Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Foto: Bildbyrån

Miljonsponsring till ÖFK från Kindbergs affärspartner utreds

Den man som sitter häktad misstänkt för grovt bedrägeri och grovt bokföringsbrott har utretts av Skatteverket för sponsring till Östersunds FK på 4,6 miljoner kronor, rapporterar ÖP.
Beloppet ska utgöra nästan hela bolagets omsättning.
- Vi är trygga i att klubben inte är inblandad, säger kanslichefen Lasse Landin till Fotbollskanalen.

En man sitter sedan några dagar tillbaka häktad misstänkt för grovt bedrägeri och grovt bokföringsbrott. Kopplat till det ärendet genomförde Ekobrottsmyndigheten under tisdagen flera husrannsakningar i Östersund med omnejd. Bland annat gjorde man ett tillslag mot Daniel Kindbergs kontor hos det kommunalägda bostadsbolaget Östersundshem, där man beslagtog Kindbergs dator.

Nu är Kindberg, som också är ordförande i Östersunds FK, anhållen av polis, enligt Östersunds-Posten. Niklas Jeppsson, kammaråklagare vid Ekobrottsmyndigheten i Umeå, bekräftar för Fotbollskanalen att två personer utöver den häktade mannen är anhållna misstänkta för grovt bedrägeri och medhjälp till grovt bokföringsbrott, men han vill inte kommentera om Kindberg är en av de två anhållna.

ANNONS

Östersunds-Posten beskriver den häktade mannen som en "nära affärskollega" till Kindberg. Mannen har en koppling till Kindberg bland annat via hans företagsstyrelser.

Bokföringen i ett av bolagen som den häktade mannen driver, vid sidan om uppdragen i Kindbergs företag, har gjort att Skatteverket nu utrett honom. I en skrivelse till förvaltningsrätten, som Östersunds-Posten hänvisar till, skriver Skatteverket att bolaget hade stora utlägg för att sponsra Östersunds FK. 1,55 miljoner kronor gick till ÖFK under 2014 och året därefter var summan uppe i 3,1 miljoner kronor. ÖP skriver att de summorna står för 43 procent respektive 54 procent av företagets rörelsekostnader.

”Det finns ett avtal mellan (företaget) och ÖFK som gäller under för den del av perioden som betalningarna till ÖFK skett. Av avtalet framgår att (företaget) inte får några direkta motprestationer som motsvarar betalningarna. Det finns inte heller ett sådant samband mellan (företaget) och ÖFKs verksamheter att betalningarna anses naturliga", skriver Skatteverket enligt ÖP.

ANNONS

Skatteverket ser på sponsringen som ett sätt att undkomma att betala skatt eftersom den häktade mannens företag anses vara en personalsvag verksamhet med bara fasta kunder under den gällande perioden, skriver ÖP.

Vidare pekar Skatteverket på en koppling till Peab, som var det nämnda företagets största kund under 2014 och 2015. Skatteverket menar att det är anmärkningsvärt att en så stor del av den häktade mannens bolags intäkter gått till ÖFK och poängterar även att betalningarna till Östersund överensstämmer tidsmässigt med de inbetalningar Peab gjort till företaget.

Till exempel fick företaget närmare 1,9 miljoner kronor av Peab den 27 augusti 2014 och samma datum ska den häktade mannens bolag ha betalat 1,1 miljoner kronor till ÖFK.

ÖFK:s klubbdirektör Lasse Landin förklarar för Fotbollskanalen att man ännu inte varit i kontakt med Daniel Kindberg efter razzian under tisdagsmorgonen.

ANNONS

- Vi har inte pratat med Daniel och det är väl ingen av oss som har sökt honom heller, säger Landin.

Om Skatteverkets utredning och det berörda företaget säger Landin:

- För oss är det här en sponsor, som alla andra sponsorer. Vi har ingen koll på deras ekonomi. Den sponsorn har vi gjort  (ett upplägg med) precis på samma sätt som med alla andra. Vi skrev ett avtal, skickade en faktura, gjorde det vi skulle göra enligt avtalet och sedan kom det in pengar från företaget. Det var inget konstigt med det.

Har det funnits misstankar om att något varit fel?
- Nej. 

- Om det är så som det stod i artikeln så gör väl polisen en utredning och så får man se utifrån det.

Skatteverket menar att det inte funnits några "motprestationer som motsvarar betalningarna". Vad kan du säga om det?
- Jag har ingen aning om hur de menar. Vi har gjort som med alla andra företag. Vi har ett avtal, där står det vad vi ska göra och så har vi gjort det.

ANNONS

Vad har det varit för motprestationer?
- Det har jag inte i huvudet, det är några år sedan nu.

Har det funnits motprestationer i det här, som du ser det?
- Ja, så är det alltid med alla avtal. 

Hur känns hela situationen för er?
- Alltså även om det här inte är något i klubben så är det klart att det är olustigt. Ni skriver till exempel om oss och kopplar det till den här affären. Det är klart att det är olustigt. Sen är det en vän och en bekant, Daniel, som finns med i det hela. Det är inte så roligt. Däremot är vi väldigt trygga i att klubben inte är inblandad på något sätt. 

Okej, trots att Skatteverket har kommit fram till det som de gjort?
- Ja, men Skatteverket har inte utrett oss. Det handlar ju om den här företagaren. Vi är inte med i det. 

Är det Daniel som är ansvarig för de här sponsoruppläggen eller hur ser det ut?

ANNONS
- Daniel är väldigt lite ansvarig. Det är mest ni i media som tror att det är Daniel som gör allt i ÖFK. Han är ordförande, men sen är det folk som jobbar och står i. 

Vem har skrivit sponsoravtalet med det berörda företaget?
- Det kommer jag inte ihåg, men det var väl någon på marknadsavdelningen.

Vad gör ni i klubben nu?
- Vi gör inget speciellt. Vi har pratat om det med ledare och andra i föreningen. Alla vet att det inte har med ÖFK att göra, och vi vet inte något mer än det som står i media. Sen får polisen göra en utredning och det är jättebra att de gör det.

Känner du att du har haft anledning att misstänka Daniel för något?
- Aldrig, säger Landin.

Publicerad 2018-04-17 kl 16:46
Sponsrat innehåll

Mer fotboll. Vi bjuder på 3 månader.

Se Allsvenskan och Superettan från discovery+ hos Telia. Ord pris 349 kr/mån

Streama nu
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto