POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
ALLSVENSKAN

Norges förslag: Ett "mini-Champions League" med Sverige

Foto: Scanpix

Rade Prica och hans gamla klubb HIF.

Norge vill ha ett "mini-Champions League" och slåss med Sverige om Europaplatserna. Nästa vecka träffas ländernas fotbollstoppar för diskussion.

- Blir spännande, säger Lars-Christer Olsson till fotbollskanalen.se.

Minns ni Royal League, tävlingen där Skandinaviens bästa klubbar gjorde upp om prispengar och ära mitt i vintern, mellan ordinarie säsonger? Projektet testades i mitten av 00-talet men fick läggas ned på grund av bristande intresse, svårigheter med marknadsmodellerna samt att det kalla klimatet mer eller mindre omöjliggjorde matchspel under december och januari.

Nu är dock ett nytt samarbete på gång. Men den här gången rör det sig om en serie som skulle löpa parallellt med allsvenskan och norska tippeligan. Det hela skulle vara ett kval där platserna i Europa League och Champions League fördelades.

Eventuellt skulle även Danmark och några av baltstaterna bjudas in till samarbetet. Förslaget kommer från Norge – där fotbollens intresseorganisationer bjudit in svensk elitfotboll (Sef) för ett toppmöte nästa vecka.

- Vi ska träffas 5 september och diskutera saken. Det låter spännande, men jag känner inte till hur norrmännen tänkt i detalj ännu, säger Lars-Christer Olsson, vd för Sef, till fotbollskanalen.se.

Hur långt gångna är planerna?

- Jag vet att de plockat fram ett embryo till en utformning för hur serien skulle kunna se ut. Som jag förstår det har man på klubbnivå i Norge velat få till något sådant här. Royal Legaue var före min tid, men jag har förstått att den modellen fick en hel del kritik i just Norge och att det var ett av skälen till nedläggandet, säger Olsson.

Enligt honom är man från svensk sida försiktigt positivt inställd till fler bilaterala samarbeten med grnnarna i väst - men det finns en tydlig brasklapp. Det får inte ske på bekostnad av allsvenskans utforming eller att man helt plockar bort inhemska serier.

- Nej, då talar vi om en jätteaffär som dessutom skulle strida mot Uefas bestämmelser.

Publicerad 2012-08-30 kl 08:56
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå