Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Foto: Bildbyrån.

Mjällby-toppen om Lantz: "Kan upplevas som ologiskt - men vi har ett brett stöd i hela klubben"

Mjällby och Marcus Lantz går skilda vägar.
Anledningen är att parterna tänker olika kring framtiden.
- Vi har ett brett stöd i hela klubben, säger klubbchefen Fredrik Danielsson till Fotbollskanalen. 

Marcus Lantz tog inför den här säsongen över som ny chefstränare i Mjällby AIF och har i år lett Blekinge-laget till 38 poäng på 27 matcher som nykomling i allsvenskan. Därmed är Mjällby just nu på sjundeplats i seriespelet. Trots det gick Mjällby under torsdagen ut med att Lantz lämnar föreningen efter säsongen. Klubbchefen Fredrik Danielsson uttalade sig då om att en anledning är att "Marcus arbetssätt inte passar optimalt".

Nu vill Danielsson inte gå in på vad det är i Lantz arbetssätt, som klubben inte sympatiserar med inför framtiden. 

- Jag vill inte gå in på det, då det är mellan oss och Marcus. Man kan göra det här på olika sätt och där har vi lite olika syn på en del saker, som jag inte vill gå in på. Vi kan konstatera att vi vill arbeta på lite olika sätt och då är det bättre att vi arbetar på varsitt håll nästa år, säger han till Fotbollskanalen.

ANNONS

Han fortsätter:

- Det är som vi skriver i pressmeddelandet, att vi såklart är väldigt nöjda med resultatet som Marcus, ledarteamet och spelarna åstadkommit i år, men vi har gjort vår hemläxa inför nästa år och utvärderat vårt arbetssätt med hur vi arbetar, och då har vi kommit fram till att vi behöver arbeta på ett annorlunda sätt nästa år och framöver.

- Det är egentligen inget konstigt, då man kan arbeta på många olika sätt när man arbetar med fotboll. Därför har man en diskussion inom organisationen om hur man vill göra, och det finns inga "hard feelings" i detta överhuvudtaget. Vi kunde bara konstatera i de samtalen att det är bättre att vi arbetar på varsitt håll från och med nästa år. Det är egentligen ganska odramatiskt.

Har det varit påfrestande diskussioner om arbetssättet under säsongen?

ANNONS
- Nej, absolut inte. Det har det inte varit. När vi nu sätter riktningen för framtiden, så måste Mjällby AIF fundera över vilken klubb vi vill vara i svensk elitfotboll och då får vi först se till vad vi vill åstadkomma med vårt arbete, och den identitet som vi tror är viktig för oss är att utveckla spelare, och erbjuda spelare i akademin och A-laget en riktigt bra fotbollsutbildning, säger han.

Klubbchefen fortsätter:

- När man kommer till Mjällby AIF ska man känna att man utvecklas som spelare oavsett vilken nivå man är på. Vi tror att det är vår väg fram. Vi kan inte locka med höga löner eller fina faciliteter, men däremot vill vi locka med en väldigt bra utbildning, där spelarna känner att de utvecklas.

- Vi vill att det ska hända och då får man fundera kring vilket som är rätt arbetssätt i det, och vilken väg vi tror är rätt framåt. Då kan man såklart göra på många olika sätt. När vi då har gjort en genomlysning i vår verksamhet kring hur vi vill arbeta och sådär, så kunde vi se att vi då tänker lite olika och det är helt okej. Det här handlar ju mer om framtiden än om vad det handlar om i år. Marcus fick ett tydligt uppdrag med vårt mål om att etablera oss och det har han gjort. Det här handlar därmed ganska lite om året, utan mer om framtiden.

ANNONS

Med tanke på framgången i år, är det här beslutet förankrat i spelartruppen?
- Det har gått fantastiskt bra, så jag kan förstå att det utifrån kan upplevas som lite ologiskt, och jag har respekt för det. Men vi kan väl säga att vi har ett brett stöd i hela klubben för att göra så här och även hos Marcus. Det här är något som vi har diskuterat fram tillsammans. Vi är egentligen överens allihop om att det är bäst att göra så här. Det är väldigt odramatiskt.

Var det klubbledningen eller Lantz som tog upp ämnet om att gå skilda vägar?
- För två månader sedan startade vi arbetet inför 2021 genom att utvärdera och se till vart vi vill komma. Då växte en bild fram tydligt om att få fram en klubb som är duktig på att utveckla spelare och göra de bättre än vad de är när de kommer. Vi har inte råd att köpa spelare, utan måste titta på spelare som vi tror kan bli morgondagens stjärnor. Det är det vi vill ska bli vår identitet på ett tydligt sätt i svensk elitfotboll, och sedan har vi pratat med alla kring hur vi vill göra, säger Danielsson och fortsätter:

ANNONS

- När vi förde de diskussionerna med Marcus, så vill han göra på ett sätt, medan vi övriga tycker att vi kan göra det på ett lite annorlunda sätt. Det finns inga rätt och fel i det, då man såklart kan göra det på olika sätt, och då får man bestämma sig kring vilket sätt man vill göra det på. I rent samförstånd sa vi därför då att det är bäst att vi inte förlänger avtalet över 2021. Det är inte konstigare än så. 

Samtidigt är det ännu oklart om assisterande tränarna Christian Järdler och Juan Robledo kommer att stanna i föreningen. De har båda kontrakt över 2020 med möjlighet till förlängning över 2021. Enligt Expressen är dock Järdler att av klubbens alternativ för att ta över som ny chefstränare efter Lantz. 

- Vi får se nu hur vi gör med övriga i ledarstaben. Vi ska sätta oss ner med dem också och har haft samtal som pågår. Sedan får vi fatta beslut från fall till fall. Vi arbetar brett i frågan från och med nu, säger Danielsson. 

ANNONS

Då är det inte säkert att Järdler blir kvar?
- Nej, det är det inte, säger han och fortsätter:

- Det är mest för att vi inte kommit överens om 2021 med någon annan. Nu har vi börjat med Marcus och haft diskussioner med honom. Vi har inte hunnit ta de andra diskussionerna vidare, så det är inga beslut tagna. 

Har ni en målbild gällande när den nya ledarstaben ska vara klar?
- Vi vill såklart ha detta färdigt så bra som möjligt, men samtidigt vill vi att det ska bli rätt, så vi kommer att vara väldigt noggranna i vår rekryteringsprocess. Vi vill hitta individer som vill arbeta på det sättet som övriga i organisationen tror på. Det gäller att hitta rätt människor som passar in i gruppen vi har, så att vi får in människor som tror på det vi tänker. Vi vill givetvis att det ska gå så snabbt som möjligt, men vi kommer samtidigt att vara väldigt noggranna i hur vi rekryterar. 

ANNONS
Publicerad 2020-11-12 kl 11:29
Sponsrat innehåll

Mer fotboll. Vi bjuder på 3 månader.

Se Allsvenskan och Superettan från discovery+ hos Telia. Ord pris 349 kr/mån

Streama nu

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto