POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
ALLSVENSKAN

MFF:s sportchef: Vanligt att spelare går från HIF till MFF

Foto: Bildbyrån

MFF väljer att inte polisanmäla banderoll-hotet mot Simon Thern, men sportchefen Per Ågren tycker att det kan vara på sin plats att titta bakåt i historien.
- På 80-talet när HIF hade det tyngre så var det ju vanligt att spelare som inte tog plats i Malmö gick till Helsingborg för att få speltid, säger Ågren.

Simon Thern satt i måndags kväll hemma i tv-soffan och tittade på Skånederbyt mellan Helsingborg och Malmö. Men den lårskadade mittfältstalangen har trots sin egen frånvaro på planen hamnat i centrum, både under och efter derbyt.

En banderoll med texten ”Simon Thern skall dö” och en docka med en snara runt halsen och en t-shirt med Therns namn på upptäcktes av kamerorna, och nu riskerar ansvariga att polisanmälas av HIF för tilltaget.

Bakgrunden är förstås att Thern strax innan jul gjorde övergången från Helsingborg till Malmö – redan då fick han utstå hot och trakasserier.
Babis Stefanidis fick motta dödshot när han flyttade från HIF till MFF 2007, då den förste på över 40 år att göra en direkt flytt i den riktningen. Men Malmös sportchef Per Ågren vill i dag påminna om att det varit en strid ström spelare åt andra hållet.

- Det finns en historia mellan de här klubbarna som kan vara bra att lyfta fram nu, det har inte varit så kontroversiellt när spelare gick från MFF till HIF på framför allt 80-talet. Då, när HIF hade det tyngre så var det ju vanligt att spelare som inte tog plats i Malmö gick till Helsingborg för att få speltid och det bidrog kanske till viss del till att lyfta HIF igen, säger Ågren till FotbollDirekt.se.

Per Ågren har själv gjort flytten de sex och en halv milen norrut. Han gjorde sin sista säsong i spelarkarriären i rödblåvit tröja 1993, Helsingborgs comebacksäsong i allsvenskan. Sedan HIF tog steget upp i högsta serien upphörde den värsta trafiken och bara en övergång med större pengar inblandade har gjorts direkt från MFF till HIF, när Peter Hillgren lämnade 1995.

De som ligger bakom banderollen och dockan var kanske heller inte med på den tiden du refererar till?

- Förmodligen är det på det viset, ja. Sedan är det ju fortfarande ett fullständigt vansinnigt tilltag som aldrig hör hemma på någon fotbollsarena någonsin. Men det kan vara bra att påminna om att våra klubbar har varit ganska tätt knutna till varandra genom åren.

Nu är ni och Helsingborg allsvenska toppkonkurrenter, det var ni inte då?

- Så är det och det är klart att vi vill ha den här rivaliteten och de här derbyna, rivaliteten är i grunden positiv och bidrar till att lyfta intresset. Här har det gått överstyr fullständigt och det handlar väl också för de här människorna om att få uppmärksamhet kan jag tänka mig. Men det är ganska historielöst.

Samtidigt som temperaturen skruvats upp kring Simon Thern och ”förbjudna” övergångar klubbarna emellan så vill Ågren lyfta fram att 2012 har varit ett lugnare år på derbyvis mot i fjol.

- Jag vill föra fram det, att jämfört med fjolårets två derbyn; dels det på Swedbank och allt som hände där, men också de fruktansvärda händelserna på Knutpunkten där polisen sköt varningsskott, det var misshandel, stenkastning, rena krigsscener… i år har det faktiskt vänt lite grann och matcherna har kunnat genomföras utan större incidenter. Det kommer sällan fram, och därför är det här med banderollen så tråkigt.

Fakta, övergångar mellan Skånerivalerna:

Från MFF till HIF: Emil Gudmundsson (1924), Hans Malmström (1950), Gert-Arne Nilsson (1969), Anders Svensson (1970), Björn Ranelid (1971), Thomas Sjöberg (1983) Anders Olsson (1984), Jan Möller (1989), Anders Jönsson (1989,) Björn Lilius (1990), Henrik Lilius (1990), Ulf Lilius (1990), Jörgen Persson (1991), Andreas Augustsson (1992), Patrik Sundström (1993), Per Ågren (1993), Patrick ”Trelleborg” Andersson (1994), Peter Hillgren (1995).

Från MFF via annan klubb till HIF: Stig Isgren (1955 via bl.a. Kulladals FF och IFK Malmö),Mikael Sander (via bl.a. Landskrona Bois) Mats Magnusson (1992 via Benfica) Mikael Hansson (2000 via BK Olympic och Trelleborgs FF) Rickard Strömbeck (1985).

Från HIF till MFF: Bengt Lindskog (1955), Babis Stefanidis (2007), Simon Thern (2012).

Från HIF via annan klubb till MFF: John Hansen (1980 via Hvidovre), Dejan Pavlovic (1997 via Högaborgs BK), Christian Järdler (via Genclerbirligi 2006).

Publicerad 2012-09-26 kl 12:34
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå