Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Mellberg talar ut om stökiga hösten, blygsamma målet - och Farneruds utspel: "Har tyvärr inte lyxen"

Allsvenskan

HELSINGBORG. Olof Mellberg har en rörig och ovanlig första period i Helsingborg snart bakom sig. 
Med säsongsstarten runt hörnet sätter tränaren ribban lågt.
- Vill sikta så högt som möjligt såklart men det blir tufft, säger Mellberg till Fotbollskanalen. 

Foto: Bildbyrån.

Olof Mellberg har avslutat ytterligare ett försäsongspass på en av Olympiafältets alla planer. Perioden utan tävlingsmatcher för Helsingborgs IF har tickat upp över ett halvår. In i det sista hoppas Mellberg på ett sista test för sitt unga lag inför den tänkta allsvenska premiären 14 juni.

- Vi hoppas vi kan få in minst en eller några träningsmatcher. Det tror jag vi behöver för att vara så redo vi kan. Det är klart det inte varit optimala förberedelser - det har det å andra sidan inte varit för de andra heller, säger Olof Mellberg till Fotbollskanalen.

ANNONS

Är detta den svåraste utmaningen i din korta tränarkarriär?  
- Vi har inga matcher att förbereda oss inför vilket gör att det inte blir lika mycket vridande och vändande på detaljerna (…). Utmaningen är att hela tiden försöka förbättra oss och utvecklas på det vi gör, utan att ha några matcher och med begränsad träningstid. Det blir en utmaning att förbättra oss fysiskt, taktiskt, och inte minst mentalt också, att bibehålla motivationen.

När Olof Mellberg tog över i september förra året blev han Helsingborgs tredje tränare 2019 efter Per-Ola Ljung och Henrik Larsson. Fjärde om man räknar med interimbossen Alexander Tengryd.

Mellberg lyfte HIF undan den mest akuta bottenstriden och stabiliserade laget på tiondeplatsen. Men kort efter säsongsavslutningen fick 42-åringen hitta en ny assistent. Alexander Tengryd lämnade klubben trots att han förlängde kontraktet så sent som den 10 september.

ANNONS

- Jag hade inte varit här så länge då. Men jag tyckte att vi hittade ett bra sätt att jobba i staben. Det var en annorlunda säsong, framförallt för dem med att ha tre olika huvudtränare. Jag tycker att hela staben gjorde ett bra jobb under svåra förutsättningar i höstas. Sen blev det mycket bygga nytt i staben inför den här säsongen med en del förändringar, säger Mellberg. 

Det var inte meningsskiljaktigheter mellan dig och Alexander?  
- Nej, det var det inte. Absolut inte.

Olof Mellberg hade vid ankomsten till HIF avslutat tränarsysslan i Fremad Amager efter blott två månader. I den danska andradivisionsklubben ledde han tillsammans med Azrudin Valentic, den tidigare Dalkurdtränaren som Mellberg jobbade ihop med i Brommapojkarna.

ANNONS

Valentic stannade i Köpenhamnsklubben och ny assisterande tränare blev Thomas Gabrielsson, tidigare Västerås SK. Mellberg viftar bort Valentic-kopplingen.

- Jag reflekterade inte så mycket över det. Det var aldrig aktuellt och ingen sådan diskussion. Vi pratar mycket hela tiden och har mycket kontakt, men det var aldrig tal om att han skulle komma hit.

Och så var det spelaromsättningen i Helsingborg. Den 35-årige Alexander Farnerud spelade 19 matcher för HIF förra säsongen men fick inte förlängt efter säsongen. Mittfältaren, som nu värvats av IFK Göteborg, uttryckte sin besvikelse över Olof Mellbergs beslut i en intervju med FotbollDirekt förra månaden.

Alexander Farnerud, hur är er relation egentligen?  
- Jag tyckte att den var bra. Jag har inte pratat med honom på länge nu. Men jag tyckte att han gjorde det bra och var en startspelare hos mig, precis som flera av dem som lämnade. 

ANNONS

Bland annat har Fredrik Liverstam hamnat i Trelleborg, Mamudo Moro återvänt till Mjällby, och Markus Holgersson slutat under vintern.

- Av olika anledningar var vi tvungna att ha några tuffa diskussioner för att öppna upp möjligheter och ta in andra spelare. Det var inte så att vi bestämt sa: vi vill inte förlänga med de här spelarna. Holgersson valde att sluta och i de andra fallen hade vi inte möjligheten att i ett tidigt läge förlänga. Utan vi behövde se till helheten i truppen och ta diskussionen kring truppbygget, säger Mellberg.

Han fortsätter:

- Då valde vi just där och då att inte bestämma oss, men inte heller att låsa fast oss vid det. Vi stängde inte dörren, men då valde dessa spelare såklart att se över alternativen. Det är ingen tvekan om att de var bra spelare som hjälpte oss under hösten och som jag gillade på olika sätt. Men vi har tyvärr inte lyxen att ha jättemånga spelare i truppen utan behövde optimera, och det gjorde att “Alex” inte blev kvar.

ANNONS

2019 har blivit 20-tal och HIF har kastats in i ett ekonomiskt svart moln igen. Olof Mellberg kan inte utesluta ytterligare spelartapp under säsongen med tanke på HIF:s svaga finanser. Men det är inte tränarens största bekymmer eller oro. Hans huvudansvar är fortfarande det på planen.

- Jag vet inte om det oroar, men det är nog helheten i spelet. När det väl drar igång är det klart att det blir mycket fokus på det. De andra bitarna har man kunnat lägga en del energi på nu under den här perioden, säger Mellberg.  

Var kan man hoppas att HIF slutar i tabellen i år?  
- Svårt att säga. Det är också svårt att veta nu var de andra står eftersom man inte sett de på länge nu. Det är en konstig period på det sättet också. Det handlar därför inte bara om vad vi står. I våra bästa stunder känns det som att vi kan prestera riktigt bra, säger Mellberg.

ANNONS

Han fortsätter:  

- Men lägstanivån behöver bli bättre för att vi ska vara riktigt stabila och kunna hota högre upp i tabellen. Det är ganska naturligt med tanke på vårt truppbygge att vi är en av de mindre klubbarna i allsvenskan rent ekonomiskt. Tyvärr, för vår och de andras del, brukar korrelationen stämma ganska väl överens mellan tabellplacering och ekonomi. Jag hoppas vi kan slå det.  

Upp till mitten?  
- Det blir tråkigt att säga också, vi vill sikta så högt som möjligt såklart men det blir tufft. De flesta inser också var vi är i allsvenskan med den ekonomin vi har. Med det sagt tror jag inte det är så många som tror att vi ska vara på övre halvan och kriga kanske. Men potential finns att vi kan spela riktigt, riktigt bra om lägstanivån höjs. Jag skulle vara besviken om jag hade känslan att vi inte kan hota alla lag i allsvenskan i varje enskild match. 

ANNONS

Skulle det förändra något om Marcus Olsson blir värvad?  
- Vi har bara Martin (Olsson) på kontrakt juni ut så vi vet inte hur det blir med honom heller. Förhoppningsvis får vi besked snart om vad som gäller och då har vi några diskussioner att föra också. Framförallt med Martin i första hand, men det är klart att vi ska se över läget med Marcus också.

Martin Olssons tvillingbrorsa Marcus är kontraktslös och håller igång med HIF. Vänsterbacken har dragits med skavanker under våren men var under torsdagens träning med fram tills spelmomentet.

Med långtidsskadade Andreas Landgren åter i träning har Olof Mellberg första gången under försäsongen hela sin trupp att tillgå. De är framme vid den sista etappen inför allsvenskan, och den evighetslånga försäsongen är kanske snart över för HIF.  

ANNONS
Publicerad 2020-05-23 kl 08:30

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto