POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
ALLSVENSKAN

MFF testade legal pyroteknik: "Det mest hoppfulla på länge"

Foto: Bildbyrån/Twitter

Under onsdagen besökte Malmö FF:s SLO Pierre Nordberg, tillsammans med ett antal supportrar, Bröndby för att titta på den legala, kalla pyrotekniken som utvecklas.
- Det är det mest hoppfulla på länge när det kommer till pyroteknikdiskussionen, säger Nordberg till Fotbollskanalen.

Danska Bröndby har under en tid arbetat tillsammans med pyrotekniska experter och tagit fram en ny typ av pjäs. Prototypen är en "kall" bengal som klassas som legal i Danmark. Pjäsen håller så pass låg temperatur att man ska kunna hålla handen i flamman utan att bränna sig.

Djurgården har tidigare besökt Bröndby för att följa utvecklingen. Under onsdagen var även Malmö över till andra sidan sundet och besökte Bröndby. MFF:s SLO Pierre Nordberg testade de legala bengalerna tillsammans med ett antal supportrar.

- Det är väldigt intressant att någon har tittat på det att ta fram en pjäs som skulle kunna fungera lagligt. Det samlade intrycket är väl framförallt att det är positivt att någon driver frågan framåt. Sen är väl frågan om den är lika kraftfull som de illegala pjäserna. Detta är ju inget nödbloss. Denna är klassificerad på samma sätt som ett tomtebloss egentligen. Sen alstrar den inte lika mycket värme men för att den inte alstrar lika mycket värme så har den inte samma styrka i skenet heller. Och då är det mindre rökutveckling också, så det är ju positivt, säger Nordberg till Fotbollskanalen.

Var det en typ av pjäs ni tittade på?
- Det är samma typ men de har den i olika färger. Nu är detta en prototyp som ska utvecklas så den ska bara få en CE-märkning (produktmärkning som krävs för att få säljas i EES-området - EU plus Norge, Island och Liechtenstein). De har ansökt om det. Och när de har fått det så ska de kanske börja använda den, men det är mer en fråga för Bröndby där. Och sen då arbeta vidare för att kunna ta fram andra produkter framöver. Och utveckla denna också samtidigt.

Hur reagerade supportrarna som du hade med dig, vad var det allmänna intrycket?
- Det allmänna intrycket var väl som jag sa att man framförallt ser att det är positivt att någon har tagit tag i det. Problemet blir kanske att skenet och styrkan inte är lika kraftfullt som i de illegala nödblossen. Man ser fram emot vad nästa steg kan vara.

Malmö FF har i nuläget inte några fler besök inplanerade. Men man följer utvecklandet av de legala bengalerna med nyfikenhet.

- Vi ska väl följa utvecklingen där. Vi ska ju inte börja ta fram någon egen pyroteknik men vi kommer ju att följa utvecklingen i Bröndby, jag har ganska bra kontakt med deras SLO, säger Pierre Nordberg.

- Jag skulle väl säga att det i alla fall är hoppfullt. Det är det mest hoppfulla på länge när det kommer till pyroteknikdiskussionen. Sen om det kommer att ersätta det illegala är för tidigt att säga. Men det är i alla fall i rätt riktning.

Vad tror du krävs för att kunna ersätta, kanske inte helt men i alla fall i stor utsträckning, den illegala pyrotekniken - är det att kunna matcha kraftfullheten?
- Ja, det tror jag nog. För att få bort det illegala så behövs det nog utvecklas lite mer. Och där är skenet en stor del av det.

Sef:s generalsekreterare Mats Enquist har tidigare uttryckt att man följer Bröndbys arbete med stort intresse.

- Ja, det gör vi. Nu har de tagit fram färdiga grejer också vilket gör att vi vill följa det ännu närmare. Vi får titta på hur det funkar, för vi vill kolla på alla möjligheter som finns för att kunna bli av med de illegala bränningarna och ersätta dem med legala lösningar. Vi är jättenyfikna, sa Enquist till Fotbollskanalen i slutet på december.

Publicerad 2017-02-09 kl 15:48
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå