Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ALLSVENSKAN

Melkemichel: "Har gjort några grejer jag ångrar"

Foto: SCANPIX

Nästa

Avbryt
Försök igen

Hetlevrad och passionerad.
Inte helt fläckfri, men ändå mer mogen.
Med Özcan Melkemichel blir allsvenskan en profil starkare.
- Min personlighet kommer inte att förändras, säger han till Fotbollskanalen.

Ute på konstgräset på Tele2 Arena riktas alla blickar mot en skäggig man i marinblå kostym. Runt sig har han fem-sex fotografer. Alla ber honom att titta in i just deras kamera.

Djurgårdens nye tränare Özcan Melkemichel gör det fotograferna ber om. Han ler, tar sig tid.

- Ni ser ju. Jag tycker det är kul att prata med er, säger Özcan när en reporter frågar hur det är med att hantera ett stort medieuppbåd.

48-åringen har precis presenterats som ny tränare för Djurgårdens IF. Under de senaste elva åren har han sju gånger fört ett lag till serieseger med - i sammanhanget - småklubbar som Syrianska och AFC.

Nu står han plötsligt på Tele2.

Djurgården har valt att ersätta Mark Dempsey med en som vet hur det känns att vinna. Som spelare var Özcan Melkemichel med om att ta Syrianska hela vägen från division 7 till division 2.

Tränarkarriären fortsatte på samma sätt - genom att vinna, alltså. Först tog han Syrianska upp till allsvenskan. När Melkemichel 2013 tog över tränarrollen i AFC låg laget i division 1. Tre år senare är AFC ett allsvenskt lag. Mycket tack vare Özcan Melkemichel.

Hans meriter är imponerande. Stora resultat med små metoder. Men att nå svensk fotbolls finrum, allsvenskan, tog tid.

Det syns att Özcan Melkemichel njuter av att stå där han står.

På presskonferensen fick Melkemichel, som föddes i Turkiet men som har syrianska rötter och som 1975 sju år gammal kom till Sverige, snabbt frågor om varför svensk fotboll inte lyckats integrera ledare med utländsk bakgrund.

- Väldigt bra fråga som inte alltid är lätt att svara på. Nu är jag ett bevis på att det funkar. Nu är jag här. De tror på mig här i Djurgården. Jag tycker det är en fråga som är viktig. Finns många tränare där ute som är uppvuxna här, med annan bakgrund och annorlunda namn. Nu är integrationen på gång. Det här är jäkligt starkt av Djurgården, att ge Özcan Melkemichel chansen och på så sätt kanske öppna dörren för andra. Jag vill inte tro att det finns andra bitar i det hela, svarade Melkemichel.

Ute på konstgräset fortsätter frågorna på samma tema.

Är snacket om integration något man kan bli trött på? Jag menar, du kommer väl hit för att du har gjort något bra tidigare?
- Frågan dök upp direkt. Jag har inte haft det snacket men misstänkte att det skulle komma. Frågan kom och svaret har vi gett. Jag har jobbat jättehårt för det här. Man får ingenting gratis, det ska ingen tro, säger han till Fotbollskanalen.

- Nu gäller det att nå framgång och visa framfötterna. Har du gjort ett bra jobb så blir du mer intressant, säger han efter fotograferingen. För att få ett sånt här jobb måste du uppfylla alla kriterierna innan. Det känns skönt att en storklubb vågar satsa på en Özcan Melkemichel. Jag hoppas verkligen kunna betala tillbaka.

Under sina år i svensk fotboll har 48-åringen svarat för en del uppmärksammade utspel och förehållit sig till sin omgivning på ett tämligen avslappnat sätt.

Frilansjournalisten Oskar Månsson erinrar sig på Twitter: "Stockholms stadion 2013, Özcan Melkemichel tar ett bloss efter skrällseger. Jag: Segerciggen? Özcan: Min vän, jag röker alltid."

I en intervju efter presskonferensen skämtade Djurgårdens sportchef Bosse Andersson om att "Özcan inte kan röka på bänken längre."

- Haha. Så klart, bänken kan man inte röka på. Har aldrig gjort det heller.

Verkar ändå som att ni har en rätt bra relation, du och Bosse?
- Vi känner varandra sedan tidigare, så vi kommer bra överens. En fin jargong.

Det känns lite som att du gjort vad du vill tidigare?
- De vet vad jag är och vem jag är. Självklart har man gjort några dumma grejer som man ångrat i efterhand. Min personlighet kommer inte förändras. Sen har man blivit mer erfaren, blivit lugnare. Nu tänker man både en och två gånger innan.

Du pratar om att personligheten inte förändrats. Så vi får se samma vanliga Özcan?
- Samma vanliga Özcan! Vad det nu är för dig.

Se hela presskonferensen med Özcan Melkemichel i spelaren ovan.

Publicerad 2016-12-02 kl 08:47
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons