Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Bevakningen presenteras av

Milojevic: "Mycket byråkrati i Hammarby - saker går långsamt"

Allsvenskan

STOCKHOLM. Milos Milojevic ser en enorm potential i Hammarby.
Men också ett arbetssätt som han inte är van vid.
- Det finns mycket byråkrati i den här klubben, säger Bajen-tränaren.

Foto: Bildbyrån.

Fotbollskanalen, tillsammans med flera andra medier, träffar Hammarbys tränare Milos Milojevic inför söndagens derby mot AIK. Det är laget första hemmamatch sedan publiktaket slopats.

- Vi är alla spända. Jag gillar när det är många supportrar på läktaren och det blir en bra atmosfär. Det var bra tryck i det damallsvenska derbyt mot AIK då det var nästan 20 000 åskådare på plats, så jag kan bara tänka mig hur det blir med 10 000 till, säger en laddad Milojevic.

- Vi måste ta ansvar nu när vi har 30 000 på läktarna. Vi måste köra till 100 procent. Vi gjorde en dålig match mot Djurgården senast och nu hoppas vi kunna göra det bättre. Vi spelar för oss och för våra supportrar.

Annons

Hur ser du på derbyn? Är det viktigare matcher än andra?
- Ja, de är viktigare. Vi måste ta ansvar. För supportrarna är det jätteviktigt och för oss är det tre poäng. Men det handlar också om status. Vinner man går man in i nästa match eller år med högt huvud. Jag vet hur viktigt det är för supportrarna och det här är matcher som alla vill vinna.

Bajen-tränaren har respekt för motståndet.

- De har jättemycket erfarenhet i spelare som Goitom, Larsson och Lustig. Det är ett stabilt lag och de vet hur man vinner matcher. De har kvalitet och vi kan inte säga annat än att de gjort en bättre säsong hittills än vad vi har. På pappret kan de vara favorit men min erfarenhet är att det inte finns några favoriter inför ett derby. Det lag som kämpar, springer och vill vinna mest kommer vinna. Så är det i alla land och så var det sist mot Djurgården.

Annons

Hur ser du på AIK:s fasta situationer?
- De har den bästa frisparksskytten i serien (Sebastian Larsson) och de har fyra-fem killar som är jättebra på både offensiva och defensiva fasta situationer. Det är inte konstigt att de gjort många mål på fasta situationer.

- För mig är fasta situationer en spegling av ett lags karaktär. Fokuserar man borde de inte göra mål. Vi måste hålla koll där och vi ska heller inte ge bort billiga hörnor eller frisparkar. Men vi måste också kontrollera matchen så att de inte får många möjligheter till att skapa fasta situationer.

Med åtta omgångar kvar av allsvenskan ligger Hammarby sjua i allsvenskan, och laget har sju poäng upp till en Europa-plats.

Hur ser du på era chanser att nå topp tre?
- Jag är väldigt realistisk. Det är inte omöjligt, men det kommer bli väldigt svårt. Om vi hade varit stabila i våra prestationer så hade jag sagt: "Ja, jag tror vi kommer lösa det". Men det har vi inte varit. Så för oss är det väldigt viktigt att hitta en stabilitet, ta en match i taget och se hur långt det tar oss. Men självklart vill vi nå topp tre. Vårt ansvar är att se till att vi avslutar säsongen på bästa sätt.

Annons

Milojevic vill ha fokus på match för match under resten av året och därefter utvärdera läget i laget och klubben, för att se vad som krävs för att ta allting vidare till nästa steg.

- Förväntningarna är stora, men vi får inte glömma att klubben var i superettan under många år för några år sedan. Klubbens utveckling har varit bra, men vi är inte nöjda. Vi har ett ansvar gentemot supportrarna om att vilja mer. Men vi måste titta på vad vi gör bra och inte gör bra, och ta steg från match till match.

- En klubb som har så många supportrar som Hammarby har, och supportrar som är så lojala, måste ge dem fler titlar än två på 20 år. Det måste vi analysera efter säsongen, vad vi ska göra för att nå dit. Nu kan vi bara ta en match i taget.

Samtalet glider in på vikten av lokala spelare i ett lag. Milojevic är av uppfattningen att det är viktigt att ha spelare som växt upp i klubben eller kommer från närområdet.

Annons

- Det är en viktig del av min filosofi, oavsett i vilket land jag jobbar. Jag tänker alltid: först ska vi försöka hitta spelare i vår akademi, sedan i vårt närområde och därefter titta vidare. Men sen är det inte så att jag tittat på vem som är från Stockholm i det här laget. Men jag tror att om du har spelare som har utvecklats i Hammarbys akademi så vet de vad det innebär att spela mot AIK och Djurgården. Det är viktigt.

Tränaren berättar att han tittat på många U19-, U17- och HTFF-matcher sedan han tog över Hammarby och han gör bland annat följande spaning:

- Spelare från Stockholm är lite kaxiga och tror att de förtjänar att få en chans, trots att de kanske inte gör det. Jag tänker: "Okej, här är en plan, spring ut och visa att du förtjänar en chans". Men de tänker att de har rätten till en chans, för att de är från Stockholm och Hammarby. Sen finns det någon kille från en liten by från Skåne som jobbar hårdare och då spelar han.

Annons

- Då måste akademin och de unga spelarna fundera över: "Vad gör vi för fel? Varför låter vi någon sparka ut oss från vårt eget hem så att vi får spela någon annanstans?". Kulturen behöver förändras, mentaliteten måste förändras och så behövs det en A-lagstränare som ger dig chansen när du är redo. För mig är det inga problem att ge en ung spelare chansen.

Milojevic menar också att det finns hinder internt för att arbeta med unga spelare på sättet som han gärna vill göra.

- Finns det en spelare i U17-laget som vi tycker är bra nog, då kommer jag plocka upp honom i träning med A-laget. Men sen finns det självklart mycket byråkrati i den här klubben som gör att saker och ting går långsamt. Men jag jobbar bara för klubben och jag jobbar på det sätt som klubben vill att jag ska jobba på.

Vad han menar? Han förklarar:

Annons

- Jag är van vid att det fungerar som så här: om jag är tränare i A-laget och vill se en spelare från U17 i A-lagsträning under två dagar för att se hur han passar in i vår träningsmiljö så är den spelaren på plats nästa dag. Men här kan det ta två månader. Då kanske jag inte behöver en spelare för den positionen längre. 

- Det är lite mer byråkrati än vad jag är van vid men jag jobbar för den här klubben och måste respektera arbetssättet. För mig är det kanske inte rättvist mot spelaren men det är inte mitt största problem. Min största utmaning handlar om att få laget att prestera vecka in och vecka ut.

Vet du varför det är så i Hammarby?
- Nej. Du vet, jag är dålig på politik och klubbpolitik. Jag trivs bäst på planen. Frågar jag dig: "Kan han träna med oss?" och du säger: "Nej". Då säger jag: "Okej, du är boss".

Annons

Hammarbys samarbetsklubb HTFF spelar i ettan och fungerar som ett sorts "reservlag" till de grönvita. Det är tänkt att HTFF ska underlätta för unga spelare att ta klivet upp i A-laget. Just nu slåss laget för att hålla sig kvar i ettan norra, som man ligger sist i.

Hur viktigt är det att HTFF stannar kvar i ettan?
- Det är både viktigt och inte viktigt. Det är viktigt att de hänger kvar för jag tror att om vi till 100 procent ska veta om spelarna är bra för oss eller inte så måste de spela i superettan. Titta på superettan, hur många spelare i den serien kan göra det bra i ett topp sex-lag i allsvenskan? 

- Men för deras utveckling är det mer viktigt hur de tränar och spelar. Det är viktigt för de spelarna att få speltid. Sen om det är i ettan eller division två… det är inget problem på det sättet. Om jag ser att en spelare är bra i division två har jag inga problem med att testa den i allsvenskan. 

Annons

Han utvecklar:

- Men för deras mentalitet och deras huvuden är situationen dålig nu. För alla har sagt åt de här spelarna att de är väldigt, väldigt stora talanger. Sen tittar man på tabellen… och om jag skulle vilja vara negativ, vilket jag inte är, så kan jag säga: "Ni är inte tillräckligt bra för oss för ni har problem i ettan". 

- När man har ett lag där alla vill bli nästa superstjärna behövs det elva bollar. De spelar inte som ett lag. De spelar som individer. Och ett sämre lag är bättre än elva individer. Det är så det fungerar med HTFF just nu. Vi måste förändra deras mentalitet och få de spelarna att spela som ett lag.

Milojevic säger dock att han gillar HTFF-upplägget, att Hammarby har ett ”reservlag” i seriesystemet. Dessutom är han positiv till spelarmaterialet i akademin.

- Det finns många talangfulla spelare. Jag har sett matcher med spelare från nio-, tio- och elvaårsåldern. Det finns väldigt mycket talang. Det finns många riktigt spännande spelare, exempelvis i U17 och U19.

Annons

- Men vi måste bara sätta ett stort frågetecken runt varför inte fler spelare från vår akademi blir professionella spelare eller tar plats i vårt A-lag.

Hur han tänker? Milojevic förklarar:

- Jag har fått höra att vi har 3500 barn i vår förening och det som är konstigt för mig är att jag har jobbat på Island hos Vikingur, som har fostrat 15 spelare som nu spelar utomlands, men Hammarby har inte ens så många.

- Jag kan inte svaret på frågan varför det är så, för det är inte mitt jobb. Men antalet spelare som blir professionella av 3500 borde vara fler än om man utgår från 280 spelare.

Han avslutar:

- Hammarby måste ställa sig frågan: varför har vi inte fostrat fler spelare som spelar på hög nivå? Om de tycker att jag är problemet, att jag inte låter de unga spelarna få chansen, då kommer jag lämna. Det vore inga problem. Men då tycker jag att de borde ha sparkat ut alla tio tränare som varit här före mig.

Annons
Publicerad 2021-10-17 kl 09:00

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto