MFF tog tung bortaseger - rycker ifrån Häcken

GÖTEBORG. Malmö FF slog BK Häcken på bortaplan för första gången sedan 2017. Sören Rieks och Anel Ahmedhodzic blev målskyttar, medan Benie Traore reducerade i mötet på Bravida Arena.

Se Malmös mål i TV4-sportens sändning ovan.

Det första målet på Bravida Arena kom tidigt. Anel Ahmedhodzic dröjde sig kvar efter en hörna i den nionde minuten och Anders Christiansen prickade mittbacken, vars huvud styrde bollen i mål. I den tolfte minuten kom BK Häckens första chans när ex-MFF:aren Alexander Jeremejeff testade med ett skott utifrån som Marko Johansson styrde till hörna.

I den 18:e minuten kom Godswill Ekpolo närmare när högerbacken på en kontring avslutade strax utanför. Jeremejeff hade ett nytt avslut i anfallet efteråt, som Johansson kunde plocka. I den 20:e minuten utökade MFF istället ledningen. Denna gång kom inlägget från vänster och Jonas Knudsen; han hittade Sören Rieks i straffområdet som vinklade bollen förbi Pontus Dahlberg.

Matchen blev ryckigare under den knappa kvarten som följde och Häckens anfallsspel mojnade. I den 34:e minuten fick Christiansen ett jätteläge nära målet, men Dahlgren räddade med en storartad benparad. 0-2 stod sig halvleken ut och MFF fick den första målchansen även efter pausen, när Christiansen testade Dahlberg med ett skott utanför straffområdet.

I anfallet efteråt nickade Johan Hammar, som kom in sedan Joona Toivo tvingats utgå, en Häcken-hörna strax över. Reduceringen kom sedan i den 53:e minuten. Häcken anföll snabbt och bollen hittade ut till Ekpolo på högerkanten. Han hittade Bénie Traore i straffområdet som avslutade snabbt och bollen gick in bakom Johansson.

Häcken fick en ny chans i den 60:e minuten när Jeremejeffs inspel gick fram till Erik Friberg. Hans direktskott gick dock högt över. Jeremejeff fick själv en ny chans strax efteråt från snäv vinkel, men skottet skruvade sig tätt utanför Johanssons vänstra stolpe. MFF stack mellan med en chans genom inbytte Amin Sarr i minut 70; Dahlberg var dock med och räddade längs marken.

Det dröjde till den 80:e minuten innan Häcken skapade något igen, när inhopparen Oskar Sverrisson sköt ett skott utanför. Leo Bengtsson följde upp någon minut senare och Johansson fick rädda det hårda skottet längs gräset. I den 86:e minuten träffade sedan MFF:s Jo Inge Berget stolpen efter en tilltrasslad situation i MFF:s straffområde. Två minuter senare kom både Toivonen och Christiansen fria, men den senare missade på något sätt målet från öppet läge.

Den missen skulle inte ha någon betydelse för utgången. MFF höll undan och tog en ny trepoängare. Därmed är avståndet till den förväntade konkurrenten Häcken redan sex poäng.

Startelvor

BK Häcken: Dahlberg - Ekpolo, Toivio (utbytt 46'), Lindgren, Fridriksson (73') - Faltsetas (73'), Friberg (61'), Berggren - Traore, Jeremejeff, Heintz

Byten: Hammar (46'), Bengtsson (61'), Sverrisson, Wålemark (73')

Malmö FF: Johansson - Larsson, Ahmedhodzic, Brorsson, Knudsen - Rakip, Innocent - Berget, Christiansen, Rieks (67') - Toivonen
Byten: Sarr (67'), Nielsen (89')

Gula kort: Innocent (5'), Jeremejeff (10'), Larsson (14'), Traore (39'), Ahmedhodzic (55'), Dahlberg (55'), Hammar, Lindgren (80')