POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
ALLSVENSKAN
4v

Norling om sin tuffa utmaning och Goitoms betydelse: "Extra kärlek - riskerat att få skit"

Foto: Bildbyrån.

Rikard Norling ska ta AIK till toppen med ett ungt lag.  
Till sin hjälp har han Henok Goitom, som ställt upp i alla lägen.
- Jag vet inte hur många matcher som han har tagit för laget och samtidigt riskerat att få skit för att bollen inte varit som limmad vid fötterna hela tiden och för att han inte gjort tio mål, säger han.

AIK har i år gjort en helomvändning, från ett lite mer defensivt spelsätt till ett mer offensivt spelsätt med fler unga spelare än i fjol på planen. Samtidigt rankas AIK oavsett som en storklubb i allsvenskan som förväntas slåss om SM-guld varje år. I år har laget dock blandat och gett med höga toppar och djupa dalar. Derbyseger mot Hammarby, men också 1-1 senast mot Falkenbergs FF. AIK har nu tre raka matcher utan seger och åtta poäng efter sex matcher inför söndagens möte med Helsingborg.

Tränaren Rikard Norling har nu, efter en intensiv period med många matcher på kort tid, fått en vecka på sig att förbereda laget inför bortamatchen i Skåne. Han menar att det har varit viktigt.

- Jag tror att vi behövde ta bort foten från gaspedalen i några dagar. Det går inte att ligga på full gas under en allt för lång period, då man också behöver tid för reflektion och återhämtning. Från det perspektivet har det varit bra och efter en intensiv period har det också varit otroligt viktigt att återhämta sig fullt ut. Ibland laddar man telefonen från 34 procent till 79 procent. Det är det vi gjort ett tag nu, men nu har vi låtit telefonen ligga för att i varje fall närma sig 100 procent. Jag vet inte om den har gjort det, men det är väl det som har varit syftet, säger han till Fotbollskanalen.

Norling är vidare inne på att lagets varierade prestationer har koppling till att det just nu är många unga spelare som får speltid i föreningens A-lag. Unga spelare har en tendens att blanda och ge, vilket även i AIK:s fall kan ha påverkat lagets resultatrad så här långt.

- Det är säkert en kombination av att vi har en ung trupp med många unga spelare som startat och som har visat sig vara viktiga spelare, alldeles för tidigt kanske till och med. Med det får man då räkna med att det är lite mer upp och ner, säger han.

Norling fortsätter:

- Sedan är det också kopplat till att vi gått in i ett spelsätt som behöver hanteras och det är en extra utmaning i och med att de svar som vi kanske hade fått i träningsmatcher uteblev i år. Då kommer i stället de svaren nu i skarpt läge. Det är som det är och det ser jag egentligen inte som en problematik, i stället som en utmaning som vi behöver hantera. En jämn och hög nivå är det bästa från alla perspektiv, både för individen, men även för kollektivet och för spelsättet med stabiliteten.

Tränaren var inte nöjd efter lagets senaste två matcher mot IFK Göteborg och Falkenberg, men känner än dock att laget är på rätt väg i processen med ett nytt spelsätt. Norling menar att försvarsspelet sett bättre och bättre ut, men att det finns mer att hämta i anfallsspelet.

- Stabiliteten i det vi gör i framför allt försvarsspelet blir tydligare och tydligare. Man kan se en systematik i när vi gör det bra och kanske mindre bra och att vi lär oss av det, men samtidigt är egentligen det offensiva spelet det som vi behöver utveckla mest. Det är en väldigt framåtlutad och offensiv idé, men vi har inte lyckats få ut det i praktiken med de möjligheter som vi ger oss själva. Om man då också tittar på våra offensiva spelare, som ligger längst fram i planen, är det också väldigt unga spelare, som är otroligt spännande och skickliga. Det är ju egentligen bara Henok (Goitom) där framme som inte är ung, resten är det, säger Norling och fortsätter:

- Det gäller att lära sig, då det inte är så fasligt enkelt att penetrera ett allsvenskt försvar för en 17-, 18-, 19-åring. Man behöver lära sig och jag tycker att det är det som vi försöker hela tiden och sedan är det viktigaste av allt att de måste fortsätta, även om det inte alltid flyter på. De måste provocera sig själva att försöka göra det som de vet är svårt och som ibland gör ont och kan innebära att vi blir av med bollen och så, men om de inte försöker kommer de heller inte att lära sig.

Du tycker att ni kan utveckla anfallsspelet, hur ser du på att dina två rutinerade centrala anfallare i Henok Goitom och Kolbeinn Sigthorsson ännu inte gjort mål?
- Det är klart att det är viktigt, absolut. Men å andra sidan kan man säga att, utan Henok under inledningen av den här säsongen, hade AIK haft jätteproblem. Han har kommit ut på startlinjen varje gång och har kunnat vägleda de unga spelarna på planen, men har också bidragit till spelutvecklingen. Det har varit det främsta och det har varit otroligt viktigt. Henok är trots allt 36 år och han hade behövt få en avlastning och ett växeldragande, men det har inte funnits, så han har tvingats att spela trots att kroppen kanske ibland skrikit: ”Jag kan inte topprestera, då jag inte har den energin i kroppen”.

Norling fortsätter:

- Jag tycker att det har synts och när man har en så pass tajt relation med honom blir det extra kärlek med tanke på att man ser hur han kämpar för att komma ut och det helt utan gnäll. Några matcher har han till och med haft så ont i ryggen att han inte borde ha spelat, men han har ändå spelat, då alternativen inte funnits där. Jag vet inte hur många matcher som han har tagit för laget och samtidigt riskerat att få skit för att bollen inte varit som limmad vid fötterna hela tiden och för att han inte gjort tio mål. Det är så jag ser på min lagkapten.

Vilka faror finns med att unga spelare blir viktiga spelare ”för tidigt”?
- Jag ser, som det är nu, de möjligheter som finns. Jag måste vara väldigt supportande, stöttande och förstående i det faktum att de inte kan leverera på topp, topp, topp hela tiden, både från en situation till en annan i en match, men också från match till match. Ibland behöver de kanske också vila och hämta kraft och så, men som jag har känt hittills har det bästa för laget varit att de bara fortsätter. De har återhämtat sig väl och sådär, men det är en utmaning att hantera det. En ung spelare kanske någon gång bara kör på, i stället för att säga ifrån, då man kanske inte kan sin kropp tillräckligt väl för att ge mig och det medicinska teamet de signaler som vi behöver för att förstå. Det är mycket som vi behöver vara noga med att hantera och som vi lär oss av allt eftersom. Det tillhör inte vanligheterna att det är tre 17-, 18-åringar från start i AIK i match ut och match in.

Är det någon annan klubb som du tittat på, som också är en storklubb som hela tiden förväntas gå för ligaguld, men som gjort en helomvändning med så många unga spelare som ni har nu?
- Nej, det kan jag väl inte påminna mig om så. Då är det än viktigare att jag står trygg och stabil i det här och tar många av de snytingar som behövs tas för att balansera upp det faktum att vi kan spela med bara 17-åringar och att det krävs att vi ska vinna i alla fall. När man väl fattar beslut, som jag ytterst blir ansvarig för i och med att jag tar ut laget, är det otroligt viktigt att jag vet vad jag gör och vet vilka processer som pågår i en klubb som AIK och kring hur jag behöver uttrycka mig. Jag söker ingen förändring i det sättet att tänka i AIK, då jag vet att det fungerar så. Det är inget som vi försöker förändra överhuvudtaget, men hanteringen är jätteviktig.

Hur ser du på utmaningen, i det här läget med en sådan process som ni är inne i, med kommunikationen till supportrarna om att ni är på rätt väg?
- Men det är också samma sak, som jag var inne på. AIK:are fungerar olika också, men det faktum att man förväntar sig att vara bäst och att ge de förutsättningar till verksamheten som man är i kommer man aldrig förändra.

Har du haft en tuffare utmaning i din tränarkarriär?
- Jag tror nog inte det ledarskapsmässigt och det är jag glad för. Det sker ju just nu när jag är som mest balanserad i det jag gör och det jag tror på. Det är också unga killar, som jag inte kan förvänta mig har svar på allt. Jag kan se det och läsa av det, men jag måste även vara öppen för att läsa av det, så att jag inte bara är fokuserad på mig själv och min yrkesutövning och vad jag behöver göra för att det ska fungera på träning och match.

Norling menar att han känner sig väldigt trygg i sig själv och kan därmed enbart fokusera på att hjälpa de unga spelarna att hantera pressen att ständigt leverera i AIK. Norling gillar utmaningen. 

- Jag kan gå ur det och ta in mer intryck från de här unga spelarna för att hjälpa dem helt enkelt att må bra i det faktum att det förväntas jättemycket av dem och att de också ska tycka om det och inte se något annat än att det är så det är och att det är det här som de vill ha att göra med i sina karriärer för att de vill spela i de bästa och största klubbarna, säger tränaren.

Han fortsätter:

- Jag tror inte heller att de, om de ser sig själva i spegeln, känner att det är något annat än positivt att de är ute tidigt. Det är en pojkdröm att få vara med och spela i allsvenskan och för många av dem även i AIK. Det är viktigt att njuta och fortsätta kämpa och inse att det är så här karriären ser ut. Det går inte enkelt och rätt upp hela tiden. Det går upp och ner och det gäller att hantera det och göra en prestation som ändå är tillfredsställande och som man kan leva med, även om kroppen inte känns helt okej.

Publicerad 2020-07-12 kl 09:30
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto