Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Bevakningen presenteras av

Norge - "Vi har tappat bara åtta procent"

Allsvenskan

Norska Tippeligan började samma helg som Allsvenskan. Där är planerna gröna och fina och publiktappet inte alls lika stort som härhemma. FotbollDirekt har kollat läget i Norge.

- Det har kommit åtta procent färre åskådare till de två första omgångarna i år än förra året. Snittet vi har är 8 024, säger han till FotbollDirekt.se. Den siffran ska då jämföras med 5 869 som sett de två första omgångarna i Allsvenskan, säger Norska Fotbollförbundets informationsansvarige Yngve Haavik till FotbollDirekt.se. 

Även anläggningschefen för norsk fotboll berättar att de två första omgångarna har flutit på riktigt bra och att förhållandena har varit bra sportsligt. Någon arena med brunt jordunderlag (Råsunda) elller med svarta fläckar på mattan (Stockholms Stadion) finns inte alls hos något av Tippeligalagen. 

Annons

-  Här är alla planer gröna och fina även de lag som spelar på naturgräs har fint gräs på sina arenor, säger Dag Vestlund som är anläggningschef hos Norska Fotbollförbundet till FotbollDirekt.se.

Han har både sett och hört om problemen som finns i Sverige men har egentligen bara ett enda bra tips att komma med.
- Det är att använda sig av planvärme. Och den ska slås på tidigt. Här på Ullevål, där Vålerengen spelar, slog vi på den redan i januari. Och därefter jobba med tält och värme och belysning.

Även i Norge har publiksiffrorna rasat med den tidiga premiären men alls inte lika mycket som det har gjort i Sverige. Men det tror han beror mest på att det går så bra att spela fotboll i Norge just nu. Det är en attraktiv produkt som erbjuds, trots kylan. Pemiäromgången av Tippeligan kunde genomföras planenligt och någon matchflytt likt Häckens premiärmatch mot Djurgården krävdes inte.

Annons
- Vi hade lite problem i Molde i premiären, där det var snöväder alldeles inpå matchen men i övrigt har det flutit på smärtfritt, säger Dag Vestlund.

Trots att Sverige och Norge har liknande klimat är skillnaderna ändå stora. Vestlunds bästa svar på varför det är så är att i Norge, har samtliga arenor som inte har konstgräs, planvärme och det jobbas hårt med planen även "off season". Och lag som har arenor långt uppe i norr, som Tromsö exempelvis, har konstgräs.
- Planvärmen får stå på en månad efter att säsongen är slut. Och sedan slås den på redan i januari. Då hinner gräset växa upp om man har det täckt med tält och skyddar planen. Alla klubbar jobbar stenhårt med det här men det görs det säkert i Sverige också.

Har ni från förbundet skjutit till pengar för att hjälpa klubbarna som spelar på konstgräs att få planvärme?

Annons
- Nej, det allt det här bekostas av klubbarna själva och har varit på deras initiativ.
Publicerad 2010-03-25 kl 16:21
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto