Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Misstänkt matchfixning i allsvenskan - snart kan åtal väckas: "Skulle vara ovanligt att inte åtala"

Allsvenskan

Mötet mellan Kalmar och Elfsborg i fjol utreds för matchfixning.
Flera personer är misstänkta, och snart kan det väckas åtal.
- Om man nått så här långt med en förundersökning, så skulle det vara ovanligt att man inte åtalar, säger åklagaren Staffan Edlund till Fotbollskanalen. 

Foto: Bildbyrån.

Fotbollskanalen kunde i slutet av juni i fjol avslöja att en förundersökning inletts gällande misstankar om matchfixning i samband med mötet mellan Kalmar FF och IF Elfsborg i fjol i allsvenskan. Elfsborgs klubbchef Stefan Andreasson hade då redan uttalat sig om ämnet och sa att det är en situation och en spelare, som polisens utredning har fokus på. 

- Det är ju en enskild händelse gällande en spelare. Men det är positivt att signalsystemet fungerar och ger utslag och att man kan gå till botten med vad som har hänt. Vad gäller matchfixning fördömer vi allt. Vi kommer att vara behjälpliga på alla sätt vi kan för att hjälpa till, sa klubbchefen till Fotbollskanalen då. 

Annons

Nu, lite mer än ett år senare, berättar åklagaren Staffan Edlund att han ser förundersökningen som avslutad och att slutdelgivning pågår i fallet.

- Jag tycker att förundersökningen är avslutad, men innan jag kan fatta något beslut måste jag delge misstänkta och försvarare allt material, så att de kan gå igenom och se om de har några ytterligare åtgärder som de vill att vi ska vidta, säger han till Fotbollskanalen.

Edlund bekräftar att flera personer är misstänkta i fallet, men utan att vilja gå in på de misstänktas bakgrund. Han vill inte berätta om en eller flera av de misstänkta är spelare eller om någon av de misstänkta har någon roll i elitfotbollen. Han vill heller inte berätta vilka personer som han har förhört. 

- Jag vill överhuvudtaget inte kommentera vilka kategorier det är. Det finns flera misstänkta, säger han. 

Annons

Vad är personerna misstänkta för?
- Förundersökningen handlar om mutbrott, grova mutbrott, grovt givande av muta och misstänkta spelfuskbrott.

Hur ser bevisningen ut?
- Jag kan inte gå in på det. Generellt sett är det så att jag antagligen hade lagt ner det här vid det här laget om jag hade dålig bevisning som inte hade kunnat leda till ett åtal. Jag får ju inte åtala om jag inte tror att jag får en fällande dom.

Lutar det mot ett åtal?
- Formellt sett kan jag inte fatta ett beslut om åtal innan den här delgivningen är färdig, men generellt sett är det så att om man nått så här långt med en förundersökning, så skulle det vara ovanligt att man inte åtalar. Då måste det dyka upp något ganska nytt som ställer allt på huvudet, säger han.

Edlund fortsätter:

- Normalt sett närmar man sig ett åtal när man ligger i den här fasen, men det ligger inte något sådant beslut än och det kan också bli att man inte åtalar om man hamnar där.

Annons

När tror du på at det blir ett beslut om åtal?
- Det är jättesvårt att säga. Vi kommer att ha ett möte den här veckan och gå igenom vissa frågeställningar från försvarare. Jag vet inte vad det leder till, om det kräver ytterligare åtgärder. Därefter tar det ett par veckor innan ett eventuellt åtal är färdigt, kanske framåt september. Det är dock bara en gissning, jag kan inte ge några garantier för någonting.

Publicerad 2020-08-11 kl 13:34

"JUST NU: Allsvenskan” - din dagliga nyhetspodd om Allsvenskan

ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto