Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Bevakningen presenteras av

Minns historiskt Blåvitt-år - gjorde "Svennis" förbannad: "Var lite dum - applåderade Panionios-supportrarna"

Allsvenskan

Odd Lindberg var en av de första utländska spelarna i allsvenskan.
Då fick han vara med under "Svennis" första år i IFK Göteborg.
Det innebar bland annat ett historiskt cupguld och kalabalik i Grekland.
- "Svennis" var förbannad, minns norrmannen. 

Foto: Odd Lindberg.

IFK Norrköping - Malmö FF
IFK Norrköping
Malmö FF
STREAMA IMORGON
Hammarby IF - Kalmar FF
Hammarby IF
Kalmar FF
STREAMA PÅ SÖNDAG
GAIS - IF Brommapojkarna
GAIS
IF Brommapojkarna
STREAMA PÅ SÖNDAG
BK Häcken - Mjällby AIF
BK Häcken
Mjällby AIF
STREAMA PÅ SÖNDAG
IFK Göteborg - Djurgårdens IF
IFK Göteborg
Djurgårdens IF
STREAMA PÅ MÅNDAG

LÄS MER: Bisarra världsturnén - spelade under krig och överlevde upplopp: ”Kan tänka: ’Vad fan, har jag varit med om detta?’”


Ronnie Powell blev under 1974 förste utländske spelare i allsvenskan. Tidigare var det inte tillåtet för utländska spelare att spela i allsvenskan, då det i Riksidrottsförbundets stadgar stod att en spelare var tvungen att vara svensk medborgare för att bli svensk mästare, något som förändrades 1974.

Det öppnade även upp för flera andra utländska spelare att komma till allsvenskan, däribland norske målvakten Odd Lindberg, i dag 71 år gammal. Lindberg är uppväxt i Norge och spelade med FK Lyn och i norska juniorlandslaget innan det blev flytt till USA med spel i Dallas Tornado mellan 1967 och 1968, då laget bland annat gjorde en bisarr världsturné över sju månader. Målvakten gjorde även en kort sejour, under andra halvan av 1968, i St. Louis i USA, men återvände sedan till Norden igen med flytt till Norge och sedermera till Sverige.

Annons

Lindberg tillhörde då först, i flera år, Ope i Östersund och var med och tog upp laget från division 3 till dåvarande superettan. Bakgrunden till att han kom just dit hörde ihop med äventyret i USA.

- Kay Wiestål spelade också i St. Louis och hade åkt tillbaka till Sverige och var i Ope. Han var spelande tränare där, samtidigt som Ope hade jäkligt mycket pengar, då de hade en dansbandspark där, Furuparken, som var full med människor som betalade inträde flera gånger i veckan och hela helgerna. Wiestål värvade dit mig och vi förde upp dem till dåvarande superettan. Det gick bara på tre, fyra år och sedan gick jag till ÖSK, berättar norrmannen för Fotbollskanalen.

Lindberg gjorde totalt tre säsonger, mellan 1976 och 1978, med Örebro SK i allsvenskan, men missade samtidigt andra halvan av sista säsongen i klubben, då han var skadad. Målvakten trivdes bra i klubben och minns att han fick chansen att spela ihop med flera stora profiler, däribland Thomas Nordahl.

Annons

- Jag var där i tre år och spelade ihop med spelare som Ola Ljungberg, Arne Skotte, Thomas Nordahl, Ronald Åhman, Carlos Gustafsson och Ola Rydstrand för att nämna några. Jag spelade hela säsongen 1976, 1977 och sedan under 1978, på sommarträningen, skadade jag båda ledbanden i höger fot och var borta hela hösten, säger han.

Skadan kom också att spela en viss roll för Lindbergs fortsättning i klubben. Tord Grip, som var tränare i ÖSK då, var inte helt säker på Lindbergs status och i stället blev det en flytt till IFK Göteborg. Sven-Göran Eriksson, som gjorde sitt första år som tränare i Blåvitt och förstås kände Grip väl, valde att plocka in norrmannen. 

- Tord ville inte satsa på mig på grund av mina ledband, men jag kände mig ”fit for fight” och i februari skadade sig IFK Göteborgs målvakt, vilket gjorde att ”Svennis” ringde Tord och frågade om de kunde hyra mig över vårsäsongen. Tord var alltid schysst och frågade om jag av intresserad av det, men jag läste samtidigt på Örebros universitet och sa då att jag inte kunde flytta. ”Svennis” tyckte ändå att jag kunde vara med på träningsläger och åka ner till Göteborg några dagar före match. Då kunde jag bo på hotell och så blev det.

Annons

Lindberg gjorde ”bara” en säsong med Blåvitt, men minns en gyllene generation med bra spelare som senare kom att skörda stora framgångar, bland annat genom att vinna Uefacupen 1982.  Det var en god stämning i laget.

- Jag hade turen att få spela med ett fantastiskt lag med Glenn Hysén, Glenn Holm, Glenn Schiller, Glenn Strömberg, Ralf Edström, Torbjörn Nilsson, bröderna Holmgren och Ruben Svensson. Vilket gäng vi hade, det var så kul, säger Lindberg och fortsätter:

- Vi var väldigt bra kompisar, det var mycket ”Göteborgshyss” och sådär. Vi hade stjärnor som Ralf Edström, Torbjörn Nilsson och Glenn Strömberg, samtidigt som Glenn Strömberg och Glenn Hysén bara var 17-18 år när de debuterade, men det var ändå ingen som spelade över eller var mer än någon annan. Det var väl därför kollektivet fungerade så bra som det gjorde och det visade väl sig senare när de vann ute i Europa. Det var en fantastisk sammanhållning och ”Svennis” var väldigt skicklig som tränare. Han var lyhörd och lyssnade på de tongivande spelarna, som fick frihet på planen.

Annons

Vad var det för hyss ni höll på med?
- Det var det vanliga, att gömma undan fotbollsskor, klippa sönder kalsonger, ta bort kläder i halvtid när någon hade gått ut för att spela andra halvlek, så den personen inte hittade kläderna efteråt. Det var mycket garv, skratt och sådär. Det var ett väldigt roligt år.

På planen hade Lindberg och hans lagkamrater också det trevligt.

Norrmannen fick vara med och bärga föreningens första seger någonsin i svenska cupen, medan det gick lite sämre i allsvenskan med en andraplats bakom Halmstads BK, som då leddes av Roy Hodgson, numera manager för Crystal Palace.

- Cupfinalen var rolig. Cupen har aldrig blivit riktigt stor i Sverige, men det var trots allt 12 000 personer där när vi spelade på Råsunda och vann med 5-1 mot Åtvidaberg, vilket var jäkligt kul, säger han.

Annons

Lindberg minns dock att han grämde sig över andraplatsen i allsvenskan.

- Vi fick stryk av Halmstad den säsongen trots att Torbjörn Nilsson gjorde 1-0 efter fem minuter, vilket blev avvinkat för offside. Än i dag tycker jag att det var felaktigt, säger han och skrattar.

- Jag kommer ihåg att vi var jäkligt förbaskade när vi åkte hem efter den matchen i Halmstad, men det var bara att gratulera Hodgson och gänget sedan. Men vi hade vunnit den matchen om Torbjörns mål hade blivit godkänt och då är jag övertygad om att vi hade vunnit hela serien, fortsätter han.

Samtidigt fick målvakten även chans att spela med Blåvitt i Europa. Lindberg var både med och slog ut irländska laget Waterford och grekiska laget Panionios i cupvinnarcupen. Bortamötet i Aten, som slutade med 1-0-förlust, var också en speciell match, då en del fokus hamnade på just Lindberg efteråt.

Annons

- Jag minns att jag var lite dum. Vi var rätt hårt pressade och när domaren sedan blåste av gick jag och applåderade Panionios-supportrarna framför höga stängsel. Sedan kunde vi inte åka tillbaka till hotellet, då vi fick vänta i två timmar, säger han och skrattar.

Vad sa dina lagkamrater efteråt?
- ”Svennis” var förbannad, men som tur var skulle vi övernatta på ett hotell, så vi missade inget flyg eller något sådant. Jag minns också att Torbjörn Nilsson var jäkligt duktig i den matchen. Det kom efteråt företrädare från Panionios och ville förhandla med Torbjörn och ”Svennis” på kvällen. De ville köpa Torbjörn, men det blev ju inget.

Lindberg var därefter inte med i Blåvitts kvartsfinal i cupvinnarcupen mot Arsenal våren 1980, då han redan hade bestämt sig för att lägga ner sin elitkarriär och i stället satsa på en civil karriär. Visserligen representerade han senare mindre klubbar som BK Forward och Kristinehamn, men fokus var i stället då på studier och arbete vid sidan av planen.

Annons

- Jag var uppfostrad med att fotboll var en lek och inte ett yrke. Jag hade därför hela tiden en inställning om att ha ett yrke vid sidan om. Man kunde ju inte leva på fotboll på den tiden, åtminstone inte jag, så för mig var det lek, medan man var tvungen att satsa på yrkeslivet vid sidan av fotbollen.

Lindberg disputerade i maj 1998 vid Göteborgs universitet och har gjort akademisk karriär. Bland annat har han undervisat i vetenskapsteori, forskningsmetoder, mobbning i skolan och missbruksbehandling i fängelser, men har även skrivit vetenskapliga artiklar och böcker.

- Jag har alltid varit intresserad av att läsa. Min mamma introducerade mig för författare som Ernest Hemingway och franska 1700- och 1800-talsförfattare och jag läste väldigt mycket skönlitteratur när vi åkte buss till matcher. När jag sedan började studera på universitet läste jag mina uppgifter och sådär, medan många andra spelade kort.

Annons

Lindberg fortsätter:

- Jag jobbade först i tio, tolv år som socialarbetare och sedan gick jag tillbaka till universitetet och läste, så att jag fick kompetens för forskarutbildningen. Sedan kom jag in på forskarutbildningen i Göteborg och disputerade där 1998 och fick en lektorstjänst i Örebro. Sedan blev jag docent och professor där och hade hand om forskarutbildningen i många år. Jag har haft många internationella kontakter och sådär och har publicerat böcker och artiklar.

Just nu jobbar han dock inte lika mycket, delvis med anledning av coronavirusets utbrott och den kris som följt med det. Lindberg bor mellan april och oktober i Grönemad utanför Grebbestad och under resterande delen av året i Örebro.

- Jag går ibland in som gästföreläsare och handleder lite studenter på examensuppgifter och så vidare. Sedan gör jag också lite sakkunnigutlåtanden, det vill säga om något universitet undrar om jag kan bedöma deras tjänstetillsättningar för lektorer, docenter eller professorer. Då bedömer jag och rangordnar vilka som eventuellt kan få tjänsterna. Så jag blir tillfrågad ibland, vilket är roligt.

Annons

Det känns som att du hittade rätt tidigt med vad du ville göra efter fotbollen.
- Jag såg aldrig framför mig att jag skulle ha en proffskarriär, även om jag blev utsedd till årets ÖSK:are ett år och hade ett jättefint år i Göteborg. Det var yrkeslivet bredvid man skulle satsa på, säger han och fortsätter:

- Jag har haft turen att vara med om en enorm resa, både när det gäller fotbollen och yrkeslivet. Det har varit helt fantastiskt. Fotbollen har tagit mig till många länder och yrkeslivet har tagit mig till stora delar av Europa och till Australien, så jag har haft tur i livet.

Publicerad 2020-05-11 kl 08:30

Årets fotbollsdeal!

Fotbollskanalen presenterar ett oslagbart erbjudande för dig som älskar fotboll. Nu kan du njuta av fotboll från några av världens bästa ligor och turneringar till ett extra bra pris på TV4 Play.

Streama alla matcher från UEFA Champions League, EM, Svenska Cupen, Allsvenskan & Superettan från discovery+, La Liga, Serie A och mycket mer för endast 299 kr/mån i 6 månader (ordinarie pris 399 kr/mån). Klicka här och använd koden PSSCFK.

I paketet TV4 Play+ Sport ingår även filmer, serier och underhållning för att förgylla dina dagar mellan matcherna.

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto