Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Foto: Bildbyrån/IFK Norrköping

Johan Schollin.

Norrköpings besked efter skandalen - ska träffa maskerade supportern: "Kommer landa i en avstängning"

5v

En maskerad supporter tog sig in på planen. 
Nu kommer Norrköping troligen straffa mannen bakom skandalscenerna. 
- Ingen av oss vill ha höga staket eller taggtråd på arenorna, säger Johan Schollin, säkerhets- och evenemangschef, till Fotbollskanalen.

Det var i måndags under det allsvenska mötet mellan Häcken och Norrköping på Bravida Arena som en maskerad Peking-supporter tog sig in på planen mot hemmaspelare som firade ett mål. Supportern stoppades dock av Norrköpings SLO, som lyckades få ner personen på marken.

När Fotbollskanalen når Johan Schollin, säkerhets- och evenemangschef i IFK Norrköping, under onsdagsförmiddagen har klubben redan hunnit planera potentiella åtgärder med anledning av händelsen.

- Vi tar det här på största allvar. Det hade kunnat bli en betydligt värre händelse än vad det blev om inte min kollega lyckats stoppa mannen. Vad mannen hade för syfte vet vi inte, men det är allvarligt, säger Johan Schollin till Fotbollskanalen.

ANNONS

Hur kommer ni som klubb att agera för att något liknande inte ska inträffa igen?
- Vi ska boka in ett möte med individen som var längst fram inne på planen. Förhoppningsvis ska vi träffa honom redan i morgon (torsdag) för ett samtal om vad vi anser är okej och inte, vår syn på händelsen och så ska han få berätta hur han ser på det. Enligt vår policy kommer jag sedan, tillsammans med styrelsen, titta på den sammantagna bilden och se vilka åtgärder vi ska vidta.

Vad är det för potentiella åtgärder som kan bli aktuella?
- Det kan antingen landa i en skriftlig varning eller avstängning. Det är så vi jobbar för att gå framåt utöver samtalen. Men i det här fallet kan jag med säkerhet säga att vi kommer landa i en avstängning. Dels för att det har ett signalvärde, dels för att vi som klubb har ett ansvar för hur vi måste agera för att kunna fortsätta anordna våra evenemang. Vi har dessutom krav på oss från både förbundet och Sef.

ANNONS

Johan Schollin berättar att Norrköping inte bara kommer att ha samtal med den maskerade supporterna som tog sig in på planen, man kommer även försöka stärka samtalen med den officiella supporterföreningen Peking Fanz. För det är just dialog och samtal som är vägen framåt för att liknande händelser inte ska upprepas i framtiden, menar han.

- Vi har en god dialog och regelbundna möten med Peking Fanz, som är vår officiella supporterförening, där vi diskuterar både vår och deras syn på saker och ting runt fotbollen i stort. Det är möten som vi har haft redan innan den här händelsen inträffade, säger Johan Schollin.

Är du förvånad över att det här inträffade?
- Det är klart att man blir förvånad och förskräckt när det händer, men samtidigt har man alltid med sig i bakhuvudet att något sådant här kan hända. Tittar man på hur våra svenska arenor ser ut så kan man ta sig in på innerplan om man vill det, det går väldigt fort att ta ett kliv över ett staket och så är man inne. Därför ska det inte falla någon skugga på Häcken som arrangör. Under alla mina år i den här föreningen har det inte hänt något i den här omfattningen tidigare, men man blir alltid lika förvånad när det händer för man tycker att individen borde veta bättre.

ANNONS

Kan det bli aktuellt med åtgärder, exempelvis avspärrningar eller stängsel, på er hemmaarena (Platinumcars Arena) för att förhindra att något inträffar när ni står som arrangör?
- Vi tror på dialog och samtal. Ingen av oss vill ha höga staket eller taggtråd på arenorna, det är en omöjlighet. Om man tittar på vår arena så är vägen inåt en utrymningsväg, det vill säga man måste ha möjlighet att ta sig ner från läktaren in mot planen. Att det är så innebär utmaningar för oss som klubb i sådana här stunder, så klart. Men från vår sida tror vi att vägen framåt är att fortsätta diskutera med våra supportrar vad vi anser är rätt och inte.

Har ni haft någon kontakt med Häcken eller polisen efter händelsen?
- Jag har haft kontakt med polisen här i Norrköping och våra supporterpoliser för att stämma av lägesbilden så att vi har samma uppfattning om vad som hände. Vi har även haft kontakt med Häcken för att få ta del av videomaterial från matchen och huvuddomaren för att prata igenom hans syn på det som hände.

ANNONS

Stämmer er bild om vad som hände överens med polisens?
- Ja, det gör den i stort sett. Jag har inte pratat med personen i fråga, så jag vet inte vad anledningen var till att det här hände. Sen är det polisen i Göteborg som kommer att hantera ärendet och utreda eventuella brott.

Norrköping-supportern som sprang in på planen omhändertogs av polis på platsen, men enligt Göteborgs-Posten ska han nu ha släppts. Tidningen rapporterar även att mannen nu är misstänkt för flera brott mot ordningslagen och att en anmälan om tillträdesförbud på upp till två år ska ha upprättats.

Enligt ordningslagens femte kapitel gällande "särskilda bestämmelser vid vissa idrottsarrangemang" riskerar supportern böter eller fängelse upp till sex månader.

ORDNINGSLAGEN

5 kap. Särskilda bestämmelser vid vissa idrottsarrangemang

4 § När idrottsarrangemang anordnas på en idrottsanläggning får inte någon

1. obehörigen beträda spelplanen eller annat motsvarande område som är avsett för idrottsutövningen,
2. kasta in föremål på spelplanen eller annat motsvarande område som är avsett för idrottsutövningen, om inte en sådan åtgärd är befogad med hänsyn till idrottsarrangemangets genomförande, eller
3. på idrottsanläggningen helt eller delvis täcka ansiktet på ett sätt som försvårar identifikationen av personen.

5 § Den som uppsåtligen bryter mot 3 § första stycket eller 4 § döms till böter eller fängelse i högst sex månader. I ringa fall ska inte dömas till ansvar.

Publicerad 2021-10-20 kl 12:57
Sponsrat innehåll

Mer fotboll. Vi bjuder på 3 månader.

Se Allsvenskan och Superettan från discovery+ hos Telia. Ord pris 349 kr/mån

Streama nu

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto