Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ALLSVENSKAN

Norling vill värva mer för att ta guld och sätter press på Pehrsson

Foto: Bildbyrån.

DUBAI. Malmö FF har två raka förluster.
Nu menar Rikard Norling att Magnus Pehrsson måste börja vinna direkt.
- Annars kan det skruvas åt tumskruvar där nere big time, säger han.

Rikard Norling ler när han kommer gående efter AIK:s träning på NAS Sports Complex i Dubai. Han berättar att han aldrig har mått bättre samtidigt som vi sätter oss på en av avbytarbänkarna vid sidan av planen. Ur ett fotbollsmässigt perspektiv är det inte så konstigt att AIK-tränaren njuter. Laget har lämnat ett kallt Sverige för tolv dagar i ett betydligt varmare Dubai. Dessutom börjar han få ihop ett väldigt slagkraftigt lag. I tisdags gjorde klubben klart med U21-landslagets lagkapten Kristoffer Olsson och några timmar innan vi ses presenterades även Simon Thern.

- Simon är en riktigt bra fotbollsspelare. Jag gillar ju fotbollsspelare som måste vara en fri fågel och om jag sätter in sådana spelare i en bur så slutar dom att sjunga. Och han är precis en sådan, säger Norling.

Vad kommer Simon Thern att tillföra?
- Han kommer nog att bidra mycket till en jäkla fin situation för laget. Det är många spelare om budet och när han spelar så vet jag att han har väldigt fina kvaliteter. När han sätter fart med bollen så är det vackert att skåda och många gånger när han får in effektiviteten i det så är det ju oerhört svårstoppat.

- Sedan har vi ett spelsätt som öppnar upp för individens instinkter. Du har Johan Blomberg som spelar på ett visst sätt, Stefan Ishizaki spelar på ett helt annat sätt, Simon kan erbjuda en tredje del av det och så har du Amin Affane som nu är i en konkurrenssituation med Kristoffer Olsson. Så just nu har vi förutom de unga spelarna med Anton Saletros och Christos Gravius den konkurrenssituation som jag tror att vi behöver för att blanda oss i slutstriden och samtidigt klara av Europa League-kvalet.

Både Simon Thern och Kristoffer Olsson är centrala mittfältare – har ni varit svaga där?
- Utvärderingen som har gjorts sa att vi mötte Malmö FF precis när vi var i Europa League. Vi spelade mycket då och MFF i sin tur hade inte ett Europa-år utan hade bara väntat på oss där och vässat det som behövdes vässas för just den matchen och där i mångt och mycket var det en del av anledningen till att vi förlorade. Jag kommer ihåg att Ishizaki och Ebenezer Ofori fick starta matchen i alla fall för att vi upplevde att det var det som vi behövde om vi skulle matcha Malmö på bortaplan.

- Det började bra och känslan var att om vi hade första målet, vi hade en jättechans i början där med ”Pertans” (Per Karlssons) skott på Johan Wilands räddning, så kanske vi hade vunnit, men jag tror inte det i alla fall för vi hade inte tillräckligt med kraft och vi kunde inte växeldra på det sätt som vi hade behövt för att vinna mot de bästa just i det läget. Det är en del av anledningen att vi nu vässar till och sedan har vi tappat Ofori och behöver ersätta honom, men det kanske inte är Simon som gör det utan det kanske mer är en Kristoffer-värvning och att vi sedan vässar till helheten med Simon.

Rikard Norling var tränare för Simon Thern i Malmö FF och känner till hans egenskaper. Då användes han antingen på en kant eller som en av två centrala mittfältare. AIK spelar med tre centrala mittfältare och frågan är hur Norling tror att Thern passar in i det systemet?

- Simon i ett spelsätt som jag har tror jag mår bäst av att kunna komma ner men framför allt kunna forcera framåt. Han är mer offensivt lagd än defensivt lagd och är ingen ytter så det ska bli väldigt spännande att se det här sättet att spela vad det gör med hans kvaliteter.

- Han kommer inte in i det nu och är i matchform men det är å andra sidan ingen här. Det är ju försäsong. Men vi har bra alternativ i laget och behöver inte stressa med Simon, säsongen är lång. Nu ska vi få hit honom och sedan göra en egen värdering och se hur det är med honom efter fotskadan och hur vi ska göra för att få ut bäst av honom.

Hur är Simon utanför planen – kommer han att passa in i AIK?
- Jag vet ju vad det här är för en ung herre och jag har gott hopp om att han kommer att bidra i allra högsta grad. Det är en spjuver. En rolig kille. Han är nästan alltid glad, när han inte är glad så är han jävligt förbannad men väldigt ofta glad och han är en vinnarskalle.

- Han har vunnit och det är också något som vi behöver. Vi behöver spelare som har vunnit. Jag tror faktiskt att det inte ska underskattas. Det är viktigt. Vi kan vara hur passionerade som helst och prata om att vi älskar processer men till syvende och sist handlar det om att vinna och jag tror att spelarna som har gjort det förut vet hur det går till och kan i allra högsta grad bidra med små detaljer som är bra för oss.

Kristoffer Olsson då, hur ser du på honom?
- Det ska ju bli väldigt, väldigt spännande. Vi har ju tre riktigt spännande nyförvärv (Kristoffer Olsson, Simon Thern och Jesper Nyholm). Otroligt dynamiska och rörliga. Lägg till då att Kristoffer har väldigt fin blick för spelet, bra beslutsfattning i sitt passningsspel så det är spännande.

Vad saknar du?
- Det är ju egentligen en fråga för Björn (Wesström, sportchef) eftersom det är hans område men jag upplever ju att vi har en ruskigt bra konkurrenssituation över mittfältet med tre platser. Vi har ruskigt bra över backlinjen med tre platser. Vi har det väldigt fint på högersidan, men på vänstersidan är det inte lika utvecklad konkurrenssituation.

- Patrick Kpozo var snubblande nära en övergång men han är kvar och med här i Dubai. Ur mitt perspektiv hoppas jag att han blir kvar men han behöver konkurrens. Jag har famlat lite där och spelat med spelare som kanske inte passar för det. Jag flyttade över både Daniel Sundgren och Haukur Hauksson. Det är okej men blir inte naturligt. Och Saletros som har en naturlig fot men inte instinkten för att vara breddspelare utan han är central spelare. Det är en utmaning. Sedan har vi blivit av med några av seriens bästa forwards, ett unikt anfallspar i Alexander Isak och Chinedu Obasi. Där är den stora utmaningen, att ersätta för det är oftast det som är skillnaden, att ha anfallare som kan sparka in bollen.

Du vill ha in anfallare?
- Björn har ju uttryckt det på ett ganska tydligt Wesströmskt sätt, att det är väl inte en helt omöjlig ekvation att vi kan behöva en anfallare.

Hur många mål behöver en anfallare i AIK göra för att ni ska vinna SM-guld?
- Det värsta med vår del i näringskedjan och forwards är att om en forward gör tolv mål på vårsäsongen så är ju risken, som det ju blir ur mitt perspektiv, att han blir såld. Att då komma upp i 20 mål är både svårt att göra det över en säsong och kanske omöjligt ur ett transferperspektiv. Men det är klart att man måste upp på tio-femton mål. Så är det.

Nu har du gått igenom alla positioner utom målvakt – hur ser det ut där?
- Vi är i en process och det vi kan konstatera är att Oscar Linnér har svarat extremt bra under försäsongen så här långt. Nu är det ju också så att vi har ett försvarsspel som är ganska stabilt som också gör ur det perspektivet att identifiera en målvakt i dag är ganska svårt både på träning och så. För han blir inte blottad så mycket men det är också en styrka att om då Oscar kan lära sig spelsättet, för hittills har ju Patrik (Carlgren) med mig och även under Andreas (Alm) varit den som varit delaktig i de taktiskt defensiva träningarna i spelet framför sig och den processen kommer också göra Oscar som har svarat ännu bättre.

- Så känslan är väldigt god och sedan ska man ha klart för sig att vi i princip har två målvaktstränare på honom. Vi har Thomas Thudin som är det men också ”Stam” (Kenny Stamatopoulos) som har tagit både ett, två och tre steg framåt sedan vi har startat upp igen och där det känns som att han är jäkligt mån om att det ska funka för Oscar och att han ska få slå igenom. Det som händer nu med det är en väldigt angenäm ledarskapsupplevelse för mig, hur mycket positiv påverkan en spelare kan göra som inte många har en aning om vad gäller ”Stam”. Så det är väl kanske en av de största anledningarna till att jag faktiskt tror att det kommer att gå bra för Oscar.

Vad betyder det för er att Oscar är relativt oprövad?
- Han har ju stått i några matcher men visst det är inte ton med erfarenhet som han har i sin erfarenhetsryggsäck. Vi får se. Vi är inte där än men han svarar upp väldigt bra.

Nu när det blev som det blev med Carlgren, att han är klubblös, är du sugen på att ta tillbaka honom?
- Jag ska passa mig för att vara spekulativ, både för min egen roll i det här, för Oscar och även för Patrik. Så jag är försiktig i mina uttalanden vad gäller sådant här. Jag älskade att jobba tillsammans med Patrik, samtidigt är vi nu i ett läge där vi lägger upp verksamheten kring att se om Oscar är kapabel att ta den. Jag hoppas i djupet av mitt hjärta att vi trycker på Oscar-knappen.

Vem i AIK får ett genombrott i år?
- Jag hoppas i slutändan att Amin Affane får ytterligare utväxling. Jag hoppas det. Annars är det ganska många etablerade spelare. Jesper Nyholm är ett oetablerat nyförvärv så om han slår så är det ju han. Kristoffer och Simon är ju klara med den fasen i sina karriärer. Sauli Väisänen fick det förra året, det är en väldigt bra spelare just nu.

Vilka är favoriter som du ser det just nu?
- Vi vill vara med där uppe när det drar ihop sig, så är det bara. Sedan är det nog så vare sig man vill eller inte att Malmö är väl favoriter och sedan ligger vi där bakom någonstans med några till. Men sedan ska det ju spelas om det också.

Malmö har förlorat sina två första matcher (0-1 mot Helsingör och 0-2 mot Östersund) – betyder det något så här tidigt?
- En start är en start för en tränare. Jag hoppas för Magnus (Pehrsson, tränare) skull att det går bra för det kan skruvas åt tumskruvar där nere big time.

Kan det bli ett extra tryck när han är från Stockholm?
- Mhm, mhm.

Hur är tålamodet i Malmö för en ny tränare, hur snabbt måste man börja vinna även på en försäsong innan det börjar knaka och folk i klubben blir negativa?
- Man förväntas att vinna direkt. Så är det. Det är nog direkt.

Är det något annat lag där du har känt inför den här säsongen att jäklar vilken bra värvning?
- Jag kan inte dansken i Malmös försvar. Alex Dyer vet man ju inte hur det blir, det är lite annorlunda och det är två helt olika filosofier som han har spelat för och nu ska spela under och det lär visa sig.

- Magnus Haglund (Elfsborgs tränare) är ju trots att han är up to date med väldigt mycket så är han ändå sprungen från den svenska fotbollskällaren medan Graham Potter (Östersunds tränare) är ju i ytterlighetsperiferin vad gäller vad vi är vana med och svenska fotbollsspelare, med markeringsinslag, oerhört matchplansinriktad beroende på vad motståndaren gör och vad man kan göra för sin egen kraft och så. Magnus har väl egentligen alltid velat vara bollhållande och älskar det fina spelet, men inte till den grad som Graham är redo att dra det. Det tror jag inte.

Tycker du om Graham Potter?
- Jag tror att det är skitbra för svensk fotboll det som händer just nu, att han är här hos oss och sätter etablissemanget på prov. Vad är det han gör egentligen och hur ska vi förhålla oss till det här? Det känner jag ju själv att det verkligen ställer krav på mig, att jag måste vara oerhört fokuserad både vad det gäller förberedelser i veckan till när man får laguppställningen i förhållande då till scenarion som man har jobbat med och sedan när matchen drar igång. Det tror jag är en utvecklande process för mig som han bidrar med som jag är tacksam för. Om alla spelar som mig eller som Jörgen Lennartsson så kan det bli ganska förutsägbart.

Är det någon annan tränare i allsvenskan som du tycker är pigg och som du gillar?
- Jimmy Thelin (Jönköpings Södra) tycker jag också är grymt spännande. När vi mötte Jönköping på våren när jag inte var med så var det typ inte en målchans och när vi skulle möta dom igen kändes det som att nu jäklar ska ni få se på skillnaden här. Det var min inställning till det och så bröstade jag upp mig som en silverrygg och så blev returen borta precis likadan, inte en målchans då heller.

- Där känner man att det är på grund av Jimmy som det laget fixar det. Han har en idé, han justerar det i förhållande till det som jag gjorde och det som Andreas Alm gjorde. Slutprodukten var i princip den samma. När man ser på hur han har gjort det så är det inte det vedertagna och traditionella utan något helt annat. Jag vet att när man frångår det så blir processarbetet otroligt viktigt i veckorna för att spelarna ska kunna ta sig an det och sedan applicera det ute på planen. Det vet jag att han är ganska driven för just hur det arbetet ska gå till för att förädla en idé som han har i en matchplan.

- Sedan är det roligt med dansken som har kommit in. Jakob Michelsen i Hammarby. En ung tränare som blev utsedd till bäst i Danmark. Det tycker jag också är kul. Det är Danmarks framtidstränare och han värvar vi in till oss. Det är bra. Om du jämför pengarna i Norge, Sverige och Danmark så ligger vi nog sämst både för tränare och spelare, men någonting i det vi gör i allsvenskan är attraktivt och jag tror nog att den gemensamma nämnaren för vad alla skulle svara är anledningen är publiken tror jag. Att det är det som skapas på svenska arenor som skiljer sig från Norge och Danmark.

Följ allsvenskan 2017!

Allsvenskan 2017 är tillbaka och den är glödhet! Endast med C More kan du se allsvenskan i fotboll - 240 matcher från Malmö i söder till Östersund i norr.

- TA MIG TILL ALLSVENSKAN HOS C MORE -

Publicerad 2017-02-05 kl 07:05
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons