POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
ALLSVENSKAN

Nationalarenan tror på vinnande AIK-bud

Vad väljer AIK - Stockholmsarenan vid Globen eller nya nationalarenan i Solna?
- Vi har haft höga ambitioner med vårt anbud, säger chefen för Swedbank Arena.

Det är en känslig fråga för AIK och Hammarby som snart ska få sin lösning. Ska ärkerivalerna rent av dela arena eller stannar AIK i Solna och får nya nationalstadion som ny hemvisst?

I onsdags lämnades hur som helst slutanbuden från parterna in till AIK och på måndag kommande vecka blir innehållet känt. Inte förrän då vet AIK vilka villkor som erbjuds.

En nervös väntan för amerikanska jätten AEG som står bakom Stockholmsarenan i Globenområdet och Swedish arena management som står bakom Swedbank Arena i Solna.
Förlorande part lär få känna konsekvenser - och frågan är om inte nationalstadion mest kommer att känna av ett eventuellt nej i från AIK?
Det mycket utifrån att Stockhomsarenan redan har säkrat upp en löpande vardaglig fotbollsverksamhet genom Hammarby, och att då landslagets nya högborg ute i Solna skulle riskera att stå utan betydande fotbollsverksamhet vore ett hårt slag för ett projekt vars slutnota ser ut att landa på cirka 2,8 miljarder kronor.

- Ja, men det är klart att det är viktigt med en betydande fotbollsverksamhet, betonar Swedish arena managements vd Christian Alexandersson för FotbollDirekt.se.
- Vi har hela tiden varit tydliga med att det är viktigt att ha ett hemmalag på Swedbank Arena så det är klart att det är viktigt att få AIK att välja oss.
- Men vi känner att vi har en tydlig bild av hur AIK vill ha det och vi känner att vi utifrån det har lämnat ett lika tydligt bud. Vi har haft höga ambitioner med vårt anbud och jag hoppas det märks så mycket vi vill jobba ihop med AIK.

Är det nervöst, eller hur beskriver du väntan här nu framöver?

- Inte nervöst men det är spännande. Vi tror ju och tycker att vi har lämnat ett anbud som passar AIK.
- Vi känner att vi har gjort ett gediget arbete som vi hoppas ger resultat.

Vad talar till er fördel? Ser ni det som en fördel att AIK möjligen ser risker med huliganproblem genom att dela arena med Hammarby?

- Jag vet inte, det är hypotetiskt. Jag väljer att inte svara på den frågan. Men vi hoppas mycket på något som traditioner och att Solna-kulturen ska spela in för oss.

Betecknar du budet AIK har fått som en skräddarsydd lösning i från er?

- Jag säger så här; vi har som sagt haft höga ambitioner och nu kan vi bara vänta på AIK:s reaktion.

Stockholmsarenans representant Ninna Engberg tror annars att det mindre arenaformatet i Globenområdet, 30 000 platser, att jämföra med över 50 000 i Solna, blir en fördel i pitchen som är lagd.
Så här sade Stockholmsarenans Ninna Engberg till Fotbollskanalen i onsdags:

- Ju mer pengar vi tjänar, desto mer ska gå tillbaka till klubben. Vi ser framför oss ett samarbete som känns som ett partnerskap. Vi tror att vi har en lagom stor arena för AIK, och att vi med vår kompetens och erfarenhet kan hjälpa dem på bästa sätt.

Christian Alexandersson:
- Det är inte negativt för oss. Vi har en skalbar arena där vi lätt på ett snyggt sätt kan skärma av arenan. Så vi har en lika bra 30 000-arena som en 50 000-arena.

AIK:s viktigaste hållpunkter i bedömningen av de två olika alternativen uppges annars vara kapaciteten, hyreskostnader och det geografiska läget.
Därutöver, hur länge ska AIK spela på arenan? Inom överskådlig framtid, eller bara skriva kontrakt för några år i taget?

På måndag avslöjas så alltså innehållet i inlämnade bud. En inhyrd advokat, en så kallad notarius publicus, ska presentera innehållet för AIK:s ledning.

Väl där går en utvärderingsgrupp av AIK-människor in och dessa ska sedan slutgiltigt under två medlemsmöten lägga fram en helhetsbild som underlag för vilken arena AIK borde välja.

Publicerad 2011-07-23 kl 15:13
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå