Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ALLSVENSKAN
37v

MFF:s akilleshäl 2017 ska rättas till - ny planering och organisation: ”Analyserat rätt ingående”

Foto: Bildbyrån

MALMÖ. I nästan alla matcher som Malmö FF misslyckades att vinna 2017 hade laget problem med fasta situationer.
Ledarstaben har därför gjort några förändringar i upplägg och taktik.

Malmö FF hade ledningen mot bland annat Norrköping, Sirius, IFK Göteborg, och Örebro under 2017, men tappade poäng i samtliga de matcherna. Laget misslyckades också att vinna de två matcherna i CL-kvalet mot Vardar. 

De matcherna, ihop med poängtapp mot bland annat IFK Göteborg och Häcken, hade en sak gemensamt: insläppta mål på fasta situationer. Det var få saker som MFF inte var bra på 2017, men fasta situationer var en av dem. 

- Vi har analyserat rätt ingående vad vi vill bli bättre på, säger assisterande tränaren Olof Persson. 

- I stora drag hade vi en organisation defensivt som inte passade truppen så bra som den gjorde året innan. Det ändrar vi till en organisation som vi har material för och är trygga i. 

En annan sak som förändras är att ledarstaben ska förenkla instruktionerna åt spelarna. När exempelvis en inhoppare får se de ungefär fyra instruktionerna i pärmen så ska det vara enklare att att förstå och svårare att glömma. 

- Kontentan är att de sakerna ska vara så enkla att beskriva som möjligt. Det ska inte vara några tvivel. 

Dessutom blir det förändringar på träningsplanen. 

- Vi ska träna mer på det, men inte med så många. De vitala spelarna ska vi träna och engagera mer, och de ska vara med och bolla idéer kring vad vi ska göra. Vi ska också träna på att serva bollen så att vi kan säkerställa att den kommer så ofta dit vi vill att den ska komma. 

- Göra det lite mer intressant, men att göra det mer på individuell nivå. Sedan blir det mer på lagnivå sista dagen innan match.

Så det blir kanske någon gång extra i veckan? 
- Ja, precis. Vi började lite smått förra året, men i den täta matchperioden gjorde vi lite avkall på det, tyvärr. Där måste du alltid välja någonting (att träna mindre på). Och vi var många gånger på hösten farligare och farligare. Vi träffade mer rätt och gjorde några mål. 

Än så länge denna försäsong har MFF bara haft en kort stund övning på hörnor, men det ska läggas mer tid på det under träningslägret. Däremot har laget lagt ner mycket tid på insparkar och även enstaka övningar innehållande korta inkast. MFF har där märkt av att många lag flyttar fram mycket folk för att stänga av de korta uppspelsmöjligheterna. 

Huvudtränaren Magnus Pehrsson berättade förra veckan att MFF lär lägga mer tid på nästan alla former av fasta situationer i år. 

- Det är någonting där vi vill spetsa oss. Det kanske kan ha en väldigt stor effekt där om vi blir bättre på det, jämfört med kanske inte lika stor effekt på andra områden.

Följ uppladdningen hos C More!

C More sänder över 100 försäsongsmatcher inför den allsvenska premiären 2018.

- Se hela uppladdningen 2018 hos C More -

Publicerad 2018-01-24 kl 19:22
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons