Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Foto: Bildbyrån.

Notan för AIK:s guldsatsning - 30 miljoner back 2018: "Delvis en chansning"

AIK har spenderat mycket av Alexander Isak-miljonerna.
År 2018 kommer att ge ett kraftigt minusresultat.
- Det är klart att det delvis är en liten chansning, säger sportchefen Björn Wesström i podcasten Radio Råsunda.

Efter att ha sålt Alexander Isak till Borussia Dortmund för över 100 miljoner kronor i januari 2017 har AIK valt att satsa stora summor pengar på att förstärka spelartruppen. Inför 2017 anslöt bland annat Kristoffer Olsson och på sommaren Nicolas Stefanelli och inför/under 2018 har man adderat spelare som Enoch Kofi Adu, Tarik Elyounoussi och Sebastian Larsson.

Klubben har inte gjort någon hemlighet av att man gjort ekonomiskt kostsamma värvningar och i årsredovisningen för 2017 skrev man så här om kommande 2018:

"AIK Fotboll har inför säsongen väsentligt ökat sina investeringar i spelartruppen vilket medför ökade kostnader i form av avskrivningar, spelarlöner och engångsersättningar till spelarna. Vid förbättrade sportsliga resultat för herrlaget i Allsvenskan och Europaspelet kommer detta att leda till en fortsatt stabil ekonomisk utveckling för Bolaget.”

ANNONS

När sportchefen Björn Wesström i förra veckan gästade podcasten Radio Råsunda bekräftade han att han aldrig haft en större summa pengar att röra sig med - och att klubben går mot ett rejält minusresultat för 2018.

- Vi går mot ett kraftigt minus(resultat) i år. Men sen är det ju inte så att vi fått pengarna som vi gör av med från någon annan än oss själva. Någonstans har vi ju dragit in pengarna. Vi har utvecklat spelare, sålt spelare och dragit in pengar. Sen att vi väljer att göra oss av med dem på kanske lite kortare sikt än vad man skulle kunna göra... då får man kanske också ett större sportsligt utfall. Förhoppningsvis vinner vi och då kan vi bygga vidare därifrån. Det är klart att det delvis är en liten chansning, så är det definitivt, säger han i podcasten.

Radio Råsunda förklarar att det utifrån AIK:s rapportering kring ekonomin och de kvartalsrapporter som släppts går att utläsa att klubben förväntas göra ett ungefärligt minusresultat på 30 miljoner kronor i år. På det svarar Wesström:

ANNONS

- Mm, precis.

Vid årsskiftet 2017/2018 hade klubben ett eget kapital på cirka 80 miljoner kronor. AIK har sedan tidigare en uttalad målsättning om att ha ett eget kapital i klubben på minst 30 miljoner kronor.

AIK leder allsvenskan med fem poäng före Hammarby då det återstår tio omgångar.

Publicerad 2018-09-14 kl 15:22
Sponsrat innehåll

Mer fotboll. Vi bjuder på 3 månader.

Se Allsvenskan och Superettan från discovery+ hos Telia. Ord pris 349 kr/mån

Streama nu

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto