Robert Laul, reporter på Sportbladet, har mailat mig en rad frågor ”med anledning av artiklar” som skall publiceras i Sportbladet. Mitt förtroende för Robert Laul är emellertid noll. Jag har anmält honom till Pressens Opinionsnämnd för i mitt tycke grovt oseriösa artiklar med svepande anklagelser och en rad nedsättande omdömen. Denna anmälan hanteras just nu av Pressombudsmannen. Då är det mycket begärt att jag i det läget skall svara på hans frågor, som i flertalet fall bygger på felaktiga förutsättningar och uppenbart illvilligt skvaller från andra agenter. Några av frågorna hade dessutom inget att göra med min roll som sportagent. Jag flyr alltså inte undan Sportbladet eller journalister i allmänhet. Däremot vill jag inte befatta mig med en rakt igenom undermålig journalist. Det är ingen slump att Robert Laul har sämst rykte av alla i min bransch (en medvetet svepande formulering som jag stulit från hans egen karaktäristik av mig i tidigare artiklar...).

Jag är den rådgivare i Sverige som har flest antal fotbollsspelare som klienter. Högst sannolikt för att många tycker att jag gör ett bra jobb. Jag vet också att de flesta värdesätter min juridiska kompetens, som är helt central i rådgivningen kring övergångar, kontraktsskrivningar mm.

FIFA har genom sina egna agentregler slagit fast att advokater får företräda fotbollsspelare. För oss gäller inte samma regler som för de ”vanliga” fotbollsagenterna utan Advokatsamfundets etiska regler, vilka i flera avseenden är betydligt striktare än agentreglerna. Det är korrekt att jag i ett mindre antal fall tidigare har tagit procentuellt betalt, precis som alla andra licensierade agenter gjort och fortfarande gör. Efter påstötningar från Advokatsamfundet tillämpas numera en debiteringsmodell som bygger på ersättning för nedlagd tid, ärendets svårighetsgrad och resultatet av uppdragets utförande. Precis som för vilka andra juridiska uppdrag som helst. Advokatsamfundet har inte haft synpunkter på de nya avtalens nuvarande utformning.

Jag har under mina snart 14 år i branschen haft flera hundra klienter. Att en handfull av dem nu beskriver vårt samarbete som mindre lyckat är ganska naturligt om än tråkigt. Jag skulle med hjälp av skrivna dokument kunna bemöta en hel del av de påståenden Sportbladet publicerade igår, men innehållet i olika förhandlingar är en sak mellan mig och min klient. Det är heller inget konstigt att några av alla mina spelare vill pröva lyckan med en annan agent. Dock tycker jag att ingångna avtal skall hållas av alla parter och att vi har rätt att få betalt för de timmar vi har lagt ner på en klient. Vem tycker inte det?

Robert Laul har uppenbarligen, av för mig helt okända skäl, ett horn i sidan till mig. Han får naturligtvis tycka vad han vill, men det är djupt olyckligt och skadligt för mig att detta återigen leder till illvilliga skriverier."

Publicerad 2009-02-21 kl 12:18