POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
ALLSVENSKAN

Medietopp kan få plats i AIK:s styrelse - tonar ner möjlig intressekonflikt

Foto: Scanpix

Sedan tidigare är han styrelseordförande för Bonnier-företag inom media.
Nu föreslås Tomas Franzén få en plats i AIK:s styrelse.
”Jag förväntar mig att Bonnier News och Bonnier Broadcasting fortsätter att bevaka AIK fotboll precis som tidigare” skriver Franzén i ett sms till Fotbollskanalen.

AIK FF:s valberedning meddelade i går sitt förslag för kommande års styrelse inför årsmötet den 5 mars. Som ny ordförande föreslås Robert Falck, som om han blir vald tar över efter Eric Ljunggren.

Förslaget från valberedningen består av nio nya styrelseledamöter, däribland Tomas Franzén. Franzén var tidigare vd för Bonnier-koncernen och är numera styrelseordförande för både Bonnier Broadcasting, där Fotbollskanalen, TV4-Sporten och C More ingår, och Bonnier News, där både Expressen och Dagens Nyheter ingår.

Fyra redaktioner som alla har i uppgift att granska och rapportera kring föreningen Franzén nu ser ut att hamna i styrelsen för. Fotbollskanalen har varit i kontakt med 56-åringen, som inte vill ställa upp på en intervju innan årsmötet ägt rum. I ett sms skriver han dock följande om att eventuellt sitta i styrelsen både för AIK och flera mediebolag:

”Som ordförande i Bonnier Broadcasting och Bonnier News har jag inget inflytande över bolagens publicistiska verksamhet. Detta ansvar ligger helt på våra ansvariga utgivare. På Bonnier har vi alltid varit mycket noga med att skilja det publicistiska oberoendet från mediaägandet. Jag förväntar mig således att Bonnier News och Bonnier Broadcasting fortsätter att bevaka AIK fotboll precis som tidigare”.

I en kommuniké rörande valberedningens förslag till ny styrelse säger Franzén följande:

- AIK är klubben i mitt hjärta sedan jag föddes. Jag har följt klubben så länge jag kan minnas. Jag tillhör den skara människor vars humör, på gott och ont, påtagligt påverkas av hur AIK presterar. Lyckliga självupplevda årtal är därför 1992, 1998, 2009 och 2018. Som styrelsemedlem i AIK kan jag bidra med erfarenhet och kunskap från en lång karriär i näringslivet med avseende på ledarskap, affär och nätverk. Föreningslivet känner jag väl till sedan mina år i Boo FF (ungdomstränare och styrelsemedlem) och ytterst hoppas jag kunna hjälpa till och säkerställa att AIK fortsätter att vara Sveriges bästa fotbollsklubb.

Sedan tidigare står det klart att Bonnier, om inget oförutsett händer, kommer att sälja Bonnier Broadcasting (bland annat TV4 och Fotbollskanalen) till Telia under året. Bonnier News, med Expressen och Dagens Nyheter, är inte en del av den affären.

Efter ett turbulent år, där det bland annat rapporterats om gnissel och sprickor internt i AIK mellan fotbollsföreningens styrelse och styrelsen i bolaget som driver elitverksamheten, hoppas den föreslagne ordföranden Robert Falck kunna vara en enande kraft.

- Jag hoppas att jag är den kandidaten som med min erfarenhet och kunskap kan – om man nu vill uttrycka sig så - lugna båda sidor. Jag skulle snarare säga ”hålla ihop AIK Fotboll till ett", sa Falck till Fotbollskanalen under gårdagen.

FAKTA

Valberedningens förslag till ny AIK-styrelse

Till ordförande - Robert Falck
Till ledamot - Eric Ljunggren för en tid om 2 år
Till ledamot - Per Bystedt, för en tid om 1 år
Till ledamot - Jonas Svanberg, för en tid om 2 år
Till ledamot - Faje Gani för en tid om 2 år
Till ledamot - Anders Appell för en tid om 2 år
Till ledamot - Tomas Franzén, för en tid om 2 år
Till ledamot - Patrick Englund, för en tid om 1 år
Till suppleant - Nazanin Vaseghpanah, för en tid om 1 år

Förutom dessa är Helena Roxtorp, Marianne Bogle och Joen Averstad sedan tidigare valda till årsmötet 2020.

Källa: AIK Fotboll

Publicerad 2019-02-20 kl 19:05
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå