Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ALLSVENSKAN

MFF-förvärvet om smeknamnet ”Xavi”: ”Självfallet smickrande"

Foto: Scanpix

DUBAI. Anders Christiansen fick ett tungt smeknamn i Danmark.
Xavi.
- Självfallet är det smickrande att någon kallar mig det, säger han till Fotbollskanalen.

Den danske mittfältaren Anders Christiansen ryktas vara Malmö FF:s dyraste spelarköp för nio miljoner kronor, enligt danska medier. Lägg till en hyfsad bonus för att lämna Chievo och serie A för Allsvenskan. Fast dansken känner inget tryck av en hög prislapp.  

- Jag vet vad jag kan och vilka kvaliteter jag har och det gjorde att jag fick spela i landslaget och kom till Italien. Det är klart att det sista året varit tufft eftersom jag är van vid att spela och jag behöver tid för att hitta tillbaka och spela matcher för att bli hundraprocentig. Många frågar mig hur lång tid det tar? Det kan jag inte svara på, kan bara ta en dag i taget och sedan har jag kommit till ett lag som har kvalitetsspelare och det är inte säkert att jag startar. Sedan ska det vara så i ett bra lag, säger Anders Christiansen.

Den danske mittfältaren slog igenom i FC Nordsjälland och var med och vann guldet. För ett år sedan flyttade han till serie A och Chievo men flytten blev inget lyft utan snarare ett rejält stopp.

- Jag visste att det skulle bli en omställning med en ny kultur, nytt språk och mycket annat och det första halvåret gick enligt planerna. Under försäsongen gick det bra men den sista dagen på transferfönstret så värvade klubben två mittfältare. Sedan valde de att spela med mittfältare som var 33 istället för att ge mig chansen. De sa till mig att ha tålamod och så skulle min tid komma, men om man är 25 år och van att spela regelbundet och mycket så är det svårt att inte spela alls. Det finns ingen reservlagsfotboll i Italien och jag kände att jag inte hade tålamod att vänta längre och då ville jag komma vidare och hitta glädjen igen.

Danska Bröndby och FC Mittjylland samt Rosenborg och NEC Nijmegen var på jakt och trots att Christiansen via den danska expertskatten tjänat ännu mer i hemlandet valde han Malmö FF.

- Jag ville helst spela i utlandet, jag har redan spelat flera år i Danmark och vet vad som väntar där och min prioritet var att testa något nytt och på så hög nivå som möjligt. När Malmö som är en storklubb som vunnit mycket och gjort det bra de sista åren blev aktuellt så var det perfekt att ta nästa steg dit.

- Jag ville gärna ha ett längre kontrakt och inte gå på lån. Det här är optimalt för mig för jag får lite tid och har inte spelat på länge. Det känns bra att få tid på sig att bygga upp sig igen. 

Det sägs att det var din förre tränare Kasper Hjulmand som ville ha dig till Malmö FF när han var på väg att bli ny tränare, eller?
- Det vet jag inget om, det är något ni skriver om.  

Så det var inget Hjulmand talade med dig om?
- Inte så vitt jag vet. Jag var inte med i sådana diskussioner. Jag har en agent som sköter det och sedan berättar han vad som finns och sedan får man göra upp med sig själv om vad som är mest intressant och man har mest lust med. 

Vad betydde det att Malmö har en dansk tränare i Allan Kuhn?
- Inte så mycket, när jag fick frågan från Malmö hade man ingen tränare. Det var intressant ändå, men att det blev en dansk tränare och jag känner till filosofin är inte fel även om jag inte känner till honom närmare. Det gjorde inte det svårare att tacka ja. 

Hur ser du på den spelfilosofi med stort bollinnehav och hög press som Kuhn vill införa?
- Det är så jag spelat hela mitt liv, att försöka ha bollen och dominera matcherna på det sättet. Det är så min förre tränare Hjulmand jobbade, att försöka få till så många passningar som möjligt, och det passar mig riktigt bra.

Anders Christiansen är kompis med Blåvitts Mads Albæk och har förhört sig med honom och en del andra danskar om Allsvenskan, och MFF:s nyförvärv ser fram emot publiktrycket:

- Helt klart är den svenska fankulturen större än den danska. I Danmark är det Bröndby som har en fin fankultur runt om och även på bortaplan spelar de nästan som på hemmaplan och FCK har mycket åskådare men det är inte som i Sverige med Malmö, Stockholms-klubbarna, Göteborg och Elfsborg. Det är fler klubbar som har många fans i Sverige. 

Du ska bo i Malmö trots att det är nära hem – varför?
- Jag fick upp ögonen för att bara koncentrera mig på fotbollen när jag bodde i Italien. Jag vill göra allt för att bli så bra som möjligt och därför har jag valt att behålla den inställningen och bosätta mig i Malmö. Jag vill koncentrera mig på det jag är där för, att spela fotboll. Sedan kan man alltid ta en sväng över till Köpenhamn en kväll. 

Är det meningen att Malmö bara är ett stopp när du vill vidare?
- Det är ingen tvivel om en målsättning för mig är inte bara att komma ut till en större liga i Europa utan också spela. Men den första målsättningen jag har är att ta mig i in i Malmös startelva och sedan är drömmen att spela för en storklubb som Real Madrid eller Barcelona och gå till ett mästerskap med Danmark.

Du har ett smeknamn i Danmark som förpliktigar, eller hur? De kallar dig Xavi.
- Det kallar journalisterna mig. Det gör inte jag. Har ingen lust att likna mig vid en sådan klasspelare. Självfallet är det smickrande att någon kallar mig det och det är inget negativt, men det är inte så att jag kommer skriva Xavi på ryggen.

Publicerad 2016-02-06 kl 06:00
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons