Jordan Larsson: "Lite för ofokuserade - lite passiva"
2:24
Mathisen: "Absolut inte hands"

Inför 25 619 åskådare tog topplaget AIK emot mittenlaget Sirius hemma på Friends Arena under lördagen. Det slutade i en rafflande allsvensk tillställning.

Det var AIK som inledde bäst. Hemmalaget skapade ett tryck mot Sirius och i den 19:e minuten var exempelvis Jordan Larsson nära att ge de svartgula ledningen, men hans skott gick tätt över.

Men bara minuter senare, när Sirius gick till ett av sina första anfall i matchen, gjorde bortalaget 1-0. Mittfältaren Adam Hellborg vände bort flera AIK-spelare och spelade fram till Christian Kouakou, som stod någon meter ifrån straffområdeslinjen. Forwarden vände upp och sköt in bollen i bortre hörnet.

Kort därefter var Sirius nära att öka på till 2-0, två gånger om. Först missade Aron Bjarnason bollen i ett farligt nickläge och sedan sköt nämnde Kouakou tätt utanför efter att ha blivit frispelad i djupled. I den 39:e minuten kom också Uppsala-lagets andra mål för dagen. Man rullade upp AIK:s försvar och på ett inspel in i boxen placerade Patrik Karlsson Lagemyr in 2-0 i bortre hörnet. Det är "Pakas" första allsvenska mål sedan den 30 augusti 2020.

- Jädrigt roligt. Det är sådant här jag har kämpat för länge, sa Karlsson Lagemyr till Discovery+ i pausen.

AIK hann dock både reducera och kvittera innan pausvilan. Först nickade Jordan Larsson in ett inlägg från högerkanten, och därefter stötte Erick Otieno in ett inspel från samma kant.

Hemmalaget fick till en forcering för ett 3-2-mål i den andra halvleken, men först efter att Sirius haft en bra period inledningsvis och bland annat hotat med ett skott från Laorent Shabani i den 62:a minuten. Det gick tätt utanför.

Därefter handlade alltså mycket om AIK. I den 70:e minuten var Jordan Larsson nära att dunka in 3-2 på volley, men bortakeepern Tommi Vaiho räddade med sin ena axel. Två minuter senare var Gnaget oerhört nära att näta. Inhopparen Benjamin Mbunga Kimpioka snappade upp en lös hemåtpass, rundade nämnde Vaiho och gick på avslut. På mållinjen stoppades skottet av mittbacken Marcus Mathisen. Bollen tog på hans arm, menade AIK-lägret, men domaren Mohammed Al-Hakim friade och pekade inte på straffpunkten. Returen plockades dock upp av en annan svartgul inhoppare, Amar Ahmed Fatah, som sedan sköt i stolpen.

- På reprisen tycker jag det borde varit straff. Det såg ut som att Mathisen tog den på handen. Det är synd att han (Kimpioka) inte tittar upp och spelar mig för jag är helt ren, men det är ju stressade situationer, säger Jordan Larsson men Mathisens uppfattning är inte densamma.

- Jag har inte sett den i efterhand. Men jag tycker absolut inte det är hands då, jag tyckte nästan den var i bröstet, säger han.

Det följdes även av en situation i andra straffområdet, som inte heller ledde till någon bestraffning. Det var då Otieno som hade armen utsträckt och Sirius-spelarna bedömde att bollen träffade på vänsterbackens arm.

Matchen slutade 2-2 och resultatet innebär att serieledaren AIK har tre poäng ner till tvåan Hammarby, som dock har två matcher mindre spelade. Det är AIK:s första poängtapp på Friends sedan 22 maj 2021, det vill säga på exakt ett år. Det är därmed inte helt glatt i AIK-lägret efter matchen.

- Besviken. Jag tycker att vi stundtals gör en bra match. Sirius spelar också väldigt bra med mycket possession och gör det svårt för oss. Tråkigt att vi bara får 2-2, jag tycker vi borde vinna, säger Jordan Larsson till Fotbollskanalen.

Gladare är det däremot från Sirius.

- Grejen är att på förhand prata om att spela oavgjort borta mot serieledarna – det kommer aldrig vara dåligt, säger Siriustränaren Daniel Bäckström i Discovery+.

- Det var många som skrattade åt oss efter matcherna mot Hammarby och Djurgården (0-3, respektive 0-4). På många sätt befogat och på vissa sätt som jag inte köper in mig på. Det som är häftigt är att vi har en spelargrupp som fokuserat krigat på.

Sirius ligger sjua, på 14 poäng. Upp till AIK har laget sex poäng.

AIK:s lag: Kristoffer Nordfeldt - Josafat Mendes, Alexander Milosevic, Mikael Lustig, Erick Otieno - Axel Björnström (Amar Ahmed Fatah 54), Sebastian Larsson, Bilal Hussein, Nicolas Stefanelli (Benjamin Mbunga Kimpioka 65) - Jordan Larsson, Nabil Bahoui

Sirius lag: Tommi Vaiho - Kristopher da Graca, Isak Ssewankambo (Tim Björkström 6), Marcus Mathisen - Aron Bjarnason (Johan Karlsson 82), Moustafa Zeidan, Jamie Roche, Adam Hellborg (Filip Olsson 82), Laorent Shabani (Kevin Wright 82) - Christian Kouakou, Patrik Karlsson Lagemyr (Yukiya Sugita 69)

Publicerad 2022-05-21 kl 16:53