Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ALLSVENSKAN

Nanne: AIK kommer att tvingas tänka om

AIK:s lagledning tror gruppdynamiken kan ge en Champions League-plats. Kalmars Nanne Bergstrand suckar: ''AIK måste komma ner på jorden''.

- Jag tror att AIK snart förändrat sin attityd och kommer ner på jorden, säger Kalmar FF:s tränare Nanne Bergstrand till FotbollDirekt.se.

- Om AIK tror att gruppdynamiken är avgörande så är det fel. Det finns helt enkelt inte plats för för många personligheter i ett fotbollslag. Mest avgörande är lagsynergier i form av laget som helhet.

Tio år. Inte sedan Helsingborg 2000 har ett svenskt lag varit inne i Champions Leagues gruppspel.
Senaste misslyckandet stod Kalmar FF för. Men totalt 3-3 mot Debrecen, ett ungerskt lag som i gruppspelet skakat om självaste Liverpool på bortaplan - gör ändå att Kalmars tränare vill ha respekt för att Kalmar tog svensk klubblagsfotboll uppåt igen.

- Hade vi bara fått behålla det lag vi vann SM-guld med så hade vi varit i gruppspelet i dag. Så är det. Vi släppte in ett mål för mycket på bortaplan. Vi förlorade knappt mot ett lag som var nära att ta poäng av ett lag som Liverpool på bortaplan.

Men det var som sagt inte för få personligheter som var skillnaden för Kalmar. Att AIK har som flera olika varianter av Henrik Rydström i namn som Bojan Djordjic, Martin Mutumba, Dulee Johnson och Jos Hooiveld gör i Nanne Bergstrands ögon inte den skillnad AIK vill tro.

- Alltså, ju fler starka personligheter och med det förmodligen fler ovänner - det är inte det som ger framgång. Det här är ett sätt av AIK att bygga upp självförtroende.

- Tror snart attityden i AIK förändras för det är säkert intelligenta människor som styr klubben.

Ändå finns saker som talar för AIK. Nanne Bergstrand är beredd att ge Svenska mästarna lika stora chanser som Kalmar att lyckas.

- AIK är duktiga på att minimera misstag. Mikael (Stahre) har byggt laget bakifrån och det har han gjort bra och helt rätt i...där i ligger AIK:s kanske största möjlighet att lyckas.
- Problemet är bara att det inte räcker. Du måste ha ett anfallsspel som sårar också.

Vad kan AIK lära av er?
- Jag vet inte om något finns att lära. Men det gäller att lyckas behålla sina spelare. Hade vi lyckats behålla det lag som vann SM-guld med så hade vi spelat i Champions League i dag. Det är som en terrorbalans - vad får det kosta att lyckas?

Ola Gustavsson

Publicerad 2009-11-03 kl 15:24
Annons
Annons
Annons