Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Foto: Bildbyrån

Melkemichel inför derbyt: ”Fega spelare kommer aldrig vinna sådana här matcher”

STOCKHOLM. Özcan Melkemichel står inför sitt första Stockholmsderby med Djurgården.
Tränarens nyckelord för att slå AIK: glädje och mod.
- Fega spelare som inte vågar kommer aldrig vinna sådana här typer av matcher, säger Melkemichel till Fotbollskanalen.

Det är tätt mellan matcherna i allsvenskan nu. Efter att ha slagit IFK Göteborg på Tele2 Arena i måndags spelade Djurgården i torsdags 1-1 borta mot Jönköping Södra, och nu väntar ett derby hemma mot AIK redan i morgon. Tre matcher på en dryg vecka tar ut sin rätt på spelartruppen.

- Men man tänker inte så mycket på slitage inför en sådan här match, det är så mycket energi. Det är ändå en extra dags vila jämfört med förra gången. Mellan Göteborg-matchen och J-Södra var det bara två vilodagar, nu blir det en dag extra. Det betyder ganska mycket, säger Özcan Melkemichel efter söndagens träning på ett soligt Kaknäs, Djurgårdens sista träning inför derbyt.

ANNONS

Är det mycket slitna ben nu?
- Vi har haft väldigt lugna träningar. Men oavsett om det är slitet eller inte är det så mycket adrenalin, man får en massa energi av publiken och allt runtomkring. Det är klart att vi måste vara smarta i vissa perioder, men det ska inte vara någon fara.

Derbyt som står för dörren är årets första för Djurgården, där man hoppas studsa tillbaka från fjolårets jättebesvikelse där man förlorade alla fyra allsvenska derbyn plus ytterligare ett i cupen. Dessutom är Dif:s dystra derbysvit nu uppe i 15 raka möten med AIK och Hammarby utan seger. Özcan Melkemichel har klart för sig hur viktigt det är att få med sig ett bra resultat i morgon.

- Jag är uppvuxen här i Stockholm och var på derbyn redan på 90-talet och även tidigare än så, så jag vet hur mycket det betyder. Jag har själv varit med i den typen av derbyn där saker och ting betyder mer än bara fotboll. Jag vet vad som gäller.

ANNONS

Vilken matchbild ser du framför dig?
- Det är svårt att sia om det innan ett derby. Men det blir nog kamp och duellspel, att ingen jävel viker sig en tum någonstans. Att man tar de extra löpmeterna och har modet att göra det lilla extra, så att det inte blir krampaktigt. Sådana grejer kommer spela stor roll. Sedan vet man aldrig med AIK och (Rikard) Norling med sin tre- eller fembackslinje. Så vi får se.

Just modet som du pratar om, hur viktigt är det?
- Det är viktigt. Jag har alltid sagt det. Fega spelare som inte vågar kommer aldrig vinna sådana här typer av matcher. Det är vad fotboll handlar om, att våga göra det lilla extra, våga ta ut sig. Mod är ett väldigt viktigt ord.

- Är man inte modig får man aldrig kyssa de vackra flickorna. Det är samma sak med fotboll. Du kommer aldrig vinna de stora matcherna eller lyckas om du inte har modet.

ANNONS

Hur skiljer sig matchplanen inför ett derby gentemot en ”vanlig” match?
- Förberedelserna skiljer sig inte så mycket, för man ska inte blåsa upp matchen på ett sätt som gör att du går och spänner dig. Det är inte det som är meningen. Man ska också kunna känna glädje inför en sådan här match. Glädje är tillsammans med mod också ett viktigt ord, att man kan ta åt sig den positiva energin som är runt derbyna, så att det inte blir till en börda. Man ska verkligen se fram emot inramningen och den möjligheten som den här matchen ger. Blir det vinst är du kung.

Att hitta glädjen inför ett derby, är det något som ni pratar om i gruppen?
- Vi kommer ha ett möte i morgon innan matchen. Då ska vi trycka på det, och vi har pratat om det tidigare. Nu är vi inne i en period där det är mycket glädje och harmoni i gruppen. Då finns den där, och jag vet att vi ser fram emot den här matchen.

ANNONS

Vad ser du annars som nycklarna för att besegra AIK?
- Jag tror som vanligt att ett hårt jobbande försvarsspel och ett anfallsspel där vi kan utnyttja AIK:s svagheter blir nyckeln. Man ska alltid ta hänsyn till styrkor respektive svagheter i ett lag, men i princip måste du alltid utgå från din egen grund. Om du förändrar för mycket har du anpassat dig för mycket till motståndarna, och det kan tolkas som något negativt. Men som vanligt ska vi hitta styrkor och svagheter i AIK och se hur vi ska ta tillvara på de lägena.

- De har en svårforcerad defensiv. Det gäller bara att hitta nycklarna, göra det bra och göra det ofta. Man ska inte underskatta deras offensiv heller. Det finns kvalitet där, det kanske bara är så att de inte har fått ut allt eller missat mycket, och då syns det inte i statistiken med bara sju gjorda mål. Men AIK har en väldigt stark trupp och ska kunna vara med där uppe i toppen.

ANNONS

I torsdags stod det klart att AIK:s match mot IFK Göteborg, som skulle ha spelats i torsdags, sköts upp efter ett matchfixningsförsök. Melkemichel tror dock inte att turbulensen är något som kommer gäcka Gnaget i morgondagens match.

- Helt ärligt tror jag inte att det påverkar så mycket. Det är klart att det inte är roligt när det händer sådant, men jag tror inte att det påverkar. Efter någon dag är det bortblåst, och jag tror att man fokuserar på fotbollen. Derbyt är minst lika viktigt för dem som det är för oss. De är nog jäkligt fokuserade. Sådant här kan också få ett lag att komma samman.

De kommer ha fått en veckas vila istället för tre dagar, som ni har. Hur kommer det påverka?
- Det är klart att det är en fördel rent fysiskt. Men nu är det som det är, det är inget vi ska fokusera på.

Så här ställde Djurgården upp i spelövningar på dagens träning, vilket kan vara en hint om hur startelvan kan komma att se ut i morgon:

ANNONS

Andreas Isaksson - Felix Beijmo, Jacob Une Larsson, Jonas Olsson, Elliot Käck - Kevin Walker, Kim Källström - Magnus Erikson, Jesper Karlström, Othman El Kabir - Kerim Mrabti.

Gustav Engvall var inte med på träningen, enligt honom själv är han dock bara lite sliten och menar att det inte är någon tvekan om att han kommer till spel i morgon.

Följ allsvenskan 2017!

Allsvenskan 2017 är tillbaka och den är glödhet! Endast med C More kan du se allsvenskan i fotboll - 240 matcher från Malmö i söder till Östersund i norr.

- TA MIG TILL ALLSVENSKAN HOS C MORE -

Publicerad 2017-05-21 kl 16:08
Sponsrat innehåll

Mer fotboll. Vi bjuder på 3 månader.

Se Allsvenskan och Superettan från discovery+ hos Telia. Ord pris 349 kr/mån

Streama nu

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto