POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
MJÄLLBY

Allsvenske mittbacken: "Jag blir hårdare bedömd än de vita spelarna"

Foto: Scanpix

Nästa

Avbryt
Försök igen

Mjällbys mittback Gbenga Arokoyo känner sig orättvist behandlad på grund av sin hudfärg. Enligt honom gör vissa av de allsvenska domarna skillnad på svarta och vita spelare.

- Det är bara uppträdandet på planen som spelar roll, säger domarbasen Bosse Karlsson till Sportbladet.

Under det senaste året har Gbenga Arokoyo fått rött kort tre gånger i allsvenskan, senast nu i onsdags mot IFK Norrköping. Då handlade det om en frilägesutvisning efter en duell med Isaac Thelin som försökte bryta sig loss i en kontring. En situation som blev omdiskuterad, eftersom många ansåg att det knappast varit tal om en särskilt grov förseelse.

Gbenga Arokoyo blev själv väldigt besviken. Han sätter in händelsen i ett större mönster och hävdar att det finns strukturer i allsvenskan som missgynnar mörkhyade spelare. Den nigerianske 21-åringen säger till Sportbladet att han vill skapa debatt om upplevd diskriminering från domarkårens sida.

– I fjol tog jag det inte personligt, men i år har det blivit självklart. Jag blir hårdare bedömd än de vita spelarna, och jag är den enda svarta mittbacken i allsvenskan. Eller nästan enda. Jag är en tuff spelare men jag är inte farlig, jag är väldigt disciplinerad. I förra matchen gick jag in i en duell med axeln, han var inte ens på väg mot målet och så fick jag rött kort, säger Arokoyo till tidningen.

Han berättar om fler incidenter som har känts märkliga och felaktiga.

– I fjol när vi mötte Gefle gick jag upp i duell med målvakten, jag hoppade som en normal försvarare, tryckte som man brukar göra. Men jag fick varning. Jag kände för att gråta. När vi mötte Malmö markerade jag Magnus Eriksson och när han föll fick jag gult kort, trots att många andra tacklade. Det förstör för min karriär och för min person. Jag mår väldigt dåligt över det.

– Efteråt kan alla säga att det inte var gult eller rött kort men då är skadan redan skedd. Jag vill inte använda ordet rasism men jag tror att det beror på min hudfärg. Det bara fortsätter och fortsätter.

Domarbasen Bosse Karlsson håller inte med Arakoyo i sakfrågan, men tillägger att det vore bättre att kontakta fotbollförbundet än att ta upp saken med en journalist.

– Om han tror och hoppas på en förändring så ska han komma till oss. Springa till media är det sämsta som ­både spelare och ledare kan göra när de vill ha hjälp, säger Karlsson till Sportbladet.

Karlsson vill inte uttala sig om några specifika situationer på planen eftersom han inte är uppdaterad på de domslut Arakoyo refererar till. Men generellt sett anser Karlsson inte att de allsvenska domarna tar med vare sig hudfärg eller vilket språk man talar när de väger samman sina bedömningar.

– Det som spelar roll är hur du uppträder på planen. Det finns ­domare som inte lyssnar på de som pratar svenska, som vänder ryggen till det.

I klippet ovanför artikeln syns Arokoyos senaste utvisning, den mot IFK Norrköping.

Publicerad 2014-04-20 kl 10:45
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå