POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ALLSVENSKAN

MFF använder algoritm för att bedöma insatser: ”Enligt den skulle vi slagit AIK med 4-1”

Foto: Bildbyrån

Nästa

Avbryt
Försök igen

MALMÖ. Olika versioner av ”expected goals” börjar spridas i Sverige. Malmö FF är en av klubbarna som tar hjälp av siffror för att objektivt bedömda prestationer.
- Jag ser en faktiskt utveckling i antalet chanser vi skapar, säger tränaren Magnus Pehrsson.

De senaste åren har det kommit många modeller av ”expected goals”. Det är olika sätt att försöka få en bild av hur många mål ett lag bör göra på chanserna de skapar, vilket ska ge pricksäkrare än att exempelvis bara räkna antal avslut. Malmö FF har också sin egen modell, säger Magnus Pehrsson.

- I början var vi ganska effektiva på ganska få stora chanser, men nu har vi skapat många chanser men inte varit lika effektiva.

- Jag ser en faktiskt utveckling i antalet chanser vi skapar.

Malmö FF har tagit hjälp av en person som inte sitter i ledarstaben, men kollar alla allsvenska matcher. Utifrån parametrar som exempelvis hur många motståndare som är mellan bollen och målet, varifrån passningen slåss, och var på planen avslutet tas kan en sedan komma fram till hur bra målchanser bägge lagen skapar i en match.

- Sedan kan den algoritmen göras på tusen sätt.

Hittills har Malmö FF enligt algoritmen skapat chanser för att vinna tio av elva matcher såhär långt, undantaget premiären mot IFK Göteborg. Matchen mot AIK (seger 1-0) var det bästa MFF gjort hittills i år.

- Vår bästa prestation var faktiskt senast mot AIK, som vi enligt den skulle vunnit med 4-1.

- Men jag vill inte förstora det. Det är bara hjälpmedel som tittar på att vi har utveckling på det vi gör.

Olika algoritmer kan också skilja rejält mycket. Twitterkontot 11tegen11 sätter att Malmö FF:s målskillnad såhär långt borde vara runt +6 sett till skapade chanser, och den svenska motsvarigheten Fotbollssiffror ligger också på drygt +6, dock exkluderat matchen mot Gif Sundsvall. Malmö FF:s faktiska målskillnad i tabellen är +9.

11tegen11 hade att MFF skapade chanser värda 1,84 mål och AIK 0,61 mål i den senaste matchen. Fotbollssiffrors motsvarighet var 2 mål för MFF och 0,7 för AIK.

Se höjdpunkterna från Malmös möte med AIK i spelaren ovan.

Följ allsvenskan 2017!

Allsvenskan 2017 är tillbaka och den är glödhet! Endast med C More kan du se allsvenskan i fotboll - 240 matcher från Malmö i söder till Östersund i norr.

- TA MIG TILL ALLSVENSKAN HOS C MORE -

Publicerad 2017-06-02 kl 18:37
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå