Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ALLSVENSKAN

MFF om processen att anställa Pehrsson: ”Samma typ av tester som man gör på chefer”

Foto: SCANPIX

Nästa

Avbryt
Försök igen

Malmö FF presenterade idag sin nya huvudtränare Magnus Pehrsson.
Det tog ungefär en månad från första intervjun till anställning.
- Vi anställde precis en ekonomichef, och processen är faktiskt ganska lik, säger MFF:s vd Niclas Carlnén till Fotbollskanalen.

Daniel Andersson, sportchef i Malmö FF, berättade för Fotbollskanalen att Magnus Pehrsson var ett av namnen som var uppe redan förra gången när Malmö FF sökte efter ny huvudtränare.

Istället kom anställningen först ett år senare. Niclas Carlnén, vd, sa på presskonferensen att MFF och Pehrsson träffades redan i oktober i år, bara dagar efter att MFF hade vunnit en viktig match mot IFK Norrköping. Hur har då processen sett ut för Carlnén och resten i MFF?

- Vi anställde precis en ekonomichef, och den är faktiskt ganska lik, förutom att man byter ut ekonomi mot sport. När det gäller personlighet och egenskaper är det ungefär samma, men när det gäller den specifika kompetensen att fotbollstränare, som spelidé, träningsmetodik, och så vidare, så byts det ut för att få en så bra bild som möjligt. Hur huvudtränaren vill spela och kan spela.

Du pratade på presskonferensen om att ni har gjort tester på Pehrsson?
- Ja, det är samma typ av tester som man gör på chefer som är aktuella för andra chefsbefattningar.

Andersson nämnde att en viktig faktor till anställningen är att Pehrsson, tidigare förbundskapten för Estland, har vant sig vid att anpassa sig beroende på kvaliteten på motståndet. Detta i en säsong när Malmö FF har både allsvenskan och internationellt cupspel.

Pehrsson har däremot ännu inte vunnit någon titel som ledare och har heller aldrig slagits om ligaguld. Till detta har han lämnat sina tre senaste uppdrag. Carlnén menar att inte bara ser på meritlista när man väljer tränare.

- Hade det varit så enkelt så hade alla velat ha samma tränare, den som har lyckats bäst, men för oss handlar det mycket om vilken personlighet och hur den personligheten kan utveckla föreningen till nästa nivå, och den stämmer väl överens med Magnus.

Pehrsson får dessutom en annan roll nu som huvudtränare, istället för managerrollen som under tiden i Djurgårdens IF. Skillnaden är att en manager jobbar mer med rekrytering och försäljning av spelare. Managerrollen är inte aktuell i MFF.

- Jag ska aldrig säga aldrig, men ska man ha en manager behöver man nog något stöd åt den managern. Det handlar om hur mycket den totala arbetsbördan är, för vi vill ha en huvudtränare som fokuserar här och nu. Sedan kan sportchefen fokusera på det långsiktiga perspektivet, och jag kan vara ännu mer långsiktig.

- En manager ska vara både långsiktig och kortsiktig. Vi har valt det andra spåret. Sedan kan man diskutera vad som är rätt eller fel, för det kan också var kopplat till person, men jag kan inte se att vi ska förändra det nu.  

Se presskonferensen från när Pehrsson presenterades i spelaren ovan.

Publicerad 2016-11-23 kl 17:03

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER