POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
ALLSVENSKAN
1v

Ny "talang-boom" i Blåvitt - listan som gör fansen stolta: "Hör till IFK:s historia - varit egna spelare när vi vunnit"

Foto: Bildbyrån.

Nästa

Avbryt
Försök igen

Se höjdpunkterna från IFK Göteborgs seger mot Sirius i spelaren ovan.

IFK Göteborg skuggar just nu toppen i allsvenskan.
Detta med en trupp till stor del bestående av "egna spelare".
- Det hör till IFK:s historia. De gånger IFK vunnit och varit med ute i Europa, så har det varit med egna spelare, säger Blåvitts akademichef Jonas Olsson till Fotbollskanalen. 

IFK Göteborg har under inledningen av den här säsongen en imponerande resultatrad som gör att föreningen skuggar toppen i den allsvenska tabellen. Detta med en trupp som till stor del utgörs av spelare från egna led med Benjamin Nygren, Patrik Karlsson Lagemyr och Sebastian Ohlsson som några av de hittills mest framträdande spelarna. 

Blåvitt har numera totalt 16 spelare, i A-truppen på sin hemsida, som har en bakgrund i föreningens akademi, samtidigt som Måns Saebbö och Samuel Ohlsson i helgen fick göra allsvensk debut, medan tre spelare (Erik Gunnarsson, Jake Weisbrod och Andreas Öhman) av de 16 som finns i A-truppen i dagsläget är på lån till andra klubbar. 

IFK Göteborgs akademichef Jonas Olsson är nöjd med utvecklingen han sett hittills i år hos de egna spelarna i A-laget i allsvenskan.

- Det är klart att det är jättekul och inte bara att de är med och spelar, även att de gör lite skillnad, så det är stort kredd till tränarna som låter de spela. Det är många som är duktiga och har framtiden för sig, så det känns ju jättebra, säger han till Fotbollskanalen.

Olsson ger sin bild om anledningen till årets framgång för de egna spelarna:

- Det handlar om ett långt projekt som Roger (Gustafsson) startade för många år sedan. Jag har sedan kommit in och varit med de sista åren. De flesta spelarna, som kommit upp nu, har varit länge hos oss och då är det den här helhetsbiten som de fått utvecklingsmässigt, där många gått på Änglagårdsskolan och även om man inte har gjort det, så har man tränat väldigt mycket i många år. Då blir man bra, det är inte svårare än så. 

Olsson fortsätter:

- Vi har smalnat av och har inte så många lag. Vi har ganska få spelare, där vi lägger mycket krut på varje spelare. Sedan har vi även en extern verksamhet också, där vi hjälper andra klubbar. Andra klubbars spelare får komma till oss för lite extra träning som man kanske inte mäktar med att ha i moderklubben. Vi är noggranna när vi tar in spelare och att det är spelare som vi tror orkar med och har motivation att gå hela utbildningsprogrammet. 

Olsson anser till viss del att föreningens prekära ekonomiska situation gett fler ungdomar möjlighet till speltid, men anser främst att det är med anledning av att ungdomarna håller en hög kvalitet och genom åren ofta har gjort bra ifrån sig i A-laget. 

- Föreningen har tagit ett omtag, där vi varit tydliga med att vi ska satsa på akademin. Det är en sak att säga det och att göra det, men nu har det också verkligen varit så. IFK har egentligen gjort det i alla år, men sedan har det väl varit mer eller mindre speltid för killarna. Det är sällan det går åt skogen när de spelar, det är väldigt ofta det går bra - men det är klart att det är många parametrar för att allt ska stämma. 

När Olsson får frågan om vem eller vilka ungdomar som härnäst kan ta klivet upp i A-laget och spela en roll under den här säsongen, så svarar han så här:

- Vi har egentligen en bra årgång med 01:orna, där fyra, fem stycken är landslagsaktuella och är kvar och gör det bra med Noah Alexandersson (tidigare Blåvitt- och svenske landslagsspelaren Nicklas Alexanderssons son), Samuel Ohlsson och det gänget med även Rasmus Wikström som redan är uppflyttad. Vi har även några 03:or och 04:or, så vi har väldigt duktiga spelare i alla ålderskullar, viket också är målsättningen.

- Vi vill först och främst få fram spelare till A-laget, men om de inte gör det, så ska de bli elitspelare någon annanstans. Många av de här kanske inte väljer IFK och försvinner utomlands, då marknaden är stor i dag och de stora klubbarna ligger på, men målsättningen är att alla spelare ska bli elitspelare oavsett om det är i IFK Göteborg eller någon annanstans. Men det är klart att det är extra roligt när de går hela vägen och spelar i IFK:s A-lag. 

Du nämner Noah Alexandersson och Samuel Ohlsson. Är det just de två du tror kan vara nästa spelare som kommer upp och får visa upp sig lite mer?
- De har väl redan varit med lite nu och nu debuterade Samuel också. Det är väl de spelarna som åldermässigt ligger närmast, men vi har duktiga spelare i stort sett alla ålderskullar. De tränar mycket och om man har motivationen att träna mycket så blir man bra. Det är jätteroligt att de nu fått chansen i A-laget och det är stort kredd till tränarna som tar ut spelarna. 

Hur ser du på om årets framgång med egna spelare kan ge svallvågor i framtiden?
- Det är bra för IFK Göteborg. Det är jättebra eftersom att våra supportrar, samarbetspartners och alla ser att det är egna spelare från egna led och det är ofta de spelarna ute i Europa som blir de största i sina klubbar. Du kan räkna upp hur många som helst med Totti och så vidare. Det är spelare som kommer från egna led som ofta blir populära och väldigt omtyckta. Det är klart att spelare med IFK-hjärta som har varit med som ung ger en enorm kraft och energi. Återigen är det stort kredd till tränarna att låta de spela. Jag är helt övertygad om att det blir bra i slutändan. Det hör också till IFK:s historia. De gånger IFK vunnit och varit med ute i Europa, så har det varit med egna spelare. 

FAKTA

Blåvitts A-lagsspelare/spelare som debuterat i allsvenskan med bakgrund i akademin

Målvakter:
Tom Amos
Erik Dahlin

Försvarare:
Rasmus Wikström
Edvin Dahlqvist
Emil Holm
Sebastian Ohlsson
Samuel Ohlsson

Mittfältare:
Sebastian Eriksson
Adil Titi
Victor Olofsson
August Erlingmark
Patrik Karlsson Lagemyr

Anfallare:
Robin Söder
Benjamin Nygren
Måns Saebbö

Utlånade spelare:
Erik Gunnarsson, Utsiktens BK
Jake Weisbrod, IK Oddevold
Andreas Öhman, Utsiktens BK

Publicerad 2019-05-06 kl 16:02
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå