Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ALLSVENSKAN

Ny dom likställer ideella föreningar med företag: "Blir felaktig konkurrens"

Marknadsdomstolen har likställt ideella idrottsföreningar med företag – något som kan påverka den pågående konflikten om polisnotorna inom fotbollen.

Det är infekterat mellan polisen och de fotbollsklubbar som drivs som aktiebolag efter att polisen beslutat sig för att slopa den rabatt på bevakningen som man tidigare gett idrottsaktiebolagen.

Polisen pekar på att man bara följer lagen medan klubbarna menar att det hotar deras existens, samtidigt som det blir orättvist då andra klubbar slipper betala för bevakningen kring deras matcher. En orättvisa som regeringens utredare Björn Eriksson pekar på i sin utredning, och som han tycker ska försvinna.

Om det slutgiltigt blir så att idrottsaktiebolagen måste betala fullt pris för polisbevakningen så har klubbarna som en sista utväg öppnat för att gå tillbaka till att drivas som ideell förening för att i likhet med sina allsvenska konkurrenter slippa polisnotorna. Men nu har en nyligen avkunnad dom i marknadsdomstolen likställt ideella föreningar med företag, något som kan förändra hela situationen.

Domen som marknadsdomstolen presenterade på torsdagen rörde Bilsportsförbundet som överklagat ett beslut från Konkurrensverket – men även om domen i sig inte handlar om fotbollsföreningar så kan den ändå påverka debatten kring polisnotorna. Marknadsdomstolen likställer nämligen de ideella föreningarna i Bilsportförbundet med företag, och lutar sig mot EU:s lagstiftning.

- Vi har gått efter dels  den svenska konkurrenslagen och efter det faktum att svensk lag måste överensstämma med EU:s regler. SÅ vi tillämpar EU-fördraget och svensk konkurrenslag och kommit fram till det här beslutet. Det är ekonomisk verksamhet som de bedriver med allt från korvförsäljning till annonsköp och liknande, säger Christer Fallenius som var nämndens ordförande i Marknadsdomstolen till fotbollskanalen.se om de ideella bilsportföreningarnas verksamhet – utan att gå in på om domstolens beslut kommer att påverka idrottsaktiebolagen inom fotbollen.

Så här skriver Marknadsdomstolen i sitt utlåtande efter domen:

 ”[…) med ledning av EU-rättslig domstolspraxis har Marknadsdomstolen kommit fram till att de medlemsföreningar i SBF som arrangerar bilsporttävlingar då bedriver ekonomisk verksamhet. Därmed är föreningarna att anse som företag i konkurrensrättslig mening, trots att föreningarna inte har vinstsyfte utan är ideella”.

Om detta skulle appliceras på den svenska elitfotbollen så skulle det innebära att de klubbar som drivs som ideella föreningar skulle likställas med idrottsaktiebolagen.

AIK:s ordförande Johan Strömberg tar Marknadsdomstolens dom mot Bilsportförbundet som intäkt för att man har rätt när man pekar på orättvisorna mellan de ideella föreningarna och idrottsaktiebolagen.

- Vad de säger är att bara för att det är en ideellförening så är den inte fritagen från vinstintresse, säger Strömberg och fortsätter:

-  Det är ju en fråga som domstolarna tidigare har prövat utifrån ordningslagen och då  sagt att vattendelaren för när man ska betraktas för vinstdrivande eller inte så är det att om man är ett idrottsaktiebolag så ska man betraktas som vinstdrivande. Men nu kan ju lägga in marknadsdomstolens utslag i den argumentationen och peka på att den har varit ett feltänk.

Ni har ju talat om att en sista utväg om polisnotorna fortsätter att komma skulle vara att gå tillbaka till att drivas som ideella föreningar, men detta skulle ju iså fall betyda att det blir tvärtom där de ideella föreningarna betraktas som likställda med idrottsaktiebolagen.

- Det är riktigt, det blir en felaktig konkurrens där de ideella föreningarna är undantagna. Ska man fortsätta skicka polisnotor får man skicka dem till de ideella föreningarna också i så fall. Man kan inte se detta som en isolerad fråga för några få klubbar, det är större än så, säger Strömberg.

Publicerad 2012-12-21 kl 15:14
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons