Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Milds besked inför allsvenskan: "Att vi ska vara med där uppe är helt klart"

Allsvenskan

DEHESA DE CAMPOAMOR. Blåvitt uppges inför i år lagt flera miljoner kronor på nyförvärv.
Nu svarar Håkan Mild om IFK:s nya trupp, ekonomi och rimliga förväntningar på 2023.
- Att vi ska vara med där uppe är helt klart, säger Blåvitt-basen Fotbollskanalen.

0:58
Nästa

Avbryt
Försök igen

Foto: Bildbyrån.

Se höjdpunkterna från IFK Göteborg-Tromsö i spelaren ovan.

IFK Göteborg har två raka åttondeplatser i allsvenskan, och slutade senast topp-4 2016. I fjol gav Blåvitt samtidigt besked om att klubben väntas presentera ett plusresultat på runt 14 miljoner kronor för 2022, vilket är klubbens bästa ekonomiska resultat på många år.

I vinter har Blåvitt värvat mittfältaren Elias Hagen från norska Bodø/Glimt, för vad som uppges vara lite mindre än nio miljoner kronor, och mittbacken Sebastian Hausner från danska Århus, för vad som sägs vara runt 4,5 miljoner kronor. Därmed har klubben satsat pengar på nyförvärv.

Vidare har även Blåvitt plockat in ytterbackarna Anders Trondsen och Sebastian Ohlsson, samt mittbacken Adam Carlén, medan Warner Hahn, Mattias Bjärsmyr, Calle Johansson, Hosam Aiesh och Erik Sorga är de etablerade spelare som lämnat.

Annons

Blåvitts klubbdirektör Håkan Mild tycker nu att årets trupp håller högre klass än föregående år.

- Jag tycker vi är klart bättre, säger han till Fotbollskanalen.

- Vi har en mer sammansatt trupp än vad vi kanske haft förut. Vi har även varit ute tidigare än förr, och då har vi kanske av olika anledningar fått jobba in spelare lite senare. Nu är truppen mer samlad direkt, fortsätter han.

Mild tycker att Blåvitt har en fin åldersstruktur i årets trupp, och menar att exempelvis Carlén och Hausner, som kommit in, är i en bra ålder, då de är unga, men redan erfarna.

- Vi har många unga spelare, 03:or och 04:or, som är med i truppen. Naturligtvis är båda (Carlén och Hausner) inte superrutinerade, men de är ändå rutinerade, då de har spelat många matcher i de högsta serierna. Elias (Hagen) har också spelat väldigt många matcher på internationell nivå, så det är potentiellt tre väldigt bra nyförvärv i bra ålder som vill framåt. Alla tre har huvuden som hela tiden vill att de ska bli bättre, och sedan ska de vara friska och sådant, men vi är jättenöjda.

Annons

Ännu är inte det svenska transferfönstret stängt, och Mild menar att det fortfarande kan hända saker för Blåvitts del, även om han för stunden är nöjd med truppen.

- Det är inte helt otänkbart, men det är jättesvårt att säga. Att det kan hända något in eller ut innan serien är ganska troligt, men jag vet inte, säger han.

Skulle du säga att det är en ökad satsning från er sida i år?
- De senaste åren har vi gjort en del försäljningar, samtidigt som vi gjort väldigt bra ifrån oss med publikintäkter och partnerintäkter, som ökat. Det skapar en möjlighet att satsa mer, men sedan ska man också satsa rätt. Det har funnits möjligheter att få in spelare vi vill ha och det har inte blivit i sista sekunden. Det är en del, och då är det lättare att investera. Självklart är vi en stabilare klubb än vad vi kanske varit, även om jag bara kan svara för de två senaste åren. Därmed kan man göra riktade satsningar, säger klubbdirektören.

Annons

Blåvitt har samtidigt en bit kvar till att komma upp i ett liknande eget kapital, som exempelvis Malmö FF, IFK Norrköping och Stockholmsklubbarna hade inför 2022. Blåvitt hade inför fjolåret 35,8 miljoner kronor i eget kapital, vilket var åttonde störst eget kapital bland klubbarna i allsvenskan 2021.

Mild ser spelarförsäljningar och Europa-spel som klubbens största intäktsmöjligheter framöver.

- Det är naturligtvis att göra sportsligt bra resultat, och sedan behöver svenska klubbar också se till att komma ut i Europa, eller sälja spelare. Det är där intäkterna finns - om jag pratar om de stora intäkterna. Det gäller att satsa på ett sofistikerat sätt, så man löser den dagliga verksamheten utan att riskera någonting i den. Om man vill vara med i toppen som allsvensk förening ligger man hela tiden på gränsen. Så är det, säger han. 

Annons

Vad gäller spelaraffärer tog Blåvitt för lite mindre än ett år sedan in Stig Torbjörnsen som ny chefsscout. Torbjörnsen kom närmast från IFK Norrköping, där han under sin tid i klubben lyckades hitta flera spelare, som sedan gjorde bra ifrån sig och blev stora försäljningar.

Mild är i sin tur tydlig med att Blåvitt främst vill ta in spelare för att de ska göra det bra i klubben, och sedan kan en försäljning möjligen bli en följd av det.  

- Det är klart att det är viktigt, men sedan är det naturligtvis att se till att vi får ett bra lag och vinner. Då gäller det att ta bra spelare, och har man bra spelare och gör bra resultat säljer man spelare. Det är a och o, och sedan diskuterar man rätt mycket i svensk fotboll överlag i dag, framför allt bland sportchefer och hela den biten, om att ta in spelare som man ska göra stålar på. Så är det, men grunden är att se till att ha ett bra lag och göra bra resultat. Då kommer det andra också. Det är otroligt viktigt att diskutera de bitarna före, tycker jag.

Annons

Blåvitt tittar, som alltid, på sin egna akademi vad gäller nya spelare till A-truppen, och har genom åren fått fin utdelning. Samtidigt följer klubben främst den skandinaviska och afrikanska marknaden vad gäller spelare från andra länder i världen.

- Vi kollar naturligtvis mest i Skandinavien, då vi har bäst kontroll här, och sedan har vi ett Afrika-spår, som vi tittar på. Vi låser oss samtidigt inte till någonting, men det är där vi lägger mest tid. Om vi får möjlighet att plocka in någon spelare från någon annanstans, så är vi absolut inte låsta, men den skandinaviska marknaden och ett samarbete med en del av Afrika är det som kanske är prioriterat.

Med drygt en vecka kvar till tävlingspremiär i svenska cupen, och en ny allsvensk säsong som väntar ställer Fotbollskanalen också frågan om vad Blåvitt har för kravbild i år.

Annons

Mild menar att Blåvitt, som alltid, vill slåss i toppen av tabellen.

- Vi vill alltid vara där uppe och sedan får man titta på hur det ser ut och vilket lag man har. Vi har definitivt ett lag. Om allt stämmer, och allsvenskan ser ut som den gjort att den är ganska jämn, så finns det alla möjligheter. Det ska samtidigt fungera och vi ska ha viktiga spelare friska, men det finns alla möjligheter att vara med där uppe.

Vad är det rimliga att förvänta sig som supporter?
- Något som alltid är att vi alltid ska göra vårt allra yttersta i alla lägen, och jag tycker vi har spelare. Om man tittar på andra lag tycker jag att allsvenskan är jäkligt jämn, men att vi ska vara med där uppe är helt klart. I allsvenskan är det nästan fem-sex lag, som skulle kunna. Sedan är det alltid någon ”outsider” som dyker upp, som det alltid gör, så jag tycker att det är ganska öppet, och det finns alla möjligheter, säger Mild.

Annons

Är det i år ni växlar upp?
- Man kan alltid hoppas, man kan alltid hoppas. Det får framtiden utvisa.

Publicerad 2023-02-09 kl 22:51

"JUST NU: Allsvenskan” - din dagliga nyhetspodd om Allsvenskan

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto