Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ALLSVENSKAN

Nationalarena på gång utan AIK: Gör mer pengar på annat

Fotbollens nya nationalarena saknar ännu hemmalag.
Och så kan det förbli.
-Vi gör mer pengar på annat, säger Malin Sparf Rydberg, kommunikationschef på managementbolaget Arenastaden med Swedbank Arena.

Ägarna - bland dem Solna Stad och Svenska fotbollsförbundet (SvFF) - verkar ha tagit för givet att AIK Fotboll vill spela sina hemmamatcher i Solna även 2012, men klubben vägrar envist skriva på ett avtal.

Nu verkar arenabolaget dock ha bytt förhandlingsteknik.
-Visst vore det roligt om AIK ville spela sina hemmamatcher på Swedbank arena, men det är inte fotbollen som är den mest lönsamma. Andra evenemang håller kvar gästerna längre, en konsert gör till exempel att handeln runt omkring ökar, och dessutom ser biljettnivåerna helt annorlunda ut. Vi har gärna ett fotbollslag, men det är inget måste för kalkylen, säger Malin Sparf Rydberg.

Arenaprojektets kalkyl har annars fått mycket kritik från olika håll - såväl ledande arenaexperter, konsertarrangörer som oppostionspolitiker har ifrågasatt projektet - och till och med den juridiska riskanalys som stadsdirektören Sune Reinhold beställt visar att kommunen trots allt riskerar att tvingas skjuta till ännu mer skattepengar till ägarbolaget.

AIK:s ovilja att slutföra förhandlingarna - trots att nuvarande hemmaplanen Råsunda ska rivas - visar också på en skeptisk syn på den presenterade affärsplanen.
Enligt Claes Hansen, ordförande i AIK:s arenagrupp, ska klubben besluta på årsmötet 2011 om de vill bli hyresgäst någonstans eller att satsa på en egen arena.

-Vi har fått ett konkret bud från dem, men har fortfarande våra fyra huvudspår: Swedbank arena, Stockholmsarenan, vara kvar på Råsunda eller att bygga en egen arena. Vi har inte rankat de olika alternativen, utan kommer det närmaste året förädla specifikationen på vad vår idealarena ska ha, säger Claes Hansen.

Sune Hellströmer, SvFF:s representant i ägargruppen, är oförstående till kritiken.
-Budet ger AIK en enorm potential ekonomiskt, och de har fått ett väldigt genomarbetat affärsupplägg, säger Hellströmer.

Intresseorganisationen Hemma på Råsunda - med 3 500 medlemmar - jobbar för att AIK ska stanna kvar på Råsunda.

-Vi tycker Solna Stad och fotbollsförbundet har blivit fartblinda. För att Råsunda ska kunna rivas måste detaljplanen ändras, och det kommer dröja lång tid. Det primära är att Swedbank arena inte är byggd ännu, och jag skulle inte bli förvånad om den aldrig byggdes, säger Anders Lundborg, en av initiativtagarna.

Publicerad 2010-03-15 kl 12:05
Annons
Annons
Annons