Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ALLSVENSKAN

Nanne Bergstrand: "Hammarby mår bra - det har vi gjort hela tiden"

Nästa

Avbryt
Försök igen

Risken för bottenstrid har funnits där ett tag och under måndagen väntar ett viktigt derby mot Djurgården. Men Nanne Bergstrand är lugn.
- Hammarby mår bra, det tycker jag vi gjort hela tiden, säger han till Fotbollskanalen.

Under måndagen är det dags för ett stekhett derby på Tele2 Arena. Djurgården tar emot Hammarby, vars tränare vet vad som väntar nu jämfört med när man besegrade blåränderna med 2-1 i våras.

- Djurgården är ett mer samspelt lag nu. Samtidigt kommer de från två förluster. Men jag vet inte hur mycket det påverkar dem. Jag såg någonstans att de inte vunnit en derbymatch på länge och den känslan är i alla fall inte god att gå in i en match med. De vill säkert ta en seger för supportrarnas skull, men samtidigt kan det bli en mental belastning, säger Nanne Bergstrand.

Några speciella spelare eller hot i Djurgården vill inte Hammarby-tränaren peka ut.

- Det är mer mönster vi får se upp med. Individuella spelare kan du aldrig fullt ut täcka upp för som tränare. Men vilka mönster kan jag inte avslöja. Men jag och Pelle (Olsson, Djurgårdens tränare) har mötts många gånger genom åren och jag känner igen en hel del av deras mönster.

Hur mår Hammarby just nu?
- Hammarby mår bra. Jag tycker att vi har mått bra hela tiden. Vi har spelat 20 matcher och tagit poäng i 60 procent av matcherna. Men vi har spelat för många oavgjorda matcher. Vi har inte varit tillräckligt bra på att avgöra matcher.

De grönvita har sex poäng ner till negativt kval och åtta poäng ner till nedflyttningsplats. Och någon bottenstrid ska inte Hammarby bli indraget i, menar Bergstrand.

- Jag räknar med att vi klarar av att hålla oss undan bottenstriden. Det är rätt stor skillnad i poängfördelning mellan hemma och borta för oss i år och tittar man på de tio matcherna som är kvar så kommer vi spela sju av dem på Tele2. Med det snittet vi har hemma är det en extra trygghet och en boost för självförtroendet.

Slutspurt i serien
Snart är det dags för slutspurt i allsvenskan och att då vara indragen i en bottenstrid kan bli kostsamt.

- Med tanke på historiken i Hammarby kan en rädsla för att ramla ut bli en belastning utifrån, men därför är det viktigt vilken miljö vi har här (på träningsanläggningen Årsta) för hur mycket vi kan påverka spelarna. Men vi har ett bra utgångsläge för tillfället, säger Nanne Bergstrand.

Skulle det ge dig arbetsro om ni plockar på er tillräckligt med poäng innan de sista fem omgångarna?
- Jag tänker på utvecklingsarbetet. Det är så mycket mer för mig än själva resultatet. Det räcker inte med resultatet för mig, jag måste ha något mer som driver mig.

- Nästa steg för oss är att få bättre passningsspel, att bli skickligare där. Det blir säkert nästa års tema, eftersom vi spelar så många matcher på konstgräs. Passningarna sitter en halvmeter bredvid spelaren ibland. Vill man spela en snabb och modern fotboll måste man ha ett bättre passningsspel än vad vi haft i år. Vi möter mycket bättre motstånd nu också. Vi kan inte begära att det ska se ut som i superettan, att vi ska attackera på det viset. Många av hemmamatcherna förra året var spel mot ett mål, mer eller mindre. Det kan vi inte begära som nykomling. Det kommer ta lite längre tid att sätta nu.

Att Nanne Bergstrand håller fast vid sin långsiktiga plan och process råder det ingen tvekan om.

- Jag sitter här med en dåres envishet och pratar om långsiktighet. Vi har hållit på i ett och ett halvt år, efter fem års tid i superettan. De fem åren tar tid att ta tillbaka, även om vi plockat in rätt mycket nya spelare i varje fönster. Att bygga upp ett lag igen tar tid. De som varit här har gjort det väldigt bra hittills och därför mår vi bra. Jag kan inte säga att det går för sakta. Men det blir förväntningar bara för att vi heter Hammarby och definitivt efter att vi började med 10 poäng på fem matcher. Då drev vi upp förväntningarna för högt i förhållande till vad vi egentligen ska mäkta med.

Kände du det direkt då i början av säsongen, att förväntningarna blev för höga?
- Ja, för så bra spelade vi inte. Den bästa perioden vi har haft i år är ju egentligen nu efter uppehållet. 1-1 mot Gefle, 3-0 mot Falkenberg och 3-3 mot Häcken. Men det är ofta resultaten som tolkas in, säger Hammarby-tränaren.

Se Nahir Besaras klackmål från derbyt i våras i spelaren ovan.

Se derbyt mellan Djurgården och Hammarby på Cmore Sport eller på TV4 Play Premium.

Publicerad 2015-08-23 kl 20:59
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons