POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
ALLSVENSKAN
1v

MFF-tränaren om nya uppdraget i Championship: "Skräckblandad förtjusning"

Foto: Bildbyrån.

Andreas Georgson är nästa svenske tränare i England. 
MFF-tränaren lämnar efter säsongen för en roll i Brentford.
- Det är lite skräckblandad förtjusning, säger han till Fotbollskanalen. 

Malmö FF meddelade under måndagsförmiddagen att assisterande tränaren Andreas Georgson, efter 14 år, lämnar föreningen efter säsongens slut för en roll som assisterande tränare i engelska Championship-klubben Brentfords ledarstab. 

Georgson, som har skrivit på ett avtal fram till sommaren 2022, berättar att han först fick kontakt med Brentford via en studieresa till klubben. 

- Jag gjorde min Pro-utbildning i fjol och var på studieresa i slutet av den. Jag hade spanat in både Brentford och Swansea, då jag ville hälsa på Graham Potter, samtidigt som jag känner Björn Hamberg ganska bra där. Brentford är också en lite annorlunda klubb, precis som Potter är en annorlunda tränare, säger MFF-tränaren till Fotbollskanalen och fortsätter:

- Jag hade också en dansk kontakt som jag känner - Lars Friis - i Brentford som gjorde att jag fick träffa sportchef, huvudtränare, analytiker och sådär och sitta ner med dem och samla på mig information. Jag berättade om mig själv och då noterade de vem jag är. Sedan fick de en öppning i somras när en "Set piece"-coach lämnade för Manchester City och därmed behövde de fylla en vakans.

- Vi fattade tycke för varandra och de ändrade om tjänsten till "Set piece"-coach, men även med ansvar för individuella träningsprogram för att maximera spelares potential genom individuell träning, vilket också kommer att vara mitt ansvar. 

Georgson kommer därmed sammanfattningsvis att få en roll som assisterande tränare i Brentford, men med ansvar för fasta situationer och individuell träning. Tränaren ser fram bland annat fram emot att få arbeta mer med fasta situationer, något han även arbetat med under senaste tiden i Malmö FF, men nu i en ny miljö och med stort fokus på statistik och analys utifrån begreppet "Moneyball". 

Begreppet "Moneyball" fick stor spridning 2011 när filmen med just det namnet släpptes med Brad Pitt i huvudrollen. Den historien handlar om Oakland Athletics general manager Billy Beane som i början av 2000-talet förändrade amerikansk baseball i grunden genom detaljerad och statistisk spelaranalys. Idén är att hitta spelare som är undervärderade på marknaden där statistiken är i fokus.

- Det är inte så att deras verksamhet bygger på data, men den kontrolleras hela tiden mot statistik och data. Det finns en rejäl analysdatabas på hans (ägaren, Matthew Benham) företag som kontrollerar allt. Jag gillar tänket, det är häftigt, säger han.

Däremot var det inte självklart för tränaren att tacka "ja" direkt. Georgson ville inte lämna MFF i sommar, i stället först efter den här säsongen. 

- Jag fick prata med klubben och med Uwe, så att de vet att jag kan hålla fokus på vår process och det vi gör här, men de är inte ett dugg oroliga över det och ville ha med mig till att allsvenskan är slut. Det är svårt att skola in någon nu för att fylla min plats, men sedan är det lite lättare med lugnare tempo och färre matcher. Då enades vi om det. Det var också viktigt för mig. Jag vill inte lämna den här processen och laget i sticket. Jag var tydlig med det till Brentford och de fick nog tänka lite på det, så det är jag väldigt tacksam för. 

Tänkte du något i banorna att det hade varit surt om Brentford inte velat vänta på att allsvenskan är slut innan du kommer över dit?
- Det hade det varit, men samtidigt har man en lojalitet till ett lag som man varit i 14 år. Jag är inte beredd att offta det och då hade det fått vara så. Om de var beredda att vänta ville de verkligen ha en. Då fyller man inte bara en plats, utan de tror verkligen att jag kan vara med och bidra i jakten på uppflyttning till Premier League. 

Georgson går även in i ett lag med två svenska spelare i truppen - Pontus Jansson och Fredrik Hammar. Däremot har han inte hunnit prata med Jansson, som han känner väl. 

- Jag ser fram emot att träffa Pontus. Det är en fin kille. Jag har vetat om det här i några veckor, men varit noggrann med att inte prata med någon om det. Det kom bra nu under landslagsuppehållet. Sedan är det fokus på Norrköping. Det känns viktigt. 

Vad har du fått berättat för dig att Brentford har för målsättning med säsongen?
- De hymlade inte om att de vill ha fajt om uppflyttning. Det är inte bara den här säsongen, även ett långsiktigt mål. Sedan har de en lönebudget som är bland de lägre i Championship, men man ska överprestera gentemot marknaden. Jag gillar tänket, det är häftigt. 

Hur är det att som svensk tränare få chansen att arbeta i en Championship-klubb?
- Det är lite skräckblandad förtjusning. Det är spännande för mig som är en svensk tränare utan några egentliga meriter som spelare på högsta nivå att ändå få jobba i England och inte långt ifrån den högsta nivån. Det är samtidigt en klubb med lite annorlunda tankar och värderingar som jag tycker är spännadne. Det känns som det stämmer väl överens med vad jag tror på. Jag tror och hoppas att jag kommer att lära mig mycket och något nytt. 

Brentford har efter sex spelade matcher sju poäng och är på 14:e-plats i Championship. Härnäst väntar på lördag Preston på bortaplan i ligaspelet. 

Publicerad 2019-09-09 kl 17:07
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå