POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
ALLSVENSKAN
2v

Nouri tonar ned sin roll i Azrafshan-anställningen: "Man ska vara försiktig"

Foto: Bildbyrån.

Östersunds nye tränare Amir Azrafshan och Brwa Nouri är nära vänner.
Men den förre ÖFK-kaptenen har inte haft en roll i anställningen, menar han själv.
- Det är ingen direkt roll, säger Nouri till Fotbollskanalen.

Amir Azrafshan har tagit över efter Ian Burchnall. Under torsdagen gör han sin första match som tränare för laget då Malmö FF står motståndet.

Amir Azrafshan är en doldis i allsvenska sammanhang. Han tränade senast division 4-laget Djursholm och har tidigare varit assisterande tränare och spelare i Dalkurd. ÖFK har inte gjort någon hemlighet av att en rekommendation från tidigare lagkaptenen Brwa Nouri var en viktig pusselbit i att den oprövade 32-åringen fick jobbet.

- När det här blev offentligt var det 57 olika tränare som hörde av sig. Sedan kom det här samtalet med Brwa Nouri och han sa: "Här har ni en kanon". Då började vi titta ganska snabbt på vad som fanns i vår närhet och vidtog referenser, ganska tuffa referenser, men vi var inte nöjda ändå utan vi fortsatte och tog kontakt med spelare som var under honom i Dalkurd, ringde upp allsvenska spelare som hade haft honom och det var bara superlativ överallt, sa Leif Widegren, ledamot i ÖFK:s bolagsstyrelse och som sitter i klubbens sportkommitté, till P4 Jämtland.

Azrafshan och Nouri är nära vänner. Men Nouri, som numera spelar för Bali United, menar att han inte hade någon större roll i att hans kompis fick jobbet.

- Det är ingen direkt roll. Det är andra som också har frågat, men det är ingen roll. Han har fått jobbet för att han uppenbarligen har förtjänat det, för sin kompetens. Sedan har Östersund ringt mig, och många andra. Mig frågade de eftersom jag känner honom privat och det är ganska naturligt att de frågar och tar reda på så mycket som möjligt, om det liksom är rätt profil för klubben. När man snackar om roll ska man vara försiktig för det kan misstolkas. Jag har inte haft någon roll i det, säger Nouri till Fotbollskanalen och fortsätter:

- De har bara ringt mig och frågat "vem är det här?" och då har jag svarat.

Vad sa du då?
- Jag sa att det är en jätteempatisk och -sympatisk person som enligt mig ser på fotboll på ett intressant och innovativt sätt, och att det är en fantastisk bra vän till mig och en bra människa som jag litar på fullt ut.

Azrafshan och Nouri spelade tillsammans i Dalkurd år 2009 och har sedan dess hållit kontakten. När den nye huvudtränaren, som formellt inte kommer att vara huvudtränare på matcher på grund av licensbekymmer, ledde sina första träningar i ÖFK var Nouri på plats i Östersund.

- Jag hälsar framför allt på honom och mina lagkamrater som jag tidigare spelade med. När Amir blev tränare så kändes det som bra tajming att hälsa på.

Såg du att det var ett tränarämne när du spelade med honom?
- Det gjorde jag inte. Men nu när jag var i Stockholm har jag hållit igång med hans lag. Men när vi spelade tillsammans var det inga sådana tendenser som fanns. Det var ingenting som vi pratade om redan då.

Nouri har också fått känna på hur det är att ha Azrafshan som tränare. Från april till ganska nyligen höll 33-åringen med Djursholms U19-lag i princip varenda vardag.

- De är duktiga, de här "barnen" (skratt). De är inte barn, de är 19 år. Men det är annorlunda från när vi växte upp. De tänker fotboll. För oss var det väldigt simpelt, det var inte så mycket taktik, positionering och sådana grejer. Men man märker att de här ungdomarna tränar annorlunda, de tänker fotboll och använder hjärnan. Det var inte vanligt när vi var 18-19 år. Nu lär de sig formationer, taktik, att anpassa sig, det ena och det andra, vilket är jättebra, för det är så det ser ut i fotbollslivet när man sedan kommer ut. Olika tränare har olika filosofier och då behöver du kunna anpassa dig. Du är fotbollsspelare, du är inte anfallare eller mittfältare utan fotbollsspelare. Det var bara skönt att få hålla igång. Man kan träna gym hur mycket man vill, men när du ska tillbaka till fotbollen så är det annorlunda, du får inte det här med start och stopp. Kroppen behöver fotbollsträning annars tappar man det. Det var bara skönt att få hålla igång och jag är tacksam för den tiden.

Hur var det att ha Amir som tränare?
- De får tänka fotboll. Det är mycket problemlösning och försöka få folk att bli bättre på att ta beslut. Det är vad det handlar om. Fotbollsspelare är beslutsfattare och de ska ta många beslut  ofta och då ska de ta så bra beslut så ofta som möjligt. Man får träna på det. Det kändes som att det var hjärngympa, vilket var väldigt nyttigt och intressant. Det är väldigt likt det vi hade i Östersund. Det är en sådan typ av fotboll.

Lite (Graham) Potter?
- Det ska man vara försiktigt att säga. Men det var ett sådant tänk.

Publicerad 2020-07-16 kl 14:15
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto