TV: Mittbackarna målskyttar - MFF tog sjätte raka i Skånederbyt

MALMÖ. Helsingborgs IF hade inte mycket att sätta emot på Elda Stadion.
Nästjumbon förlorade med 4-1 mot Malmö FF, som går upp i ensam serieledning.
- Jag tänkte: "Äntligen", säger MFF-målskytten Anel Ahmedhodzic till Dplay.

Bästa chansen inledningsvis fick Jo Inge Berget som bröt in från vänsterkanten men avslutade högt över. Ola Toivonen var skottvillig och hans tredje avslut sattes på mål men HIF:s reservmålvakt Alexander Nilsson tippade till hörna i mitten av första halvlek.

Malmö tog ledningen på straff i den 25:e minuten. Ett inlägg slogs mot Isaac Kiese Thelin som föll lätt i en närkamp med Anders Randrup och straffen förvaltade Berget säkert i mål.

MFF:s Erdal Rakip hade sedan en dålig minut när han först blev bortgjord av Max Svensson vars skott tvingade Johan Dahlin till en superräddning. På den efterföljande hörnan fick HIF en lika billigt dömd straff när Rakip puttade ner Anthony van den Hurk. Nederländaren kvitterade från straffpunkten i den 36:e minuten.

MFF svarade snabbt och Kiese Thelin nickade någon minut efteråt i stolpen och Toivonen kunde inte få returen i mål. Hemmalaget skulle få det sista ordet i första halvlek. Franz Brorsson drev upp ett anfall där sedan Eric Larsson tvingade Nilsson till en räddning, och Brorsson hängde kvar och sköt in returen. Mittbackens första allsvenska mål någonsin.

Helsingborg spelade upp sig i andra halvlek när laget började hålla i bollen och överge de långa uppspelen som via Martin Olssons vänsterfot var främsta fokus. Brandur Hendriksson hade ett skott efter en timmes spel som Dahlin räddade.

I anfallet efteråt hade inbytte Anders Christiansen ett dubbelläge från nära håll men Nilsson räddade båda försöken fenomenalt. På hörnan skulle MFF ändå göra 3-1 sedan Toivonen nickat fram till Anel Ahmedhodzic som skallade bollen vidare i mål. Även det var mittbackens första mål i allsvenskan.

- Jag tänkte: "Äntligen". Jag skulle ha gjort mål mot Östersund också, men träffade ribban då. Det kändes riktigt skönt att få göra mål, säger Ahmedhodzic till Dplay.

I den 70:e minuten tvingade MFF Nilsson till en ny bra räddning genom Bergets skott som tippades till hörna. Ett par minuter senare bröt HIF:s Svensson in från sin vänsterkant men placerade avslutet högt över. Tio minuter innan slutet försökte Olsson på ett distansskott i en framskjuten position men Dahlin tippade till hörna.

Adi Nalic fick en halvtimme till planen och tvingade Nilsson till en ny räddning i den 84:e minuten. Till slut fick MFF dock in bollen i mål igen, då Kiese Thelin fastställde slutresultatet till 4-1 på övertid. Därmed är MFF nu i ensam serieledning.

- Vi spelar rakare och är rättså beslutsamma gällande vilka beslut vi ska ta, att vi ska spela framåt och rakt. Vi skapar mycket fler chanser nu. Det var bara det som saknades, säger Ahmedhodzic om MFF:s lyft senaste tiden.

Malmö FF: Dahlin - Larsson, Ahmedhodzic, Brorsson, Knudsen (81') - Rakip (46'), Bachirou (67') - Sarr (67'), Toivonen, Berget - Kiese Thelin.

Byten: Christiansen (K) (46'), Nalic, Innocent (67'), Safari (81').

Helsingborgs IF: Nilsson - Randrup, Diskerud, Olsson (K), Eriksson - Gigovic, Voelkerling Persson, Hendriksson (utbytt 68'), Svensson - van den Hurk (76'), Al Hamlawi (85').

Byten: Timossi Andersson (68'), Jönsson (76'), Gero (85')

Gula kort: Randrup (24'), Olsson (30'), Ahmedhodzic (32'), Nalic (74')