Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ALLSVENSKAN

Norling: "Blåvitt är vår stora miss - därför vi inte vann guld"

Foto: Scanpix

Nästa

Avbryt
Försök igen

Förlusten mot IFK Göteborg den 24 oktober blev AIK:s stora plump 2016, menar tränaren Rikard Norling.
- Därför vinner vi inte guld. Då är jag kategorisk, men det känns så, säger han.

Den 13 maj i år presenterades Rikard Norling som ny tränare i AIK. När den allsvenska säsongen nu är slut kan Norling konstatera att han lett de svartgula till en andraplats. AIK nådde inte hela vägen fram, och slutade sex poäng efter ettan Malmö FF.

Efter den avslutande omgången (3-1-seger över Kalmar FF) valde Norling att hylla sina ledarkollegor i AIK.

- Jag vill passa på att tacka en fantastiskt fin tränarstab som jag har fått glida in i, som gör ett helt makalöst jobb. Vi har Nebojsa (Novakovic) som jag kan sedan tidigare och sedan har vi Patric Jildefalk som har gått in som en vacker blomma i vår fotbollsträdgård, med hans kunskap. Och så har vi Peter Wennberg med flera, Johan Svensson vår fystränare och så vidare. Verkligen, all heder till dem. Vi är trots allt stolta över att komma tvåa, säger AIK-tränaren.

AIK förlorade inte en enda match hemma på Friends Arena i allsvenskan 2016.
- Återigen, jag glider in i något som Andreas (Alm) och AIK byggt över en lång tid. Jag tror väl att det har adderats att vi fått till spelsättet, som förstärkt ytterligare i att vi är ganska svårforcerade. Sen har vi väldigt många individuellt sett skickliga spelare i övergångsfasen. Så det är en kombination av mycket, säger Norling om AIK:s facit hemma.

Varför slutade ni tvåa?
- Jag upplever, och jag kan vara helt fel på det, att det finns några nyckelsituationer, några nyckelmatcher. Vi lyckades inte vinna mot Göteborg, det är vår stora miss och därför vinner vi inte SM-guld. Då är jag väldigt kategorisk, men det känns så. Sen att Malmö hade två oerhört viktiga poängvinster åt andra hållet, en mot Kalmar där de får en straff, som var straff eller inte (Malmö kvitterade sent mot KFF den 14 augusti, men inte på straff. MFF kvitterade sent även i hemmamötet mot KFF, på ett omdiskuterat mål av Vidar Örn Kjartansson där KFF ville ha frispark), och sen att de gjorde mål hemma mot Elfsborg precis i slutminuterna. Det var viktiga tillfällen, som jag känner det i kroppen.

Norling menar att han redan börjat fundera på nästa år.
- Vi andas morgonluft. För oss handlar det om att försöka bibehålla kraften. Jag tror det är nyckeln för oss, för hur bra det blir nästa år.

Sportchefen Björn Wesström om varför AIK slutar tvåa:
- För att vi är bättre än alla andra som är bakom oss, är ett svar. Vi är obesegrade hemma. Sen har vi några små saker att jobba med för att ta steget fullt ut, men totalt sett har vi tagit medalj sex år i rad och det är vi ensamma om. Vi har gjort jävligt mycket bra saker som är lätta att glömma bort en dag som den här när man känner sig lite halvtom utifrån att vi inte når hela vägen.

Rikards kontrakt är så klart längre än det här året, men utfallet av honom i år, vad säger du om det?
- Det var väl det mest lyckade tränarbytet i allsvenskan, tycker jag. Att kunna ta vid där någon annan byggt och inte hamna i ett läge där man behöver fatta beslut i panik, och att göra successioner under de förutsättningarna är bra. Han har fixat det på ett strålande sätt, han har gjort det han lovat från början, säger Wesström och ler.

Se sammandrag från AIK:s förlust mot Blåvitt i spelaren ovan.

Publicerad 2016-11-07 kl 07:00

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER