Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ALLSVENSKAN

Norrköping nära ny bragd - leder fast nästan hela guldlaget och tränaren är borta: "Är överraskad"

Foto: SCANPIX

Nästa

Avbryt
Försök igen

Åtta startspelare samt tränaren från guldmatchen 2015 är borta.
Ändå leder IFK Norrköping allsvenskan med åtta omgångar kvar.
- Jag är överraskad, säger assisterande tränaren Stefan Hellberg.

Förra säsongen tog IFK Norrköping SM-guld efter en dramatisk 2-0-seger borta mot Malmö FF i den sista omgången. Det var klubbens första guld på 26 år och det pratades om en av de största allsvenska skrällarna någonsin. Men frågan är om man inte är på väg att göra en ännu starkare bedrift nu?

Med åtta omgångar kvar leder IFK Norrköping serien med två poäng före MFF. Detta trots att man under året har blivit av med en hel drös viktiga spelare och tränare som alla hade stor del i förra säsongens framgång.

Från startelvan mot Malmö FF, när guldet bärgades, har åtta av elva spelare försvunnit som tillsammans gjorde 51 mål och 28 assist under förra säsongen. Plus tränaren.

Janne Andersson är nu förbundskapten för Sverige. Alexander Fransson, Christoffer Nyman, Arnor Traustason, Emir Kujovic, David Boo Wiklander och Alhaji Kamara har flyttat till andra klubbar. I april skadade sig David Mitov Nilsson så illa att han missar resten av säsongen och i maj gjorde Nikola Tkalcic samma sak. Tunga förluster rakt igenom och ett kvitto på det är att tre av spelarna var med och spelade i Sveriges förra landskamp mot Holland.

Ändå leder alltså IFK Norrköping allsvenskan med åtta omgångar kvar. Stefan Hellberg har varit i olika roller i IFK Norrköping sedan han var tonåring. Nu gör han sin sjunde raka säsong som assisterande tränare och är själv förvånad över serieledningen.

- Jag är också överraskad över stabiliteten. Jag tycker att vi spelat bra och är väldigt mån om att behålla den attraktiva fotbollen, fast jag tycker faktiskt att vi har ännu mer fart nu i djupledslöpningar och omställningar. Men det går aldrig att slå sig till ro. Det är en ständig utmaning, säger han till Fotbollskanalen.

Hur är det möjligt att ni leder allsvenskan trots alla tunga förluster av spelare och tränare?
- För att alla försvann inte samtidigt. Alexander Fransson var först, sedan skador på våren, sedan Emir Kujovic och Arnor Traustason runt EM och efter det ”Totte” (Christoffer Nyman). Vi fick en bra start och det var viktigt. ”Totte”, Emir och Arnor var alla kvar, något alla var förvånade över. Då var vi i toppen när alla hade lämnat, hade vi startat allsvenskan med det vi har nu hade det varit skillnad, säger han.

Säsongen 2008 slutade IFK Norrköping sist i allsvenskan och då var Tony Martinsson sportchef. Då var han en drivande person i den arbetsgrupp som växte fram där man satte olika riktlinjer för hur klubben skulle bli mer stabil och undvika att åka upp och ner i seriesystemet. 

Säsongen 2011 var klubben tillbaka. Fem år senare tog man SM-guld och är nu på jakt efter att vinna serien för andra året i rad.

- Då när vi planerade så var det jätteviktigt att få en förändring till att få fostrade spelare i A-truppen. Det jobbet hade pågått en period innan, det är klart att man vill ju alltid ha egna produkter. Men vi fick ännu bättre träningsförutsättningar vid ombyggnaden av arenan och det gjorde att vi kunde bli ännu bättre på detta. Anläggningsbyggnaden var en kärnfråga för oss för att få fram fler egna spelare, säger Martinsson som nu är ansvarig för scoutingen och U17-tränare.

- Vi gjorde även en kravprofil på hur vi ska spela och hur egenskaper skulle se ut på olika spelare. Vi började att spela så man ska göra på konstgräs och lämnade det vi hade haft på naturgräs. Sedan tittade vi igenom ledarbiten, att man ska vara bra på ledarsidan genom hela verksamheten.

En anledning till IFK Norrköpings framgångar är klubbens förmåga att få fram spelare. I U21-landslagets förra match, mot Spanien, startade Linus Wahlqvist och Filip Dagerstål som båda är fostrade i IFK Norrköping och det gjorde även Kristoffer Olsson och Muamer Tankovic som lämnade klubben som ungdomsspelare. Dagen efter startade Alexander Fransson i A-landslaget och  Christoffer Nyman hoppade in, båda är också fostrade i IFK Norrköping.

Nyligen spelade man elva mot elva på en träning och då hade 13 av 22 spelat ungdomsfotboll i klubben.

- Det är för dåligt, vi måste bli ännu bättre, så sa jag när den träningen var. Men lite skämtsamt förstås, det är viktigt att inte bli nöjd, säger Martinsson.

- Under fjolåret hade vi ibland sju egenproducerade spelare. Vi vet att vi har gjort det bra på ungdomssidan och det är något som är viktigt för oss. De unga spelarna har tagit jättestora kliv tillsammans med mer rutinerade spelare som jag tycker ska ha mycket beröm.

Stefan Hellberg håller med:

- Andreas Johansson och Daniel Sjölunds roll att göra andra spelare bättre har varit viktig för oss. Båda är bra förebilder och deras stabilitet att kunna hantera matcher på olika sätt, alltså deras erfarenhet och rutin har varit värdefull och det har betytt väldigt mycket, säger han.

Stefan Hellberg jobbade tillsammans med Janne Andersson och nu med Jens Gustafsson. Han menar att Gustafsson har haft en bra känsla när han kommit in som tränare.

- Jens kom in i ett väldigt svårt läge, små marginaler i början och viktigt att få med sig resultat för inte bli jämförd med det som var innan. Men nu har det gått bättre än någonsin. Jens har hanterat det väldigt ödmjukt, lyssnat mycket på spelarna. Han och Janne är ganska lika och det ger trygghet för spelarna. Båda sätter spelarna i centrum och de har ju haft med sig spelare som de har trott på och som har lyckats bra. Janne hade Andreas Johansson och Emir Kujovic. Jens har tagit hit Niclas Eliasson och David Moberg Karlsson och det har gjort att vi har lite snabbare spelare nu, säger han.

Ni har blivit av med viktiga spelare och har ersatt med spelare som haft det tungt i tidigare i klubbar, som Niclas Eliasson och Sebastian Andersson – vad beror det på att samtliga har lyckats hos er?
- Vi har ett bra klimat att växa i, säger Hellberg.

Tony Martinsson:

- Det har blivit en väldigt bra miljö och kultur här. Det är ett stort intresse men ändå får du lugn och ro. Här är det inte den enorma pressen som storstadsklubbarna har. Det är inte samma yttre påverkan här som det är där, säger han.

Se höjdpunkterna från Norrköpings senaste seger, borta mot Helsingborg, i spelaren ovan.

Janne Andersson kontra Jens Gustafsson

Jens Gustafsson har bättre poängsnitt, har gjort fler mål och släppt in färre än Janne Andersson.

Jens Gustafsson, 2016
Poängsnitt: 2,60
Gjorda mål i snitt: 2,20 mål per match
Insläppta mål i snitt: 0,80 mål per match

Janne Andersson, 2016
Poängsnitt: 2,00
Gjorda mål i snitt: 2,17 mål per match
Insläppta mål i snitt: 1,10 mål per match

Janne Andersson, 2015
Poängsnitt: 2,20
Gjorda mål i snitt: 2,00 mål per match
Insläppta mål i snitt: 1,10 mål per match

Publicerad 2016-09-20 kl 07:15

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER