Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Foto: Bildbyrån.

Ny ekonomisk rapport från Uefa – så står sig allsvenskan ute i Europa

Jämna steg med Norge, men en bit efter Danmark. Det var en av slutsatserna som kunde dras om allsvenskan efter att Uefa publicerat en ny rapport.

Sverige har de senaste åren växlat mellan plats 21 och 28 på UEFA:s ligaranking, där de nu har plats 22. Enligt Uefa:s nya rapport, som kollar på alla klubbar i de 55 högstaligorna i Europa, finns det ekonomiska möjligheter till förbättring.

Under 2016 omsatte en allsvensk klubb i snitt drygt 92 miljoner kronor. Det var ungefär samma nivå som en klubb i Norges högstaliga, men en bra bit efter Danmarks 142 miljoner där dock Danmark har färre klubbar i sin högstaliga. Totalt sett är Sverige på plats 15 i Europa när det kommer till klubbarnas snittomsättning. 

Det är också runt de platserna som de allsvenska klubbarna ligger till i förhållande till övriga toppligor i Europa. Plats 16 i sponsorintäkter, plats 19 i TV-intäkter, delad plats 17 i löner, och plats 16 i driftkostnader är några exempel när det kollas på klubbarnas snitt. Ungefär samma placeringar som Norge, men lite sämre än Danmark.

ANNONS

Däremot var det fyra ställen där allsvenskan stack ut i rapporten: bra med publik, klubbarnas ekonomiska slutresultat för 2016, låga skulder, och fördelningen av TV-pengarna. Bara i Österrike och England är det mindre skillnad på klubben som tjänar mest och klubben som tjänar minst TV-pengar. 

De allsvenska klubbarna tog sig också upp på en stark tolfteplats när det kom till den total mängden intäkter på publik, trots att publiksnittet sjönk med drygt 800 åskådare per match jämfört med året innan. Dessutom gjorde 14 av 16 allsvenska klubbar under 2016 ett ekonomiskt plusresultat. Det var endast klubbarna i Spanien som gjorde ett lika bra år. 

I rapporten, som finns att läsa i sin helhet här, står det bland annat om att Arsenal i snitt tjänar 962 kronor per åskådare i en Premier League-match, att Young Boys från Schweiz har de högsta priset för en matchtröja med 1003 kronor, och att agenter i snitt tjänar drygt 12 procent av övergångssumman.

ANNONS
Publicerad 2018-01-17 kl 21:27
Sponsrat innehåll

Mer fotboll. Vi bjuder på 3 månader.

Se Allsvenskan och Superettan från discovery+ hos Telia. Ord pris 349 kr/mån

Streama nu

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto