Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ALLSVENSKAN

Mejlet avslöjar Sirius - försökte förhandla om Sarfo-avtalet de anser är ogiltigt

Foto: Bildbyrån/Kalla fakta

Nästa

Avbryt
Försök igen

I spelaren visas ett inslag från tisdagens sportsändning om den aktuella tvisten.

Sirius anser att deras avtal, värt 6,5 miljoner, med akademin Soccer Soldier om Kingsley Sarfo är ogiltigt.
Trots det har klubben tidigare försökt förhandla om innehållet i avtalet, visar ett mejl som Fotbollskanalen tagit del av.

Tidigare i år värvade Malmö FF Kingsley Sarfo från Sirius för, enligt Aftonbladet, 13 miljoner kronor. Då en prestigevärvning för MFF. Men efter att affären genomförts har Sirius och akademin Soccer Soldier, som Sarfo tillhört, hamnat i en segdragen och infekterad tvist.

Tvisten grundar sig i det avtal Soccer Soldier skrev med Sirius i samband med att Sarfo blev klar för Uppsala-klubben. Enligt Marie Strand, som driver akademin, går avtalet ut på att Soccer Soldier har rätt till 50 procent av Sirius framtida Sarfo-intäkter. Till exempel vid övergången till Malmö FF.

Men efter att Sirius sålt Sarfo hävdar nu klubben att akademin Soccer Soldier inte längre har rätt till någon som helst andel av försäljningssumman. Sirius vägrar alltså att betala 6,5 miljoner till akademin. En av anledningarna är att Sirius menar att Kingsley Sarfo inte tillhörde Soccer Soldier när kontraktet skrevs. Rättigheterna hade, enligt Sirius, i stället gått över till FC Rosengård där Kingsley spelade tidigare. Soccer Soldier menar å sin sida att Sarfo endast var utlånad till Rosengård. Att det rörde sig om ett lån stämmer, enligt ett avtal mellan Soccer Soldier och FC Rosengård som Fotbollskanalen tagit del av (se nedan).

Marie Strand är irriterad och besviken på den allsvenska klubbens beteende:

- Det här är inte normalt för mig, att man inte följer sin plikt. Jag förstår inte. Under tre år har vi jobbat i nära samhörighet med Sirius för att få Kingsley att må bra, säger hon till Fotbollskanalen.

Strand är inte nöjd med kontakten hon haft med Sirius. Hon hävdar att klubbens ordförande Ove Sjöblom undvikit hennes försök till kontakt och att agerandet är oseriöst.

- Michael (Lundgren, klubbchef) har svarat på mina samtal men Ove bara uteblir. Och då tänker jag att styrelsen, vad är det för några? Det är inte okej, det är inte civiliserat att man inte pratar med varandra, att man inte gör sina skyldigheter fullt ut.

Michael Lundgren är klubbchef i Sirius. Han duckar alla frågor om den pågående tvisten och hänvisar i stället till Ove Sjöblom.

- Vi har den ordningen att det är Ove som tar de här samtalen och diskussionerna kring spelarförsäljningarna, oavsett vem det är, säger Lundgren.

Ove Sjöblom å sin sida hänvisar till klubbens juridiska ombud Stefan Alvén.

- Det är han som sköter vår talan i alla de här frågorna, även gentemot media, säger Sjöblom.

Jag pratade precis med Michael Lundgren och han sa att det är du som sköter alla de här frågorna med media.
- Ja, så var det fram till att vi utsåg ett juridiskt ombud. Vi känner inte att vi vill hantera det här i media.

Varför skrev ni det kontraktet från början med Soccer Soldier?
- Nu är du inne på sådana frågor som jag inte kommer svara på, säger ordföranden.

Sirius juridiska ombud, Stefan Alvén:

- Det finns anledning att tro att Soccer Soldier inte har några rättigheter till Kingsley och hade inga rättigheter till Kingsley när avtalet skrevs 2014. Det här avtalet man skrivit med Sirius är i så fall ogiltigt.

Soccier Soldier representeras av Martin Klette i tvisten. I tisdags sa han till TV4-Sporten att akademin överväger att stämma Sirius.

- Betalar man inte så kommer det förr eller senare bli en stämning. Kingsley har varit registrerad för Soccer Soldier. Min uppfattning är att det här är en efterkonstruktion som IK Sirius gör för att försöka komma undan att betala det man kommit överens om, sa Klette då.

I tvisten finns ytterligare en aspekt. Kingsley Sarfo själv anser nämligen att han har rätt till tio procent av Soccer Soldiers del, efter en överenskommelse med familjen Strand. De tio procenten försökte Sarfos nye agent Nochi Hamasor få utbetalda till sin klient genom ett telefonsamtal till Marie Strand för en tid sedan. Enligt Marie Strand sa Hamasor att Sarfo ska ha sina tio procent, annars skulle spelaren påstå att han aldrig tillhört akademin Soccer Soldier. 

Det skulle i sin tur innebära att akademins ställning i tvisten med Sirius skulle försämras och därmed öka sannolikheten att Soccer Soldier blir helt utan pengar. Marie Strand uppfattade det Nochi framförde som ett hot.

- Jag sa: ”Jag pratar inte med dig om detta utan jag vill prata med Kingsley om detta”. Och så berättade Nochi att… ja, han drog någon story där om Zlatan. Så sa jag: ”Jag vill inte lyssna på sånt där”. Och sen efter en stund sa han att de skulle ha 20 procent. ”Ursäkta, har du ändrat det till 20 procent?”, frågade jag. ”Ja, det har jag gjort”, svarade han. ”Okej, men du, är Kingsley närvarande?”, frågade jag. Nej, det var han inte. ”Men om vi pratar 5 minuter till kanske du ska ha 30 procent?”, sa jag. Jag vet inte ens om han svarade på det, men jag berättade för honom att jag har tak över huvudet och mat i kylen, så jag går inte på de hoten, berättar Marie Strand.

Efter att UNT berättat om den pågående konflikten mellan Sirius och Soccer Soldier gick Sarfo ut i samma tidning och hävdade just det Hamasor uppges ha flaggat för i samtalet med Marie Strand. I en artikel som publicerades den 14 september i år säger nämligen Sarfo att han aldrig tillhört Soccer Soldier.

- Om du frågar mig om jag har haft ett kontrakt med Soccersoldier så är svaret nej. Jag har aldrig haft något kontrakt med varken Soccersoldier eller med familjen Strand. Jag har bara haft Niklas (Strand) som agent tidigare, citeras Sarfo i texten.

Trots att Sirius hävdar att deras avtal med Soccer Soldier är ogiltigt har klubben försökt förhandla ner akademins procentsats, enligt uppgifter till Fotbollskanalen. I början av 2016 förhandlade Sirius med Sarfo om en förlängning över 2018 och då ville Uppsala-klubben samtidigt skriva om kontraktet med Soccer Soldier där procentsatserna förändrades på följande sätt över åren:

2016: 60 procent till Sirius och 40 procent till Soccer Soldier.
2017: 75 procent till Sirius och 25 procent till Soccer Soldier.
2018: 75 procent till Sirius och 25 procent till Soccer Soldier.

Det var Sirius tidigare vd Ola Andersson som kom med förslaget ovan. Men det dementerade Andersson när Fotbollskanalen ringde upp honom under onsdagen för att höra om förhandlingsförsöket från 2016.

- Jag har inte varit inne i den processen, säger Andersson.

Ingenting?
- Nej.

Du har inte skickat mejl till familjen Strand för att få ner Soccer Soldiers procentsats?
- Nej, Sirius hade ju en kille som sålde Kingsley och det är inte jag.

Men enligt våra uppgifter har du skickat ett mejl om det här.
- Inte vad jag kommer ihåg. Jag har varit i mycket kontakt med dem (familjen Strand) i alla möjliga ärenden, men inte att jag försökte… Inte vad jag kommer ihåg.

Efter samtalet tog Fotbollskanalen dock del av mejlet som Ola Andersson skickade till Marie Strand den 1 februari 2016 (då Andersson slutat som vd men jobbade kvar inom Sirius). I det (som går att se nedan) finns bland annat det senaste kontraktsförslaget som Sirius hade lämnat vid tidpunkten till Kingsley Sarfo beskrivet och Andersson tar även upp avtalet mellan Sirius och Soccer Soldier. 

Andersson påpekar bland annat att ingen av parterna kommer att få några pengar om det inte blir någon kontraktsförlängning och Sarfo istället lämnar Sirius gratis - och dessutom beskriver han att en sänkning av Soccer Soldiers procentsats är ett krav för att en förlängning ska kunna bli verklighet.

Andersson skriver: 

"Avtalet mellan Soccer Soldier och Sirius Fotboll.
Idag har vi ett 50/50 ägandedel i Kingsleys spelrätt. Om vi inte förlänger avtalet kommer Kingsley försvinna som bosman (gratis) till annan klubb, efter säsongen. Då står Sirius och Soccer Soldier utan ersättning. Vi har båda gjort stora investeringar och kammat noll.
I och med att klubben gör denna investering behöver vi se över avtalet mellan Soccer Soldier och Sirius Fotboll.

Vårt förslag är att förändra procentinnehavet till följande:
2016: Sirius 60%, Soccer Soldier 40%
2017: Sirius 75%, Soccer Soldier 25%
2018: Sirius 75%, Soccer Soldier 25%

Jag vet att Thomas pratat med dig om detta tidigare. Vi behöver komma till ovan ägandedelar i Kingsleys spelrätt - annars kommer inte vår styrelse att godkänna en förlängning med det presenterade upplägget.".

När Fotbollskanalen ringer upp Ola Andersson och berättar att vi nu tagit del av mejlet svarar han:

- Jag sa inte till dig att jag inte hade mejlat. Så sa jag inte.

Först sa du att du inte hade gjort det och på slutet att du inte minns?
- Det är fortfarande min uppfattning.

Att du inte minns?
- Ja, precis.

- I går tittade jag igenom mina mejl och jag hittade inte det där. Så jag kan inte minnas det här. 

Du mejlade Soccer Soldier 2016. Hur kan Sirius hävda att avtalet med Soccer Soldier är ogiltigt om ni samtidigt försökte sänka deras procent?
- Jag är inte inne i den processen. Det där var väl innan Malmö kom in i bilden och det är en fråga för Sirius.

- Jag hade inte någon roll mer än att jag haft kontakt med Marie och dem när Kingsley kom till Sirius. Jag försökte få dem att förstå situationen, hur ägandedelen och förhållandet var balanserat. Ju större andel de hade desto större behövde övergångsbeloppet vara för oss.

Men det känns ju märkligt att Sirius hävdar att avtalet är ogiltigt men samtidigt försöker sänka deras procent?
- Det var ju innan Malmö kom in i bilden. Vi försökte få dem att förstå att när vi lämnar ifrån oss 50 procent så måste vi ha en högre summa. Men jag har ju varit borta från försäljningsprocessen så det där är en fråga för Sirius.

Fotnot: Thomas, som Ola Andersson refererar till i mejlet, är Thomas Lagerlöf (en av Sirius två tränare).

Fotbollskanalen har sökt Soccer Soldiers ombud Martin Klette, men utan framgång.


Publicerad 2017-10-05 kl 17:38
Annons
Annons
Annons