Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ALLSVENSKAN

MFF vill starta flickverksamhet - men inte damlag

Foto: Scanpix

Håkan Jeppsson

Många supportrar vill att MFF startar sektioner för flick- och damfotboll. Nu stundar en kompromiss. Det kommande årsmötet väntas klubba igenom en motion som delvis uppfyller önskemålen.

Sedan säsongen 2006 har Malmö FF inte haft någon damsektion knuten till klubben, utan den verksamhet som tidigare bedrivits inom föreningens ramar bröts ut och döptes om till LdB FC Malmö. Ytterligare några år senare väntade nästa omstöpning, när LdB i sin tur slogs samman med FC Rosengård.

Men inom MFF har det hela tiden funnits en opinion som velat återskapa damfotbollen i himmelsblå skepnad, och i takt med herrlagets ekonomiska framgångar och Europaspel har alltfler röster höjts för en satsning. Till det kommande årsmötet har två motioner inkommit med krav på en nystart, där den ena gäller ett elitlag för damer och den andra en renodlad ungdomsverksamhet riktad mot flickor.

På klubbens officiella hemsida bemöter MFF:s styrelse båda motionerna och förklarar varför styrelsen planerar att ställa sig bakom den ena, den om flickfotboll. Enligt ordföranden Håkan Jeppsson handlar det om att göra idrotten tillgänglig för alla, oavsett kön.

– Vi vill starta i fotbollsskolan och sedan bygga flicklag från grunden. Det blir en helt ny verksamhet som ska bygga på kvalitet och spelare ska inte stressas fram, de ska inte värvas. Uppbyggnaden får ta den tid den tar och utvecklas i takt med att rätt resurser finns. Men vi ska inte se tiden an, vi hoppas vara redo för flickor i dag, säger Jeppsson till Sydsvenskan.

MFF ställer sig dock tveksamt till delen om en elitsatsning på seniornivå, och tänker därför yrka på att den motionen avslås.

"Det är oklart om förutsättningarna för ett framgångsrikt elitlag på damsidan blir större om verksamheten bedrivs i samma förening som ett framgångsrikt elitlag på herrsidan. Det är troligt att damlaget hamnar mer i fokus och genererar större resurser i en egen förening. Vidare behöver det analyseras närmare hur föreningen ska struktureras och styras, hur verksamheten ska organiseras och vilka kompetenser som krävs. Utifrån dessa resonemang är det styrelsens uppfattning att det i dag inte finns förutsättningar att besluta om att införa ett damlag i Malmö FF", skriver styrelsen i sin kommentar till motionen. 

Publicerad 2016-02-19 kl 19:30
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons