Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Ny expertskatt gör det billigare att värva utländska stjärnor

Danska klubbar har länge värvat stjärnor med hjälp av en ”expertskatt”.
Nu får Sverige något liknande:
- Det blir intressant för idrottsklubbar, säger skattejuristen Johan Sander till fotbollskanalen.se.

Många svenska fotbollsstjärnor har de senaste åren spelat i Danmark. Skälet har varit den danska expertskatten som gjort det billigare för danska klubbar att värva utländska spelare. Dels har spelarna bara betalat 30 procent i skatt, dels har klubbarna sluppit arbetsgivaravgift.

I morgon lägger Regeringen fram ett förslag om att ändra den svenska expertskatten vilket gynnar svenska idrottsklubbar.
- Sett till att oppositionen inte lagt fram ett motförslag så kommer den att röstas igenom och i så fall träder det i kraft 1 januari 2012, säger skattejuristen Johan Sander, partner på Deloitte och en av de kunnigaste på området i Sverige.

ANNONS

- Det som är nytt är att det räcker med att en person tjänar 88 000 i månaden för att få den här skattelättnaden, och då blir det enklare att rekrytera nyckelpersoner till Sverige vilket är viktigt för de stora bolagen men även blir intressant för idrottsklubbar.

Tidigare lagstiftning gällande expertskatt har inte inkluderat idrottare eller tränare, men det blir det ändring på från 1 januari 2012.
Då kan en allsvensk klubb värva en utländsk stjärna som då slipper betala skatt på en fjärdedel av sin lön, klubben slipper arbetsgivaravgifter på den fjärdedelen och dessutom kan man bekosta två hemresor för spelaren och familj, dess flytt samt eventuella skolavgifter utan skatteeffekt.

Så om en spelare tjänar 100 000 kronor i månaden tar man bara ut skatt på en inkomst på 75 000 kronor och klubben behöver bara betala arbetsgivaravgift på 31,42 procent på 75 000 kronor i månaden i stället för på 100 000 kronor.

ANNONS
- Vi har drivit den här frågan i tio år om att förenkla det här, säger Johan Sander som nyligen hade ett informationsmöte vänt till idrotten:

- Det var ett stort intresse både från hockey och fotboll och från en del agenter.

Den nya svenska lagstiftningen är inte lika generös som den danska. Begräsningarna är att den gäller i tre år och bara utländska medborgare som inte verkat i Sverige de senaste fem åren kan vara aktuella för skattelättnaden.
Den nya expertlagstiftningen kan även kombineras med att man betalar signing bonus när spelaren fortfarande är bosatt i utlandet.

Publicerad 2011-11-22 kl 14:03
Sponsrat innehåll

Mer fotboll. Vi bjuder på 3 månader.

Se Allsvenskan och Superettan från discovery+ hos Telia. Ord pris 349 kr/mån

Streama nu

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto