Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ALLSVENSKAN

MFF:s supporterförening uppmanar till bojkott mot AFC

Foto: Bildbyrån

Skarp kritik riktas mot AFC Eskilstuna och klubbens struktur.
Nu uppmanar Malmö FF:s officiella supporterförening till bojkott av MFF:s bortamatch mot AFC den 19 augusti.

De senaste dagarna har Fotbollskanalen rapporterat om kritik mot AFC Eskilstuna och klubbens struktur. Ordföranden Alex Ryssholm är bland annat vald på 10 år, med fyra femtedelars majoritet av rösterna på årsmötet och klubben har en medlemsavgift på hela 1000 kronor (dubbelt så mycket som den näst dyraste medlemsavgiften i allsvenskan, AIK och Jönköpings Södras).

Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson har reagerat kraftigt på AFC:s upplägg och har för Fotbollskanalen pekat på att klubben går emot tanken med 51-procentsregeln (som går ut på att alla föreningar ska vara medlemsägda).

AFC har också mött ett kraftigt motstånd från andra supportrar. Bland annat visade Blåvitt-supportrar en avsky mot klubben när lagen möttes på Gamla Ullevi nyligen. Dessutom har Elfsborgs officiella supporterförening Guliganerna meddelat att man kommer att genomföra en "manifestation för föreningsdemokratin" när Borås-laget möter AFC på hemmaplan den 18 maj.

"Tanken med allt det här är att på ett värdigt men kraftfullt sätt visa att metoderna som AFC använt kring bygget av sin klubb är något vi aldrig kan acceptera eller stå bakom. 51%-regeln är ingen regel man godtyckligt följer för att man måste, det är grundpelaren inom hela föreningslivet och den svenska fotbollsrörelsen och något vi måste kämpa varje dag för att bevara. För oss är det en självklarhet att vi som medlemmar får ett inflytande och en möjlighet att påverka i frågor som berör oss. I AFC är dock inte ovanstående lika självklart och det är just därför vi brinner för denna fråga och måste besegra hotet mot vår kära föreningsdemokrati! Detta är en strid vi inte tänker förlora, aldrig någonsin!", skriver Guliganerna i ett uttalande.

Nu meddelar också Malmö FF:s officiella supporterförening att man uppmanar till bojkott av bortamatchen mot AFC den 19 augusti i år.

På sin hemsida skriver MFF Support:

"Vi ser en fotbollsförening som konstant verkar i gråzoner av 51-procentsregeln genom affärsmannen Alex Ryssholm och hans privata intressen. Vi ser en förening som motarbetar föreningsdemokratin. Vi ser en förening som försvårar och ifrågasätter medlemskap. Vi ser en förening vars ordförande, som väljs på häpnadsväckande 10 år, inte ger svar på de frågetecken som omringar föreningen".

"Beslutet om bojkott var svårt av en enda anledning; vi lämnar aldrig Malmö FF. MFF Support stöttar alltid Malmö FF såväl på hemmaplan som på bortaplan och både i med- och i motgång. Vi visade läskeblask-klubben i Salzburg vad föreningsdemokrati kan åstadkomma och nu är det dags att göra en viktig och tydlig markering mot bussbolag-klubben i Eskilstuna. I det här fallet är AFC Eskilstuna ett faktiskt hot mot vår föreningsdemokrati. MFF Support vill inte bidra ekonomiskt och inte heller legitimera AFC Eskilstunas plats i allsvenskan. AFC Eskilstuna hör inte hemma i svensk fotboll".

AFC:s ordförande Alex Ryssholm svarade på kritiken mot hans klubb i ett mejl till Fotbollskanalen i dagarna. Läs hans resonemang HÄR.


SISTA CHANSEN: Tävla och vinn exklusiva VIP-paket till Stockholmsderbyt

Publicerad 2017-05-12 kl 13:20
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons