Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Bevakningen presenteras av

MFF vill bli ännu bättre på att få fram talanger: ”Nu ska de vara klara för CL-gruppspel”

Allsvenskan

Malmö FF har flest ungdomslandslagsspelare och den bästa akademin hos elitklubbarna enligt SEF:s ranking. Efter de senaste årens resultat för A-laget har Champions League-pengarna gett fler resurser men också högre krav för Malmö FF:s talangutveckling.

Foto: SCANPIX

Fotbollskanalen har kartlagt vilka klubbar som försett flest spelare till de svenska ungdomslandslagen under 2015. Med 28 ungdomslandslagsspelare var Malmö FF överlägset på listan. Utöver detta meddelade Svensk Elitfotboll förra veckan att Malmö FF:s akademi klassas som den bästa bland svenska elitlag enligt deras kriterier.

Andreas Georgson, huvudansvarig för U17-laget och ungdomsscoutingen, ger flera faktorer kring varför MFF står sig så starkt i ett nationellt perspektiv. Att Malmö FF har en stark attraktionskraft och är förhållandevis ensamma i ett stort område är en. Det har gett föreningen möjlighet att i lugn kunna etablera en samarbetsmiljö med andra klubbar och där de inte behöver ha huggsexa om spelarna, utan kan låta spelare vara kvar längre i sina breddföreningar om det skulle behövas.

Annons

MFF har även gjort långsiktiga satsningar där ungdomssidan har fått resurser då föreningen har prioriterat ungdomsfotbollen. Under de senaste åren har de identifierat två nyckelposter på ungdomssidan utöver tränarna: koordinator och scoutingansvarig. MFF hade båda posterna redan innan SEF hade kommit med det som förslag.

I dag har Malmö FF anställt en ungdomskoordinator på heltid. Joakim Nilsson, 26 A-landskamper för Sverige och tidigare MFF-spelare, började sitt uppdrag den 1 januari i år. Hans jobb blir att fortsätta att ha en gemensam linje genom föreningen, men också att konstant kolla på detaljerna.

- Det är väldigt lätt med influenser från andra länder, att det kan bli populärt att hålla på med kanske någon fysisk aktivitet. Så slänger man in den i fotbollsträningen, och så tar vi bort 25-30 minuter med bollen. Man får hela tiden fråga sig ”Hur använder vi tiden för att spelarna ska ha en chans att så nära som möjligt nå sin maximala potential?”. Det jobbar vi med varje dag ute på fältet, där jobbet ska göras.

Annons

Det saknas dock inte problem. Den kanske största skillnaden mellan Sverige och de största fotbollsländerna är faciliteterna. MFF och staden jobbar ihop för att fixa en inomhushall, för att MFF ska kunna säkerställa träningstimmar, men Nilsson drömmer också större.

- Fler planer. Bättre planer. Nu har vi det vi har, och då försöker vi acceptera och inte gnälla över det. Det hade varit önskvärt, för vi äger inte planerna vi har tillgång till här, det är kommunen som gör det. En egen träningsanläggning, en fantastisk miljö, det hade varit positivt, men det kostar ju.

En annan utmaning blir att Malmö FF:s Champions League-pengar gör att de kan köpa in ännu dyrare och potentiellt bättre spelare, vilket höjer kraven på kvaliteten på ungdomarna för att de ska få chansen att ta sig in i A-laget.

- Det är klart vi ska fylla på med spetskompetens utifrån till A-truppen. Det ska bara göra att vi får jobba hårdare än vad vi gjorde för fyra år sedan. Nu ska de vara klara för Champions League-gruppspel, då skulle de vara klara för Allsvensk toppstrid. Vi får höja ribban, få fram ännu bättre ungdomsspelare för att dom ska klara slå sig in, säger Georgson.

Annons

- Det är en jäkligt intressant miljö i MFF Ungdom idag, för det pratas utveckling och nästa steg. Det är ingen som slår sig till ro.

- Sedan mäter inte vi vår ungdomsverksamhet på antal ungdomslandslagsspelare, utan på andra sätt. Det kanske bara är ett kvitto på att vi har många spelare som är långt framme för stunden. Vi kan inte bara slå oss på bröstet för det och vara nöjda. Det här med landslagsuttagningar kan till och med vara en liten riskfaktor för oss. En del av spelarna känner ”Gött, då var man landslagsman, då är det nästan klart”.

- Spelarna får inte tro att det är något färdigt mål, det är bara ett delmål på vägen. Man får inte bli mätt och sluta lyssna, och tro att man sitter på alla svaren redan.

Förutom fotbollsträning jobbar de även med mental träning för spelarna. Ihop med idrottspsykologen Sverker Fryklund har de skapat fyra punkter med konkreta beteenden som spelarna ska följa, där det handlar om förberedelser, koncentration, ansträngning, och lärande. Ibland får spelarna chansen att själva ranka sina träningsinsatser utifrån de fyra punkterna, samtidigt som MFF lär ut till tränarna hur de ska jobba med mental träning.

Annons

En av huvudanledningarna till att mental träning är så pass viktig är för att Malmö FF Ungdom vill omdefiniera begreppet ”vinnarmentalitet”, enligt Georgson.

- Ett väldigt missförstått ord. Många tror att det är den som är argast när man förlorar som har vinnarmentalitet, men då är det ju så dags. Titta på vad som hände innan istället. De som förberedde sig bäst, koncentrerade sig bäst, ansträngde sig mest, försökte lära sig mest. Det är vinnarskallarna vi letar efter, för de vet vi kommer bli bättre varje dag. De slår sig inte till ro, de ser bara nästa utmaning. Att ta nästa kliv, att lyckas nästa träning. Då formar vi vinnarskallar. Oscar Lewicki är ett lysande exempel i både skola och fotboll.

- Det är inte det att det inte är viktigt att vinna, vi kämpar för att vinna, det finns inget att få ut av att säga åt barnen att de inte ska vinna, det hade varit konstigt. I slutändan är det dock hur vi spelar. Vad gör vi med bollen, vågar vi utmana oss själva, anstränger vi oss, försöker vi hitta kreativa lösningar? Gör vi inte det och vinner, då är det inte värt mycket i slutändan. Vi får en pokal, men det hjälper inte spelarna, säger Nilsson.

Annons
Publicerad 2016-02-16 kl 12:39

Kommentarer

Visa kommentarer

Ungdomslandslagsspelare per lag

1. Malmö FF 28 spelare (148 landskamper) 
2. AIK 14 (56 landskamper)
3. IF Brommapojkarna 14 (48 landskamper) 
4. Kalmar FF 13 (65 landskamper)
5. Elfsborg 11 (32 landskamper)
6. BK Häcken 9 (32 landskamper)
7. Halmstads BK 8 (31 landskamper)
8. IFK Norrköping 7 (39 landskamper)
9. Djurgårdens IF 6 (22 landskamper)
10. IFK Göteborg 5 (26 landskamper)
11. Helsingborgs IF 5 (25 landskamper)
12. Örebro SK 4 (10 landskamper) 
13. Hammarby IF 3 (17 landskamper)
14. AZ Alkmaar 3 (13 landskamper)
15. Gif Sundsvall 3 (10 landskamper)
16. Gais 3 (7 landskamper)

ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto