Norlings succéstart i AIK – besegrade Djurgården i derbyt

Kaos i klubben och ett nytt tränarnamn vid bänken - då hittade AIK lugnet i derbyt. Efter en frispark av Stefan Ishizaki och en nick av Haukur Hauksson besegerade man rivalen Djurgården med 2-0.

Västerås SK

Det har varit en turbulent tid i AIK senaste veckan. I torsdags så meddelade klubben att man sparkat chefstränaren Andreas Alm som ersätts av Rikard Norling som lämnade klubben 2008 av samma skäl.

Ett tränarbyte som direkt skulle ge en kortsiktig effekt.

Rikard Norling valde inför måndagens derbyt mot Djurgården att göra flera ändringar i startelvan där bland annat ynglingarna Anton Saletros och Christos Gravius gick in på innemittfältet. Talanger och ungdomlighet i all ära men det var ändå den rutinerade Stefan Ishizaki som skulle sätta den färgen detta derby inledningsvis.

Redan i den tolfte matchminuten så gick AIK-mittfältaren fram och slog in en frispark som fick Friends Arena att smått koka. Hampus Nilsson i Dif-målet tjuvade ett steg bakom sin egen mur, något som utnyttjades och bollen skruvades istället in i målaktens egna hörn. För första gången någonsin fick Rikard Norling jubla vid Friends Arenas tränarbänk.

Djurgården hade svårt i den första halvleken att komma till de riktigt farliga målchanserna. Alexander Faltesetas testade skott, Jesper Karlström likaså. Men sikterna fanns inte där för de blårandiga mittfältaren som spred sina bollar utanför målramen. AIK kunde därför hålla emot och ta med sig en 1-0-ledning in i paus.

I den andra halvleken skulle motvinden fortsätta blåsa för Pelle Olssons mannar. Direkt fick AIK en hörna där en omarkerad Haukur Hauksson fick hoppa upp och nicka in matchens andra mål. Ett otroligt psykologiskt viktigt mål som AIK kunde leva vidare på under hela andra halvleken.

Strax efter målet så var Djurgården riktigt nära ett reduceringsmål då Mathias Ranegie provade skott utanför straffområdet. Patrik Carlgren fick  visa EM-form då han sträckte ut sig platt och räddade bollen med fingerspetsen och var snabbt uppe för att även rädda returen.

Från bänken försökte Pelle Olsson få igång sitt lag genom att byta in Haris Radetinac som gjorde sina första allsvenska minuter sedan sin korsbandsskada han drog på sig förra sommaren. Ett byte som kunde inneburit en sagolik återkomst för mittfältaren. Redan efter några sekunder på planen så servades han en passning inne i straffområdet och kunde på sin första bolltouch gå på eget avslut. Skottet blev dock rejält misslyckat och gick högt över.

Efter Radetinac farliga chans kändes det som att luften gick ur Djurgården som försökte trycka på för ett 2-1-mål men AIK kunde parkera bussen och kontrollera sin ledning och ta hem tre viktiga poäng.

- Det var en ganska jämna start på matchen. Det blev mål på det första läget i matchen vilket inte var det bästa för oss i det här läget. Jag tyckte att vårt anfallsspel var alldeles för spänt, framförallt i avslutningslägerna. Sedan så får vi alldeles för många anfall där det blir negativa situationer och vi  behöver springa hem mot det egna målet, sa Pelle Olsson efteråt.

Djurgården har inte vunnit ett derby mot AIK sedan den 19 september 2011. Efter matchen så visade bortafansen stort missnöje mot sitt lag då de gick för att tacka av sina supportrar. Spelarna stod länge kvar vid bortaklacken samtidigt som supportrarna stod kvar och uttryckte sitt missnöje.

- Jag har har ingen aning, jag var inte där utan gick direkt in i omklädningsrummet.Supportrarna stöttar oss alltid och vi har det bästa stödet, kommenterade Olsson situationen efteråt.

Rikard Norling var desto gladare direkt efter derbysegern och hans första match som AIK-tränare efter sin comeback.

- Det känns som jag har ett riktigt bra jobb nu. Det är först när man är borta från allt som man förstår hur roligt det är med fotboll. Man förstår nu varför man valt det här yrket. Det var härligt att få stå på sidlinjen igen och gå igenom allt som är så härligt runt omkring, med alla fans och ett fint lag som vi möter. I mina ögon de finaste lagen man kan möta för att skapa den här stämningen, sa Norling efteråt.

Lyssna här när derbyhjälten Stefan Ishizaki gästade Lundhs podd.

-
-
Publicerad 2016-05-16 kl 21:07

Årets fotbollsdeal!

Fotbollskanalen presenterar ett oslagbart erbjudande för dig som älskar fotboll. Nu kan du njuta av fotboll från några av världens bästa ligor och turneringar till ett extra bra pris på TV4 Play.

Streama alla matcher från UEFA Champions League, EM, Svenska Cupen, Allsvenskan & Superettan från discovery+, La Liga, Serie A och mycket mer för endast 299 kr/mån i 6 månader (ordinarie pris 399 kr/mån). Klicka här och använd koden PSSCFK.

I paketet TV4 Play+ Sport ingår även filmer, serier och underhållning för att förgylla dina dagar mellan matcherna.